Omistajastrategia, Oy Apotti Ab

HEL 2024-011785
More recent handlings
This is a motion

Oy Apotti Ab:n omistajastrategian päivitys

City Group Sub-committee

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä tiedokseen Oy Apotti Ab:n päivitetyn omistajastrategian.

Esittelijän perustelut

Oy Apotti Ab:n toiminnan tarkoituksena on tuottaa omistajilleen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmiin liittyviä palveluja omakustannushintaan. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille eikä se jaa osakkeenomistajille osinkoa. Mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön oman toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen. Yhtiö on sen omistavien hankintayksiköiden sidosyksikkö ja se voi toimia omistajiensa yhteishankintayksikkönä.

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on tällä hetkellä 35,71 %. Muut omistajat ovat:

Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) 43,23 %
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue 14,29 %
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue 3,48 %
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2,26 %
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue 1,03 %

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Länsi-Uudenmaan ovat päättäneet omalta osaltaan irtaantua Apotti-Yhtiöstä sekä Apotti-järjestelmästä viimeistään vuoden 2025 aikana. Irtaantuminen toteutetaan erillisellä irtaantumissopimuksella.

Oy Apotti Ab:n omistajastrategia

Oy Apotti Ab:n nykyinen omistajastrategia on laadittu vuonna 2021 yhtiön tuolloisten suurimpien omistajien eli HUSin, Helsingin kaupungin ja Vantaan kaupungin yhteistyönä. Omistajastrategia merkittiin tiedoksi kaupungin konsernijaostossa 22.11.2021 § 7. Yhtiön toimintaympäristö ja strateginen asemointi on tämän jälkeen merkittävästi muuttunut, kun aiemmin vireillä olleet suunnitelmat Apotti-järjestelmän käytön laajentamisesta eivät ole enää ajankohtaisia ja yhtiön omistajarakenne on tiivistymässä.

Uusi omistajastrategia (liite 1) on laadittu yhteistoiminnassa HUS-yhtymän, Helsingin kaupungin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden omistajaohjausten kesken. Omistajastrategian valmistelussa on huomioitu sisäisten sidosryhmien (mm. tietohallinto) näkemykset. Yhtiön uusi strategia ja omistajastrategia on valmisteltu samanaikaisesti ja ne ovat keskenään yhteensopivia siten, että yhtiön omat strategiset tavoitteet ja omistajien strategiset tavoitteet tukevat toisiaan.

Omistajastrategia on jaoteltu neljään teemaan, jotka edustavat kaikkien kolmen omistajan kannalta merkittäviä asiakokonaisuuksia. Teemat ovat kustannustehokkuus, järjestelmän käytettävyys ja ominaisuudet, hyödyn saavuttaminen yhteisestä omistajuudesta ja tiedolla johtaminen. Kullekin teemalle on asetettu tavoitteet ja mittarit.

Lopuksi

Kaupunginhallitus päättää kaupungin tytäryhteisöille vahvistettavista tytäryhteisökohtaisista omistajastrategioista. Oy Apotti Ab ei ole kaupungin tytäryhteisö vaan osakkuusyhteisö, joten sille ei ole valmisteltu erillistä kaupungin omaa omistajastrategiaa kaupunginhallituksen päätettäväksi. Yhtiö ei ole myöskään suurimman omistajan, HUSin, tytäryhteisö, joten yhtiön suurimpien omistajien kesken on pidetty tarpeellisena valmistella yhteistyössä yhteinen omistajastrategia kaikkien omistajien näkökulmasta.

Osakkuusyhteisölle laaditun omistajastrategian luonne poikkeaa kaupungin määräysvallassa olevalle tytäryhteisöille laadittavasta omistajastrategiasta. Näin osakkuusyhtiön omistajastrategia tuodaan käsiteltäväksi ja tiedoksi merkittäväksi kaupunginhallituksen konsernijaostoon, jonka tehtävänä on muun muassa kaupunkikonsernin konserniohjauksen toimivuudesta huolehtiminen.

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Patrick Wahlman, konsernianalyytikko, puhelin: 09 310 33714

patrick.wahlman@hel.fi