Yleislinjan perustaminen, Helsingin kuvataidelukio

HEL 2024-012289
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Helsingin kuvataidelukion yleislinjan perustamisesta 1.8.2025 alkaen

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että Helsingin kuvataidelukioon perustetaan yleislinja 1.8.2025 alkaen.

Esittelijän perustelut

Oppivelvollisuuden laajennuttua on kaikille alle 18-vuotiaille taattava toisen asteen opiskelupaikka tai jokin muu opiskelupaikka oppivelvollisuuden suorittamiseksi. Helsingissä lukiopaikkoja halutaan tarjota yli 60 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen ennusteen mukaan peruskoulun päättävien ikäluokka kasvaa Helsingissä koko 2020-luvun. Suurimmillaan opiskelijamäärät ovat 2030-luvun alussa. Lukiopaikkoja tarvitaan lisää. Palvelutarpeeseen vastaamiseksi ja oppivelvollisuuden vaatimien opiskelupaikkojen turvaamiseksi kaupunki kehittää Helsingin kuvataidelukion toimintaa siten, että siihen lisätään syksystä 2025 alkaen kuvataidelinjan rinnalle yleislinja, jossa olisi 60 aloituspaikkaa yhteishaussa haettavaksi lukuvuodelle 2025-26. Yleislinjan opiskelijavalinta tapahtuu peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella.

Yleislinja on tarkoituksenmukaista sijoittaa Helsingin kuvataidelukioon. Helsingin kaupungin muissa erityistehtävälukioissa on jo tällä hetkellä yleislinja, pois lukien kuvataidelukio ja Kallion lukio.

Päätöksen vaikutus kuvataidelukion toiminnan ja organisaation kehittämiseen

Yleislinjan perustamisen ja opiskelijamäärän vahvistaa kuvataidelukion opintojaksotarjontaa. Valtakunnallisiin pakollisiin ja syventäviin opintojaksoihin tarvitaan lisää ryhmiä, samoin esimerkiksi pienten kielten opintotarjonta vahvistuu. Myös yleislinjan opiskelijoille voidaan tarjota kuvataiteen erityistehtäväopintoja, jos ryhmäkoot tämän mahdollistavat.

Prosessiin liittyy rekrytointiin ja henkilöstöhallintoon liittyviä toimenpiteitä. Opettajamäärä kasvaa arviolta kuudella sivutoimisella opettajalla lukuvuonna 2025-26 ja seuraavina lukuvuosina arviolta kymmenellä päätoimisella opettajalla.

Tärkeä muutos on oppilaitoksen opiskelijamäärän kasvusta johtuva johtamisjärjestelmäuudistus. Sen myötä kuvataidelukioon saadaan kaksi alayksikköä, joita molempia johtaa apulaisrehtori sen sijaan, että kaikki opettajat olisivat yhden rehtorin alaisia. Tällaisesta toimintamallista on saatu hyviä tuloksia.

Päätöksen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Tilankäytön puolesta kuvataidelukion opiskelijamäärän lisääminen on mahdollista, koska lukion käyttöön remontoidaan vuokratiloja osoitteesta Siltavuorenpenger 10 yhteistyössä Kaupunkiympäristön toimialan ja Kaskon Oppimistilojen suunnittelupalvelujen kanssa. Suunniteltu tilankäyttö tulee olemaan tehokasta ja kustannustehokasta. Siltavuorenpenger tullaan myöhemmin jakamaan Kallion ja Sibelius-lukion kanssa, mikä vahvistaa taiteen erityistehtävälukioiden mahdollisuuksia yhteistyöhön.

Uusien tilojen myötä toteutuvat keskeiset kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilavaatimukset, kuten:
- turvallisuus ja terveellisyys
- arjen toimivuuden kannalta tarkoituksenmukaiset suunnitteluratkaisut
- joustavaa toimintaa tukevat, monikäyttöiset ja muuntuvat tila- ja kalusteratkaisut
- esteettömyys, saavutettavuus ja yhdenvertaisuus kaikille käyttäjille
- vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden tukeminen eri oppijaryhmien kesken
- yhteisopettajuuden ja henkilöstöryhmien yhteistyön tukeminen
rauhoittumista, keskittymistä ja eriyttämistä vaativan oppimisen ja työskentelyn mahdollistaminen.

Kuvataidelukio on järkevä kasvattaa nimenomaan yleislinjan kautta eikä kuvataidelinjan kautta, koska valtion erityisen koulutustehtävän rahoitus on 300 opiskelijalle, eikä lisärahoitusta suuremmalle opiskelijamäärälle tätä kautta saada.

Johtokunnan, henkilöstön ja opiskelijakunnan osallistaminen

Kuvataidelukioon on jo vuodesta 2019 ollut suunnitelmissa perustaa yleislinja heti, kun tilaratkaisut sen sallivat. Siltavuorenpenger 10:n tilasuunnitelma tarkentui vuoden 2024, jolloin myös keskustelu henkilökunnan kanssa oli mahdollista aloittaa.

Kuvataidelukion henkilöstöä on osallistettu asian suunnitteluun alusta lähtien. Virallinen keskustelu aloitettiin suunnittelutyöpäivässä 7.5.2024. Opettajakunta suhtautui asiaan myönteisesti, mutta huolta herätti yleislinjan koko. Huolenaiheista käytiin keskustelua tämän jälkeen kuvataidelukiolla lukiokoulutuksen päällikön kanssa.

Keskustelu jatkui lukuvuoden alun suunnittelupäivässä 6.8.2024. Lukiokoulutuksen päällikkö oli mukana myös tässä vaiheessa, ja suunnittelu pääsi etenemään käytännön ratkaisuihin, joita edelleen elo- ja syyskuun kuluessa on kehitetty. Opettajakunnalla on ollut mahdollisuus tuoda esiin ajatuksiaan ja kommenttejaan. Opettajainkokouksessa 25.9.2024 opettajakunta päätti, ettei yleislinjalle haeta painotusta vielä lukuvuodeksi 2025-26, vaan asiaa harkitaan uudelleen vuoden päästä. Yhteensä asiaa on käsitelty kuvataidelukion opettajien ja henkilökunnan kanssa neljässä kokouksessa. Koulun johtoryhmä on käsitellyt asiaa useampaan kertaan.

Helsingin kuvataidelukion opiskelijakunnan hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan sekä 9.9.2024 että 16.9.2024. Opiskelijakunnan hallitus nosti esiin ryhmäyttämisen tärkeyden sekä kaikkien kuulemisen. Hallitus keskusteli myös mahdollisesta tulevasta painotuksesta, ja piti tärkeänä, ettei mahdollinen uusi painotus toteudu kuvataidepainotuksen kustannuksella. Liitteessä 1 opiskelijakunnan hallituksen lausunto.

Suunnitelmaa käsiteltiin Helsingin kuvataidelukion johtokunnan kokouksessa 3.10.2024. Johtokunta hyväksyi suunnitelman. Ote johtokunnan kokouksen pöytäkirjasta liitteessä 2.

Vaikutukset opiskelijoihin

Yleislinjan myötä saadaan helsinkiläisille nuorille lisää lukiopaikkoja ja mahdollistetaan helsinkiläisten nuorten eteneminen jatko-opintoihin ja siten korkeampaan koulutustasoon. Aloituspaikkojen lisäämisellä pyritään myös turvaamaan se, ettei lukioiden keskiarvoraja nouse liian korkealle tasolle.

Helsingin kuvataidelukion opiskelijoita on kuultu useassa yhteydessä. Opiskelijoille viestittiin tulevasta yleislinjasta lukuvuoden alkupuolella ja opiskelijakuntaa kuultiin laajasti 11.9.2024 ryhmänohjaustuokiossa. Opiskelijoilla oli myös mahdollista tuoda näkemyksiään esiin kyselyssä, johon vastauksia tuli lähes 200. Uudistuksen vahvuuksina opiskelijat näkivät kuvataidelukion monipuolistumisen sekä opintotarjonnan laajentumisen yleislinjan perustamisen myötä. Opiskelijoiden huolenaiheiksi puolestaan nousivat kiusaamismahdollisuuden lisääntyminen ja erityistehtäväopintojaksojen nopea täyttyminen. Opiskelijoilta nousseita huolenaiheita käsitellään lukuvuoden 2024-25 kuluessa, että ne pystyttäisiin mahdollisimman hyvin ennaltaehkäisemään yleislinjan aloittaessa.

Toimivalta

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää lukiokoulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta suomenkielisissä lukioissa.

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Ask for more info

Helena Kaksonen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 37756

helena.kaksonen@hel.fi

Tarja Aro-Kuuskoski, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 82365

tarja.aro-kuuskoski@hel.fi

Attachments

1. Ote Helsingin kuvataidelukion OPKH kokouksesta 16.9.2024 Yleislinja
2. Ote kuvataidelukion johtokunnan kokouksesta 3.10.2024

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.