Hankerahoitus, Yhteinen polku -hanke, AMIF-rahaston avustushaku, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-012245
More recent handlings
§ 57

Osallistuminen EU:n AMIF-rahaston hakuun hankkeella “Yhteinen polku”

Strategiajohtaja

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen EU:n AMIF-rahaston hakuun hankkeella "Yhteinen polku". Samalla     strategiajohtaja päätti valtuuttaa Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan maahan muuttaneiden erityispalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa sekä vastaamaan hankkeen hausta ja hallinnoinnista.

Lisäksi strategiajohtaja totesi, että hankekustannuksiin arviolta 704 029 euroa varaudutaan toimialan omassa budjetissa. Hankkeelle saadaan tukea arviolta 528 022 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 176 007 euroa.

Päätöksen perustelut

Yhteinen polku -hankkeen tavoitteina ovat eritahtisen kotoutumisen ja muiden maahanmuuton aiheuttamien haasteiden ymmärtäminen ja tunnistaminen sekä tiedon tuottaminen ilmiöistä perheille ja kotoutumista tukevien palveluiden järjestäjille. Hanke on suunniteltu toteutettavan vuosien 2025–2028 aikana.

Sisäministeriö myöntää EU-rahoitusta EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF-rahaston) ohjelman tavoitteita edistäviin hankkeisiin. AMIF-rahaston avulla edistetään muuttoliikeasioiden tehokasta hallintaa kehittämällä ja vahvistamalla turvapaikka- ja maahanmuuttoasioihin liittyviä yhteisiä menettelyitä.

Suomen maahanmuuton yleiskuva on ollut muutoksessa viime vuosina. Suomeen muutetaan ja saadaan lupia vaihtuvin perustein. Jatkuvaan muutokseen vaikuttavat sekä globaalit maailmantilanteet että sisä- ja ulkopolitiikka. Perhe oli yleisin syy muuttaa Suomeen vuonna 2023. Oleskeluluvat perhesiteen perusteella ovat ohittaneet työn ja tilapäisen suojelun luvat oleskeluperusteiden ensisijaisena syynä, ja muutot Suomeen perhesiteen perusteella ovat kaksinkertaistuneet vuoden 2019 tasosta. Maahan muuttaneet perheet ovat hyvin heterogeeninen joukko maahantuloperusteiltaan ja taustoiltaan. Sosiaalihuollon kotoutumista edistävät palvelut ovat perinteisesti tavoittaneet etenkin ne henkilöt ja perheet, jotka ovat saaneet myönteisen päätöksen turvapaikkaprosessista sekä kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet. Muut kuin kansainvälistä suojelua saaneet perheenkokoajat ovat harvemmin saaneet tukea omaan kotoutumiseensa, millä voi olla vaikutusta perheen kotoutumisessa kohtaamiin haasteisiin ja niistä selviämisiin. Helsingin maahan muuttaneiden erityispalveluissa harvemmin tavoitetaan perhesiteen perusteella saapuvia maista, joiden kansalaisille perhesidelupia myönnetään eniten (Venäjä, Sri Lanka, Intia, Filippiinit ja Bangladesh). Tässä asiakasryhmässä sosiaalihuollon tarpeet tulevat usein esille vasta siinä vaiheessa, kun perhe-elämän vaikeudet ja kotoutumisen haasteet ovat jo pitkällä.

Yhteinen polku -hankkeessa muun muassa tuotetaan infomateriaalia maahan muuttaneita kohtaaville koulutuskäyttöön, kehitetään verkkosivuja ja sosiaalista mediaa ilmiötiedon ja sosiaalihuollon kotoutumista edistävien palvelujen ja sosiaalihuollon peruspalvelujen näkyvyyden ja tavoitettavuuden lisäämiseksi, vahvistetaan ja kehitetään maahanmuuttajaperheiden monikanavaista tavoittamista sosiaalihuollon kotoutumista edistävissä palveluissa sekä jalkaudutaan kolmannen sektorin ja uskonnollisten yhteisöjen piiriin. Hankkeessa kehitetään olemassa olevia ja uusia työskentelymenetelmiä ja toimintamalleja maahanmuuttajaperheiden kanssa työskentelyyn, muun muassa hyödyntämällä fokusryhmiä ja sosiaalista kuuntelua sekä yhteiskehittämisen työpajoja. Tavoitteena on myös luoda pysyvät rakenteet yhteistyölle keskeisten kotoutumista tukevien järjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

Hankkeessa tavoitteena on eritahtisen kotoutumisen ymmärtäminen ja muiden maahanmuuton aiheuttamien haasteiden tunnistaminen perheiden omassa kotoutumisprosessissa. Kotouttamista tukevien palveluiden yhteiskehittämistä tehdään maahanmuuttajaperheiden, vastuuviranomaisten ja yhteistyökumppaneiden ja -järjestöjen kanssa eri kanavissa ja eri menetelmin. Kaikessa hankkeen kehittämisessä ja toiminnoissa hyödynnetään yhteiskehittämistä, jotta kohderyhmän tarpeet tulevat aidosti näkyviin ja huomioiduksi. Yhteiskehittäminen lisää maahanmuuttajaperheiden osallisuutta ja palveluiden asiakaslähtöisyyttä. Hankkeen tulokset ovat laaja-alaisesti implementoitavissa maahan muuttaneiden erityispalveluiden ja muiden hyvinvointialueiden sosiaalihuollon kotoutumista edistävään työhön.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan maahan muuttaneiden erityispalvelut ja sitä tehdään tiiviissä kumppanuudessa kolmannen sektorin ja Helsingin lapsiperheiden palveluiden kanssa. Hankkeen alustava kokonaisbudjetti on 704 029 euroa, josta haettava tuki kattaa 528 022 euroa. Siten omarahoitusosuudeksi jää 176 007 euroa. Alustava hankeaika on 1.3.2025 - 29.2.2028.

Hanke liittyy kiinteästi Helsingin kaupunkistrategian seuraaviin tavoitteisiin: Yhdenvertainen ja kansainvälinen Helsinki, Älykästä Helsinkiä johdetaan tiedolla ja digitalisaatiota hyödyntäen sekä Helsinkiläisten hyvinvointi ja terveys paranevat. Hanke toteuttaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vuoden 2024 toiminnan tavoitteita peruspalvelujen saatavuuden parantamisella ja asiakaskokemuksen ymmärryksen lisäämisellä sekä kohderyhmän palvelutarpeen esiin nostamisella.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö tai määräämänsä viranhaltija päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 164 § siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

This decision was published on 27.09.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Ask for more info

Sari Karisto, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 37579

sari.karisto@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Decisionmaker

Markus Kühn
strategiajohtaja
Reetta Sariola
strategiapäällikkö

Attachments

1. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan esitys strategiajohtajalle Hankerahoitus Yhteinen polku
The attachment will not be published on the internet.
2. Amif-hanke budjetointi
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.