Virkasuhteen täyttäminen, Helsingin Medialukio, historian ja yhteiskuntaopin lehtori, KASKO-03-106-24
Oikaisuvaatimus määräaikaiseen virkasuhteeseen ottamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Helsingin medialukion apulaisrehtorin 23.9.2024 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on tehnyt 9.10.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Helsingin Medialukion apulaisrehtorin tekemästä päätöksestä, jolla apulaisrehtori on ottanut historian ja yhteiskuntaopin lehtorin vuorotteluvapaan sijaisuutta koskevaan virkasuhteiseen tehtävään filosofian maisteri **********
Apulaisrehtori on antanut asiassa lausunnon.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan, ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 5.3.2024 tekemään päätökseen (27 §) perustuen apulaisrehtori ottaa sijaisen määräaikaiseen virkasuhteeseen.
Hakuprosessista
Hakuilmoituksessa haettiin medialukioon historian ja yhteiskuntaopin lehtorin vuorotteluvapaan sijaista ajalle 31.7.2024-26.11.2024. Tehtävä on ollut julkisesti haettavana Helsingin kaupungin rekrytointijärjestelmässä ja muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa 13.5.-27.5.2024.
Hakuilmoituksessa kelpoisuuden ilmoitettiin määräytyvän asetuksen 1998/986 mukaan. Määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon. Lisäksi hakuilmoituksessa ilmoitettiin, että vuorotteluvapaan sijaiseksi voidaan palkata ainoastaan TE-toimistossa työttömänä työnhakijana oleva henkilö. Sijaisen tulee täyttää vähintään yksi seuraavista ehdoista:
- hän on ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa yhdenjaksoisesti tai osissa vähintään 90 kalenteripäivää sijaisuutta edeltäneiden 14 kuukauden aikana
- hän on alle 30-vuotias, jonka ammatti- tai korkeakoulututkinnosta on kulunut alle vuosi
- hän on vuorotteluvapaasijaisuuden alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.
Apulaisrehtorin päätöksen mukaan tehtävää haki hakuajan kuluessa 19 henkilöä, joista 15 täytti vaaditun kelpoisuuden. Rehtorin päätöksen mukaan hakemusten perusteella kolme hakijaa kutsuttiin haastatteluun, joista päätöksen mukaan kaksi perui haastatteluun saapumisen. Apulaisrehtorin päätöksen mukaan haastattelun suorittivat apulaisrehtori ja historian ja yhteiskuntaopin lehtori.
Oikaisuvaatimuksesta
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan kumottavaksi päätös, sillä nimitys on vastoin tarkoituksenmukaisuutta. Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille, että päätös on tehty vasta virantoimitusajan alkamisen jälkeen ja asian käsittelyssä on tapahtunut menettelyvirheitä. Lisäksi tuodaan esille, että viranomainen on käyttänyt toimivaltaansa vääriin tarkoituksiin ja päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja valitun henkilön nimittämisen olevan epätarkoituksenmukaista. Samoin oikaisuvaatimuksen mukaan virkasuhteen täytössä on syrjitty eräitä hakijoita ja päätöksentekijän tehneen päätöksensä esteellisenä.
Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Lainsäädännöstä
Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.
Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.
Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä säädetään lukion aineenopettajan kelpoisuudesta. Kyseisen säännöksen mukaan aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut 1) ylemmän korkeakoulututkinnon; 2) yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot tutkinnon pääaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 120 opintopistettä, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot yliopiston oppiaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 60 opintopistettä; 3) vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.
Kyseisessä määräaikaisessa virkasuhteessa on kyse vuorotteluvapaan sijaisesta, jota koskevista ehdoista on säädetty vuorotteluvapaalain (30.12.2002/1305, kumottu lailla 30.5.2024/275, joka on voimassa 1.8.2024 alkaen) 9 §:ssä. Kyseisen säännöksen mukaan sijaiseksi on palkattava sellainen työ- ja elinkeinotoimistossa työttömänä työnhakijana oleva, joka on ollut työttömänä työnhakijana yhdenjaksoisesti tai osissa vähintään 90 kalenteripäivää vuorotteluvapaan alkamista edeltäneiden 14 kuukauden aikana. Sijaiseksi palkattavan on oltava työttömänä työnhakijana välittömästi ennen vuorotteluvapaan alkamista. Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, sijaiseksi voidaan palkata alle 30-vuotias työ- ja elinkeinotoimistossa työttömänä työnhakijana oleva, jonka ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään yksi vuosi taikka työtön työnhakija, joka vuorotteluvapaan alkaessa on alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias. Sijaiseksi ei voida palkata henkilöä, jota pidetään työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:ssä tarkoitettuna päätoimisena opiskelijana.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.
Yhdenvertaisuuslain 8 §:n 1 momentin mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.
Asian arviointi
Määräaikaiseen virkasuhteeseen valittu on asiaan saadun kirjallisen selvityksen perusteella muodollisesti kelpoinen. Virkasuhteeseen valittu on hakemuksensa mukaan filosofian maisteri, suorittanut historian aineen opinnot tutkinnon pääaineena (165 op) sekä yhteiskuntaopin aineen opinnot (60 op). Lisäksi valittu on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Apulaisrehtorin päätöksen mukaan hänen valintaansa puolsi laaja-alainen kiinnostus oppiaineistaan ja ymmärrys niiden kehittämisestä. Apulaisrehtorin lausunnon mukaan valitulla oli työkokemuksen kautta hankittu ryhmänhallinnantaidot eri koulumuodoissa ja erityisesti kiinnostus Helsingin medialukion yhteiskunnallisen painotuksen toteuttamiseen oman oppiaineen opetuksessa puolisivat valintaa.
Oikaisuvaatimuksessa on tuotu esille, että päätöksentekijä olisi tehnyt päätöksensä esteellisenä. Oikaisuvaatimuksessa ei kuitenkaan perustella tätä tarkemmin. Apulaisrehtorin lausunnon mukaan haastattelijat eivät tunteneet valittua aikaisemmin, eikä valittu ollut työskennellyt aikaisemmin Helsingin medialukiossa. Asian käsittelyssä ei ole muutoinkaan tullut ilmi mitään sellaista, jonka perusteella apulaisrehtori päätöksentekijänä olisi ollut esteellinen.
Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille, että virkasuhteen täytössä olisi syrjitty eräitä hakijoita. Oikaisuvaatimuksessa ei kuitenkaan perustella tätä väitettä tarkemmin. Apulaisrehtorin lausunnon mukaan hakijoita vertailtiin ennen haastatteluun kutsumista hakemusten perusteella. Apulaisrehtorin lausunnon mukaan vertailussa ei syrjitty hakijoita, vaan kaikki hakijat, joilla oli hakuajan päättymisen mennessä suoritettuna pätevyyden vaatimat opinnot sekä opettajan pedagogiset opinnot otettiin huomioon vertailussa. Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, ettei kaikkia hakijoita kutsuta haastatteluun. Apulaisrehtorin päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin kolme hakijaa, joista kaksi perui haastatteluun saapumisen.
Kyse on vajaan neljän kuukauden mittaisesta vuorotteluvapaan sijaisesta. Tehtävään valitun on tullut täyttää siten myös vuorotteluvapaan sijaista koskevat edellytykset, jotka hän on apulaisrehtorin lausunnon mukaan täyttänyt.
Esittelijä toteaa, että virkavalintaa koskeva päätös on sinänsä annettu tiedoksi pitkän ajan kuluttua. Oikaisuvaatimusaika alkaa kuitenkin kulua päätöksen tiedoksisaannista.
Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista virkasuhteeseen soveltuvin hakija. Viranhaltijan valinta perustuu kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Apulaisrehtori on harkintansa mukaan voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvimmaksi arvioimansa hakijan historian ja yhteiskuntaopin lehtorin määräaikaiseen virkasuhteiseen tehtävään. Apulaisrehtori ei ole valintaa tehdessään asettanut hakijoita eri asemaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että apulaisrehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä tai päätöksenteon tapahtuneen esteellisenä.
Esittelijä esittää edellä lausuttuun, apulaisrehtorin päätökseen ja lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Lukiokoulutus Helsingin medialukio Apulaisrehtori 23.09.2024 § 2
Päätös
Helsingin Medialukion apulaisrehtori päätti valita määräaikaiseen historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virkaan **********
Virantoimitus 31.7.2024-26.11.2024.
Määräaikaiseen virkaan valitulle määrätään kahden kuukauden koeaika.
Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen.
Päätöksen perustelut
Määräaikainen historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 13.5.2024 -27.5.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Historian ja yhteiskuntaopin määräaikaisen lehtorin viran kelpoisuusvaatimuksena on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukainen kelpoisuus. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin kelpoisuutta vuorotteluvapaan sijaisuuteen.
Määräajassa hakemuksen jätti 19 hakijaa. Vaadittu kelpoisuus on 15 hakijalla. Hakemusten perusteella kutsuttiin 3 hakijaa haastatteluun, joista kaksi perui haastatteluun saapumisen. Haastattelun suorittivat ajalla 29.5.2024 apulaisrehtori ja historian ja yhteiskuntaopin lehtori.
Apulaisrehtori katsoo hakijoiden hakemuksen, koulutuksen, työkokemuksen sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen on ********** Hänen valintaansa puoltaa laaja-alainen kiinnostus oppiaineistaan ja ymmärrys niiden kehittämisestä.
Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Lisätiedot
Päivi Outinen, Apulaisrehtori, puhelin: 09 3103 2560
This decision was published on 10.12.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391