Kokoonpano, johtokunta, Konepajan lukio ja aikuislukio

HEL 2024-012002
More recent handlings
This is a motion

Konepajan lukion ja aikuislukion johtokunnan asettaminen 1.10.2024 alkaen

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsee Konepajan lukion ja aikuislukion johtokunnan jäsenet ja varajäsenet sekä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan 1.10.2024 alkavalle ja vuoden 2025 syyskuun lopussa päättyvälle toimikaudelle seuraavasti:

 
Jäsenet
Henkilökohtaiset varajäsenet
 
 
Huoltajajäsenet
 
Pasi Natri
Jyri Ratia
Petri Munkki
Juha Leino
Saana Pukkio
Mari Lämsä
Erika Hietamäki
Marja Saloniemi
Kirsi Talman
Kati Kaarila
 
 
Opettajajäsenet
 
Kaisa Väisänen
Damijan Marin
Jenni Kallio
Mirka Jussila
 
 
Henkilökuntajäsen
 
Outi Kananen 
Ville Wessberg
 
 
Opiskelijajäsenet
 
Darrel Tabi Agbor
Zainab Ali
Aleks Paramonov
Sakarie Nur Mohamed
 
 
Puheenjohtaja
 
Petri Munkki
 
 
 
Varapuheenjohtaja
 
Kirsi Talman
 

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 2 luvun 24 §:n mukaan koulujen ja lukioiden johtokunnat toimivat kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen ja vastaavasti ruotsinkielisen jaoston alaisina ja huolehtivat opetuksen ja kasvatuksen kehittämisestä ja tukemisesta sekä koulun, lukion ja kodin yhteistyön edistämisestä. Johtokunnassa on 7-10 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Suomenkielinen jaosto valitsee neljän vuoden toimikaudeksi johtokunnan jäsenet ja varajäsenet. Koulun oppilaiden tai lukion opiskelijoiden huoltajat, koulun tai lukion opettajat, koulun tai lukion muu henkilökunta ja lukion opiskelijat esittävät keskuudestaan henkilöt johtokunnan jäseniksi ja varajäseniksi sekä puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsi 28.9.2021 § 24 Helsingin kaupungin suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokuntiin jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä sekä puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat toimikaudelle 1.10.2021-30.9.2025.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 29.11.2022 § 64 kokouksessaan lisätä nuorten lukiolinjan Helsingin aikuislukioon 1.8.2024 alkaen. Nuorten lukiolinjalle otetaan 200 opiskelijaa kevään 2024 yhteishausta alkaen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Organisaatiomuutoksella lukion koko kasvaa ja tulee uusia opiskelijoita, jolloin johtokunta tulee asettaa uudelleen siten, että johtokunta edustaa lukion opiskelijoiden huoltajia, opettajia, muuta henkilökuntaa sekä opiskelijoita mahdollisimman kattavasti.

Uusi johtokunta aloittaa toimintansa 1.10.2024.

Kunnan hallinnossa voidaan tehdä sellaisia organisaatiomuutoksia, joissa toimielimeen kuuluvien luottamustoimi päättyy, kunhan organisaatiomuutos on todellinen eikä sen todellisena tarkoituksena ole toimielimen erottaminen. (Harjula - Prättälä, Kuntalaki - tausta ja tulkinnat, 2019, s. 525).

Kunnan luottamushenkilöt

Johtokunta on kunnan toimielin ja johtokuntaan valitut jäsenet ovat kunnan luottamushenkilöitä (kuntalain 69 §). Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö, joka on suostunut ottamaan toimen vastaan (kuntalain 70 §).

Yleinen vaalikelpoisuus

Kuntalain 71 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö

1) jonka kotikunta kyseinen kunta on,

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan, ja

3) joka ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Kuntalaissa on säädetty vaalikelpoisuuden rajoituksia eri toimielimiin. Koulujen ja lukioiden johtokuntien osalta rajoituksia ei ole: johtokuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan tai jonka kotikunta kunta ei ole.

Tasa-arvo

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n 1 momentin mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Konepajan lukion ja aikuislukion johtokunnassa tasa-arvovaatimus ei täysin toteudu, sillä ehdokkaita ei ilmoittautunut kummastakin sukupuolesta riittävästi.

Alle 18-vuotiaat oppilaat ja opiskelijat

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n 5 momentin mukaan muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta päättää ao. toimielin tai toimielimen asettava viranomainen. Oppilas- ja opiskelijakunnat nimeävät edustajansa, joille johtokunnat ensimmäisessä kokouksessaan harkintansa mukaan antavat läsnäolo- ja puheoikeuden kokouksissa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pitää oppilaiden ja opiskelijoiden osallistumista hyvin tärkeänä ja suosittaa tämän vuoksi, että myös alaikäiset oppilaat ja opiskelijat osallistuvat johtokunnan toimintaan.

Asian valmistelusta

Lukion rehtori kutsui huoltajat koolle ehdokkaiden valitsemiseksi. Aikuislukion osalta ehdokkaat rehtori on koonnut aikuislukion ja ko. koulun sidosryhmien ehdottamista henkilöistä. Opiskelijoiden edustajat valittiin opettajien ehdotusten pohjalta. Lisäksi opettajat ja muu henkilöstö ovat asettaneet ehdokkaansa.

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Ask for more info

Jaana Lax, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 41196

jaana.lax@hel.fi