Puistosuunnitelma, Kuninkaantammenpuisto, puistoreitti välillä Kuninkaantammentie ja Pitkäkoskenkuja, Kaarela, VIO 6445/1
Kuninkaantammenpuisto, puistoreitti välillä Kuninkaantammentie ja Pitkäkoskenkuja puistosuunnitelma, Kaarela
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Kuninkaantammenpuiston puistoreitin, välillä Kuninkaantammentie ja Pitkäkoskenkuja puistosuunnitelman nro VIO 6445/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Kuninkaantammenpuisto sijaitsee Kaarelan (33) kaupunginosassa, osa-alueella, Kuninkaantammi 335. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12352 (tullut voimaan 1.7.2016). Kuninkaantammenpuisto on asemakaavassa osoitettu retkeily- ja ulkoilualueeksi (VR). Kuninkaantammenpuiston pinta-ala on 73 724 m2, josta suunnittelualueen pinta-ala on 3 350 m2. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6445/1 (liite 2). Kaavassa sille on osoitettu likimääräinen ulkoilutie, jossa tontille ajo on sallittu.
Suunnittelualue rajautuu pohjoisessa Pitkäkoskenkujaan, etelässä Kuninkaantammentiehen ja idässä uusiin tontteihin, joihin on kaavoitettu pientaloja. Suunnittelualue on osin metsäistä aluetta ja osin vanhaa tonttia, jota muutetaan puistoalueeksi.
Suunnittelualueella kasvaa luonnonmuistomerkkinä rauhoitettu tammi, jonka tarun mukaan on istuttanut Ruotsi-Suomen kuningas 1700-luvulla.
Kuninkaantammenpuiston puistoreitin puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska puiston toiminnallisuus ja kulku luonnonmuistomerkille edellyttävät puistoraitin rakentamista. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ympäristöpalvelun edustajan kanssa.
Suunnittelun tavoitteena on mahdollistaa miellyttävä kulku luonnonmuistomerkille vaarantamatta tammea. Kuninkaantammenpuiston puistoreitin pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat ja Kuninkaantammea katsomaan tulevat vierailijat.
Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12352 mukaisen puistoraitin rakentamisen. Asemakaavassa esitettyä sijainniltaan ohjeellista reittiä on tarkennettu maastonmuotojen mukaan ja linjattu siten, että olevien hyväkuntoisten puiden poistoja on mahdollisimman vähän. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelma
Kuninkaantammenpuistoon sijoitetaan uusi kivituhkapintainen puistoraitti. Tammen vieressä nykyisellään olevan reitin asfalttipinta poistetaan ja korvataan läpäisevällä kivituhkalla. Muita toimenpiteitä ei tehdä tammen juuristoalueella. Reitin varrelle lisätään roska-astia, penkki ja valaistus.
Oleva puusto pyritään säilyttämään suurelta osin. Reitti on linjattu maastotarkastelun ja puustomittauksen avulla niin, että olevien puiden poistoja on mahdollisimman vähän. Uuden reitin kohdalta poistetaan puut, ja lisäksi huonokuntoisia puita poistetaan suunnittelualueelta. Puistoraitin reuna-alueen pienpuustoa ja taimikkoa hoidetaan harvennuksilla. Niittymäisesti maisemoitaville luiskille ja vanhan tontin pysäköintialueelle istutetaan havu- ja lehtipuita sekä pensasisutuksia.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Raitin luiskaukset ja ympäristö maisemoidaan niittymäisesti tukemaan alueen niittyverkostoa. Uusia monilajisia puita istutetaan alueen itäosaan noin 32 kappaletta ja isokokoisia pensaita noin 23 kappaletta.
Kuninkaantammenpuistossa hulevedet ohjataan uudessa reitin itäpuolisessa kasvipintaisessa painanteessa, joka viivyttää vesiä ennen kuin ne ohjautuvat metsäisille alueille.
Kaadettavien puiden runkoja sijoitetaan suunnittelualueelle lahopuiksi. Alueella esiintyvät vieraslajit poistetaan hankkeen yhteydessä.
Uusi puistoraitti sovitetaan maastonmukaisiin korkoihin, ja maisemoitavilla luiskilla liitytään olevan metsän tasaukseen.
Suunnittelualueelta poistetaan olevat valaisimet ja raitille asennetaan uudet puistovalaisimet. Uusi puistoraitti täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6445/1 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta VIO 6445/1 (liite 1).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12352 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 29.5.–12.6.2024 välisen ajan.
Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 12.6.2024 mennessä.
Vuorovaikutuksen aikana ei saatu kommentteja. Maastokäynnillä tavatut asukkaat toivoivat, että puustoa säilytetään ja tontilla oleva HSY:n valaisin poistetaan. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa.
Vuorovaikutusmuistiota ei laadittu, koska esilläolon aikana ei saatu palautteita.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 71 784 euroa eli noin 21,43 euroa/m² (alv 0%).
Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A3/R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue) ja C2/M3 (ulkoilu- ja virkistysmetsä). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 632 euroa, 0,19 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 06, projektialueiden puistot ja liikunta-alueet.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan mukaisen puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.
This decision was published on 13.11.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084