Tarveselvitys, Siilitie 14, Herttoniemi, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lisätilat
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Länsi-Herttoniemeen osoitteeseen Siilitie 14 toteutettavien varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lisä- ja väistötilojen tarveselvityksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Länsi-Herttoniemeen osoitteeseen Siilitie 14 toteutettavien varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lisä- ja väistötilojen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.
Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Länsi-Herttoniemen alueelle tarvitaan määräaikaisesti lisätiloja varhaiskasvatukselle, jotta alueella pystytään vastaamaan palvelutarpeeseen ja tarjoamaan varhaiskasvatuspaikka lähipalveluna. Lisäksi alueella on käynnistymässä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rakennushankkeita, joiden ajaksi tarvitaan väistötiloja.
Väliaikainen koulu- ja päiväkotipaviljonki sijoitetaan kymmeneksi vuodeksi osoitteeseen Siilitie 14 Herttoniemen liikuntapuiston viereiselle tontille.
Paviljonkiin toteutetaan tilat 260 oppijalle. Paviljonkiin tulee yhteensä 140 paikkaa varhaiskasvatukselle ja 120 paikkaa perusopetukselle. Varhaiskasvatukselle saadaan 84 lisäpaikkaa alueelliseen palvelutarpeeseen vastaamiseksi, mitkä liitetään hallinnollisesti osaksi päiväkoti Siilitietä. Loput tiloista palvelevat alueen väistötiloina varhaiskasvatuksen 56 lapselle ja perusopetuksen 120 oppilaalle. Alustava arvio paviljonkirakennusten kokonaislaajuudesta on yhteensä 2100 htm².
Lisätilat parantavat palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Länsi-Herttoniemessä varhaiskasvatuksen käytössä nykyisin olevat tilat ovat riittämättömät alueen tarpeeseen nähden. Lisä- ja väistötilojen rakentamisella saadaan lisää varhaiskasvatuspaikkoja Länsi-Herttoniemeen ja alueen rakennushankkeille taataan tarkoituksenmukaiset väistötilat hankkeiden ajaksi.
Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Herttoniemen peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan vuoden 2023 toteumaan verrattuna noin 40 lapsella 2030-luvun alkuun mennessä ja tämän jälkeen kääntyvän lievään laskuun. Herttoniemen peruspiirissä 7–12-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan laskevan noin 40 lapsella vuoteen 2030 mennessä ja tämän jälkeen kääntyvän lievään nousuun.
Hankkeessa toteutettavien määräaikaisten lisä- ja väistötilojen alustava käyttösuunnitelma:
7/2025–1/2029
Varhaiskasvatukseen 84 lisäpaikkaa. Hallinnollisesti lisäpaikat ovat osa päiväkoti Siilitietä.
7/2025–6/2027
Päiväkoti Myllytuvan väistötiloina 56 paikkaa.
7/2027–1/2029
Päiväkoti Siilitien esiopetuksen väistötiloina 56 paikkaa.
7/2027–1/2029
Hertsikan ala-asteen Hillerikujan toimipisteen väistötiloina 120 paikkaa.
Yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa tarkennetaan paviljonkitilojen käyttäjät vuosille 2029-2035 muiden alueellisten väistö- tai lisätilatarpeiden mukaan.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Lisätiloihin toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toiminnalle ja vastaavat Länsi-Herttoniemen ja lähialueiden palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi mahdollisuuksien mukaan lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja esi- sekä perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan esi- ja perusopetukselle sekä varhaiskasvatukselle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista.
Paviljonkiin tulee liikuntatila perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen yhteiseen käyttöön. Lisäksi lisätilat sijaitsevat Herttoniemen liikuntapuiston välittömässä läheisyydessä, joka tarjoaa monipuoliset liikuntaolosuhteet lapsille.
Rakennus ja sen piha muodostuvat pienistä erillisistä toiminta-alueista, jotka mahdollistavat lapsenkokoisen toiminnan tiloissa. Rakennuksen tilat luovat pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että lapsi voi turvallisesti aikuisten tukemana laajentaa kasvuympäristöään niin sisä- kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Rakennettavat lisätilat ovat lopputilanteessa kokonaislaajuudeltaan arviolta 2100 htm². Paviljonki rakennetaan kahdessa vaiheessa. Varhaiskasvatuksen paviljonki rakennetaan vuonna 2025 ja perusopetuksen paviljonki vuonna 2027.
Ensimmäisenä kahtena vuonna 7/2025–6/2027 vuokra-alaa on 1 298 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 35,23 euroa/m²/kk eli noin 550 000 euroa/vuosi.
Aikavälillä 7/2027–6/2035 vuokra-alaa on varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen paviljongeissa yhteensä 2 100 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 34,34 euroa/m²/kk eli noin 870 000 euroa/vuosi.
Alueella tarvittavien varhaiskasvatuksen lisätilojen ja väistötilojen rakentaminen samaan kiinteistöön on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu, joka vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Lisätiloihin suunnitellaan varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen yhteiskäyttötiloja esim. ruokasali, keittiö, liikuntatila ja henkilöstötilat.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 206 200 euroa.
Tietotekniikkahankintojen kustannukset ovat noin 20 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 28 400 euroa. Siivouskustannusarvio kahdelta ensimmäiseltä vuodelta on noin 55 000 euroa/vuosi ja seuraavilta vuosilta noin 110 000 euroa/vuosi.
Paviljonkia väistötiloina käyttävien päiväkotien ja koulujen osalta lisäkuluja aiheutuu paviljonkivuokrista. Vuosittaisiin toimintakustannuksiin väistötiloissa toimimisella ei ole vaikutusta.
Paviljonkiin tulevien ja päiväkoti Siilitiehen hallinnollisesti liitettävien 84 lisäpaikan vuosittaiset toimintakustannukset ilman tilavuokraa ovat arviolta 1 100 000 euroa / vuosi.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköiden lisäksi paviljonkeja käyttävien päiväkotien johtajat ja koulun rehtori ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn.
Henkilöstö osallistetaan hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen kautta saatavaa tieto huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Esihenkilö osallistaa henkilöstöä hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana käyttäjäkokousten ennakkovalmistelussa kartoittaen henkilöstön näkemyksiä suunnitelmiin liittyen. Hertsikan ala-asteen oppilaita tullaan osallistamaan pihan suunnitteluun syksyn 2024 aikana.
Tiloihin väistöön 7/2025–6/2027 siirtyvän päiväkoti Myllytuvan huoltajia on tiedotettu muutoksesta 1.8.2024. Huoltajilta tulleisiin kysymyksiin on vastattu päiväkodinjohtajan toimesta ja perheitä on tiedotettu esiin nousseiden kysymysten pohjalta uudelleen 7.8.2024. Päiväkoti Myllytuvan henkilöstön kanssa on käsitelty muutosta 30.7.2024 ja 6.8.2024.
Tiloihin väistöön 6/2027–1/2029 siirtyvän Päiväkoti Siilitien ja Hertsikan ala-asteen Hillerikujan huoltajia on tiedotettu muutoksesta 11.9.2024. Henkilöstön kanssa käsitellään muutosta syksyn 2024 aikana.
Lapsivaikutusten arviointi
Lisätilojen rakentamisella saadaan lisää varhaiskasvatuspaikkoja Länsi-Herttoniemeen. Tämä edesauttaa alueella asuvien lapsien yhtenäisen opinpolun toteutumista. Lisätilojen sijainti mahdollistaa Hertsikan ala-asteen Hillerikujan toimipisteen oppilaiden koulupolun jatkumisen lähialueella koulurakennuksen rakennushankkeen ajan.
Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Tilat tarjoavat mahdollisuuksia sekä vetäytymiseen ja rauhoittumiseen että yhdessä oppimiseen. Lapsen siirtymiä varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen helpotetaan sijoittamalla eri toimintoja saman katon alle. Samalla mahdollistetaan lapselle tuttujen aikuisten ja lasten kanssa toimiminen pitkäjänteisesti.
Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan lasten ja nuorten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla sekä läheisessä Herttoniemen urheilupuistossa ja lähimetsissä sekä huomioidaan turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.
Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen ja yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa tilojen suunnitteluun irtokalustuksen ja pihojen osalta. Lasten osallistaminen toteutetaan yhteistyössä lapselle tutun henkilökunnan kanssa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
This decision was published on 08.10.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ote | Otteen liitteet |
---|---|
Presenter information
Ask for more info
Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83013
Tiina Ahonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 56407
Heini Valppu-Virenius, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 62508
Panu Hatanpää, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 27095