Opetussuunnitelman muutos, Helsingin kaupungin lukiot, opetussuunnitelma 2021
Muutokset Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021
Päätös
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää hyväksyä muutokset Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021 sekä Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan 2021 seuraavasti:
- Poistetaan liitteen 1 mukaisesti opetussuunnitelmasta arviointiin liittyvä paikallinen tarkennus.
- Liikunta-oppiaineeseen lisätään kaupunkitasoinen valinnainen opintojakso liitteen 2 mukaisesti.
- Lisätään lukiodiplomit-oppiaine Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan 2021 sekä ja uudet tarkennukset nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan 2021 liitteen 3 mukaisesti.
- Aktiivipolku-oppiaineen opintojaksoa TOA03 muokataan liitteen 4 mukaisesti.
- Muissa oppilaitoksissa suoritettujen opintojen (MOS-opinnot) opintopistemääriä tarkennetaan.
Muutokset tulevat voimaan välittömästi.
Päätöksen perustelut
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman yhteisen osan kokouksessaan 9.6.2020 (suomenkielinen jaosto 9.6.2020, § 24). Jaosto hyväksyi lisäykset opetussuunnitelmaan kokouksessaan 18.5.2021 (suomenkielinen jaosto 18.5.2021, § 10).
Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021 ehdotetaan nyt muutoksia, jotka liittyvät muualla suoritettujen opintojen arviointiin ja opintopistemääriin, lukiodiplomit-oppiaineeseen, Aktiivipolku-oppiaineeseen ja liikuntaan.
Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen
Lukiolain (714/2018, 27 §) mukaan koulutuksen järjestäjän tehtävänä on opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisen yhteydessä selvittää ja tunnistaa opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen tämän esittämän selvityksen perusteella.
Tällä hetkellä Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmassa 2021 todetaan seuraavaa:
”Muualla suoritetut valinnaiset opinnot tai muutoin hankittu osaaminen hyväksytään lukioissamme suoritusmerkinnällä.”
Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 mukaan muualla suoritettujen opintojen tunnustamisessa ja hyväksilukemisessa tulee menetellä näin:
”Muualla hankitun osaamisen arvioinnissa menetellään, kuten lukion opetussuunnitelman perusteissa ja paikallisessa opetussuunnitelmassa opintojaksojen ja oppimäärän arvioinnista määrätään.
Luettaessa opiskelijalle hyväksi opintoja muista oppilaitoksista pitäydytään suoritusoppilaitoksen antamassa arvioinnissa. Jos kyseessä ovat paikallisessa opetussuunnitelmassa numeroin arvioitavat opinnot, arvosanat muutetaan lukion arvosana-asteikolle [- -] vastaavuusasteikon mukaisesti [- -].”
Kaupungin lukioissa muualla suoritetut valinnaiset opinnot tai muutoin hankittu osaaminen tulee arvioida siten kuin Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmassa 2021 tai lukion omassa opetussuunnitelmassa opintojaksojen arvioinnista määrätään. Arvosanojen vastaavuusohje on Liitteessä 1.
Virheellinen ohje poistetaan esityksen mukaan kaupunkitasoisen opetussuunnitelman paikallisesta tarkennuksesta.
Kaupunkitasoinen valinnainen opintojakso: Liikkuminen elämäntapana (LI07, 1–2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija rohkaistuu sisällyttämään liikkumisen osaksi jokapäiväistä elämäänsä. Opiskelija tutustuu matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksiin oppilaitoksessaan ja muissa kaupungin palveluissa. Liikuntaosaamista kartutetaan osallistumalla erilaiseen omatoimiseen tai ohjattuun liikuntaan lukuvuoden aikana tai kesällä. Suorituksista voi esimerkiksi kerätä merkintöjä liikuntapassiin.
Opintojakso kannustaa ponnisteluun ja pitkäjänteiseen toimintaan sekä rohkaisee opiskelijaa kantamaan vastuuta itsestään ja muista. Opintojakso vahvistaa opiskelijan motivaatiota, itseluottamusta ja fyysistä aktiivisuutta. Liikkuminen myös kehittää opiskelijan luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja.
Opintojakson laajuus on 1–2 opintopistettä. Näytön laajuus määrittää opintopisteiden määrän. Tilanteissa, joissa näyttö ei ole riittävää osaamisen tunnustamiseksi, ohjataan opiskelijaa täydentämään osaamistaan. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä tai hylättynä. Tarkempi opintojaksokuvaus on Liitteessä 2.
Lukiodiplomiopintojaksojen tarkennukset
Opetushallitus on lukion opetussuunnitelman perusteissa 2019 määrännyt lukiodiplomiopintojaksojen yleiset tavoitteet ja keskeiset sisällöt. Paikallisessa opetussuunnitelmassa koulutuksen järjestäjä kuvaa ja tarkentaa tarjoamiensa lukiodiplomien yleiset tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arvioinnin.
Helsingin kaupungin lukioissa on mahdollista suorittaa lukiodiplomeja kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa. Opetushallitus on antanut erilliset ohjeet kunkin lukiodiplomin suorittamisesta. (Opetushallitus, Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019.)
Liitteessä 3 esitetään lukiodiplomit-oppiaineen lukiodiplomiopintojaksoihin paikallisia tarkennuksia, joiden taustalla on Opetushallituksen vuonna 2022 julkaisemat lukiodiplomien suoritusohjeet. Ne ovat olleet voimassa 2.5.2022 alkaen.
Kaupunki kehittää ristiinopiskelua eli toisen asteen opiskelijoiden opiskelua lukiossa, Stadin AO:ssa ja vapaan sivistystyön tarjoamilla opintojaksoilla. Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman 2021 lukiodiplomiopintojaksojen paikalliset tarkennukset tukevat tätä kehittämistehtävää.
Helsingin kaupungin lukiot voivat valita, antavatko he opiskelijoilleen mahdollisuuden yhden tai useamman lukiodiplomin suorittamiseen omassa lukiossaan. Lukiodiplomeihin liittyvät käytännöt järjestetään kuitenkin siten, että opiskelijat voivat sujuvasti suorittaa lukiodiplomeja myös muissa Helsingin kaupungin oppilaitoksissa. Opiskelija voi tehdä lukiodiplomeja edeltäviä opintoja myös muissa kaupungin oppilaitoksissa. Tämä tuo opiskelijalle mahdollisuuksia yksilöllisiin opintoja koskeviin valintoihin.
Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 mukaan muista valinnaisista opinnoista voidaan antaa arvosanaksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä. Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman 2021 mukaan Helsingin kaupungin lukioissa näemme arvioinnin ohjauksena, joka tukee opiskelijan hyvinvointia ja omaan potentiaaliin kasvamista. Tästä syystä lukiodiplomiopintojaksojen arvioinnin osalta opiskelija saa päättää, arvioidaanko opiskelijan suorittama opintojakso arvosanalla vai suoritusmerkinnällä. Itse lukiodiplomi arvioidaan kuitenkin numeroarvosanalla asteikolla 4–10 Opetushallituksen lukiodiplomien suoritusohjeiden mukaisesti (Määräykset ja ohjeet 2022:3a, 4a, 5a, 6a, 7a, 8a, 9a ja 10a).
Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan 2021 ehdotetaan lisättäväksi lukiodiplomit-oppiaine sekä uudet paikalliset tarkennukset lukiodiplomikohtaisiin opintojaksoihin. Lukiodiplomit-oppiaineen lisääminen Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutukseen edistää tasa-arvoisempaa lukiokoulutusta ja mahdollistaa tarvittaessa lukiodiplomien suorittamisen myös aikuiskoulutuksessa.
Aktiivipolku-oppiaineen opintojakso TOA03
Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman 2021 Aktiivipolku-oppiaineen TOA03 Vapaaehtoistoiminta ja kansainvälisyysosaaminen -opintojaksoon esitetään muutosta opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön. Näiden sisällöllisten muutosten myötä ehdotetaan lisäksi muutosta opintojakson nimeen.
Aktiivipolku-opinnoissa opiskelija hankkii osaamista usein oppilaitoksen ulkopuolella vapaa-ajalla tai harrastustoiminnan kautta. Aktiivipolku-opintojen tavoitteena on, että opiskelija toimii aktiivisena vaikuttajana esimerkiksi toimimalla säännöllisesti järjestötyössä tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Aktiivipolku-opintojen tavoitteista ja sisällöistä puuttuvat sellaiset koulutukset, joihin opiskelija osallistuu vapaa-ajallaan esimerkiksi järjestöissä, erilaisissa organisaatioissa tai yhteisöissä. Tällä hetkellä Aktiivipolku-opinnot kattavat koulutukset, jotka liittyvät työelämään sekä ohjaus- tai valmennustoimintaan.
Aktiivipolku-opinnoissa opiskelijan oma oppilaitos varmistaa, että muualla hankittu osaaminen vastaa lukio-opetuksen tavoitteita. Näytön laajuus määrittää opintopisteiden määrän. Tilanteissa, joissa näyttö ei ole riittävää osaamisen tunnustamiseksi, ohjataan opiskelijaa täydentämään osaamistaan. Tarkempi opintojaksokuvaus löytyy Liitteestä 4.
Esityksessä TOA03-opintojaksoon sisältöihin lisätään järjestöjen tai muiden organisaatioiden ja yhteisöjen koulutukset. Opintojakson nimeksi esitetään Vapaaehtoistoiminta, kansainvälisyysosaaminen ja muiden organisaatioiden koulutukset.
Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot (MOS-opinnot)
Helsingin kaupunki kehittää ristiinopiskelua eli toisen asteen opiskelijoiden opiskelua lukiossa, Stadin AO:ssa ja vapaan sivistystyön tarjoamilla opintojaksoilla. Tarkoituksena on, että opinnot voidaan liittää osaksi opiskelijoiden lukiotutkintoa.
Tällä hetkellä kaupunkitasoisessa opetussuunnitelmassa on tarjolla seuraavat opintojaksot:
- Korkeakouluissa suoritetut opinnot (MOS01), 1 op
- Muissa toisen asteen oppilaitoksissa suoritetut opinnot (MOS02), 1 op
- Ulkomailla suoritetut opinnot (MOS03), 1 op
- Vapaassa sivistystyössä suoritetut opinnot (MOS04), 1 op
Opintojaksot MOS01-MOS04 laajennetaan niin, että jokainen opintojakso on 1-6 op. Näin ne myös vastaavat Aktiivipolku-opintojen TOA01-05 -opintojaksoja, jotka ovat kukin 1-6 op. Muutos tukee ristiinopiskelua muissa oppilaitoksissa.
Toimivalta
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 10.5.2022 (§ 25) siirtää toimivaltaansa siten, että lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää suomenkielisen lukiokoulutuksen paikalliseen, jaoston hyväksymään opetussuunnitelmaan tulevista muutoksista.
This decision was published on 23.09.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Helena Kaksonen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 37756
Tarja Aro-Kuuskoski, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 82365