Nuorten aloite, nuorten hyvinvointipuisto

HEL 2024-012720
More recent handlings
Case 25. / 692 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus nuorten aloitteeseen koskien nuorten hyvinvointipuiston saamista Östersundomiin

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta antoi seuraavan vastauksen nuoren aloitteeseen koskien nuorten hyvinvointipuiston saamista Östersundomiin:

Kiitos tärkeästä aloitteestasi, jossa ehdotat nuorille suunnatun puiston perustamista Östersundomin koulun läheisyyteen. Pidimme nuorille suunnattujen toimintojen ja oleskelupaikkojen lisäämistä hyvin tärkeänä ja hyvänä ideana. Olet myös oikeassa, että Östersundomissa on tällä hetkellä kovin vähän nuorten vapaa-ajan viettoon tarkoitettuja paikkoja.

Puistojen suunnittelua ohjataan puistosuunnitelmien avulla. Jos puistoalueelle halutaan lisätä jonkinlaisia isompia toimintoja, kuten skeittipaikka, koriskenttä tai tekonurmikenttä, vaatii se erillisen puistosuunnitelman. Suunnitelman lisäksi pysyvien kohteiden rakentaminen kestää yleensä joitakin vuosia suunnittelun aloittamisesta toteutukseen. Tällä hetkellä Östersundomin alueelle ei ole ohjelmoitu puistosuunnitelmia, joten uusia puistotoimintoja ei ole nyt suunnitteilla. Joitain pienempää, kuten penkkejä tai roska-astioita, voidaan lisätä puistoalueille ilman puistosuunnitelmaa. Esimerkiksi uusia penkkejä asennetaan vuosittain kaupunkiin. Penkkitoive otetaan huomioon kun suunnittelemme seuraavien penkkien sijainteja.

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan Östersundomin alueelle osayleiskaavaa. Osayleiskaava on pitkän tähtäimen maankäytönsuunnitelma, jossa osoitetaan alueen keskeinen yhdyskuntarakenne, kuten liikenneyhteydet, viher- ja virkistysverkosto, luonnonsuojelualueet sekä asumisen, työpaikkojen ja palvelujen sijoittuminen. Tavoitteena on, että osayleiskaavaehdotus on valmis vuonna 2025. Osayleiskaavan valmistuttua alueen viherverkostoa ja -palveluita, myös puistoja, voidaan alkaa suunnitella ja kehittää ennen raideliikenteen rakentamista. Pääset tutustumaan Östersundomin osayleiskaavan suunnitteluaineistoihin ja aikatauluun osoitteessa: https://www.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/kaupunkisuunnittelu-ja-rakentaminen/suunnitelmat-ja-rakennushankkeet/ostersundomin-kaavoitus

Östersundomin osayleiskaavan liitteenä olevassa viher- ja virkistysverkostosuunnitelmassa on suunniteltu Östersundomin tulevaisuuden viherverkosto ja tärkeimmät virkistysalueet. Suunnitelmassa on osoitettu esimerkiksi ohjeellinen sijainti uudelle kaupunginosapuistolle ehdottamaasi sijaintiin Sakarinmäen koulun läheisyyteen. Kaupunginosapuisto on tarkoitettu lähialueen asukkaille ja aloitteessanne ehdotetut ideat ovat hyviä toimintoja, joita voisi tulevaisuudessa sijoittaa Sakarinmäen koulun läheiseen kaupunginosapuistoon. Sakarinmäen kaupunginosapuiston puistosuunnittelulle ei ole määritelty vielä tarkkaa aikataulua. Kirjasimme ideat muistiin täällä kaupunkitila- ja maisemasuunnittelussa ja niistä on varmasti hyötyä kun alueen suunnittelu tulee ajankohtaiseksi.

Kiitos, että olet aktiivinen nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja lähiympäristösi kehittämisessä! Toivomme, että jatkossakin tartut epäkohtiin aktiivisesti ja etsit keinoja niiden muuttamiseksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunkiympäristön toimialalle on saapunut vastattavaksi nuorten aloite, jossa ehdotetaan nuorten hyvinvointipuiston perustamista Östersundomin koulun läheisyyteen.

Aloitteen tekijän mukaan nuorille suunnattu puisto tukisi suurissa määrin kaikenikäisten nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä sekä antaisi turvallisen paikan viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa. Aloitteen tekijä myös mainitsee, että Östersundomin alueella ei ole mitään paikkaa, jossa nuoret voisivat viettää aikaa. Puistoon toivottiin esimerkiksi pientä tekonurmea, koripallokenttä, leuanvetotanko sekä istuskelutuoleja ja pöytiä eväiden syömistä ja läksyjen tekoa varten. Puistossa olisi myös paljon toivotut skeittiparkki ja pumptrack. Puistossa voisi myös järjestää tapahtumia.

Valmistelussa on oltu yhteydessä aloitteen tehneeseen nuoreen sähköpostilla sekä tekstiviestillä ja kysytty mitä kautta hän haluaa mahdollisesti olla yhteydessä ja antaa lisätietoja aloitteeseen. Aloitteen tekijältä sähköpostilla saadun tiedon mukaan oleskelupaikkojen ulkoasussa ja sijoittelussa tulisi ottaa huomioon yhteisöllisyys ja mahdollisuus kuulua joukkoon, vaikka olisi yksin. Esimerkkinä annettiin Oodissa sijaitsevat portaat tai kaaren muotoon sijoitellut selkänojattomat penkkiryhmät, jossa yksin istuvakin tuntisi kuuluvansa joukkoon. Myös esimerkiksi selkänojattomista, ryhmiin sijoitelluista istuskelumahdollisuuksista pidettiin enemmän kuin yksittäisistä penkeistä. Tällaiset oleskelupaikat voisivat toimia aloitteen tekijän mukaan myös leikkivälineinä. Istuskelupaikoilta toivottiin myös kotoisuutta. Lisäksi nuori mainitsi että ihan perinteisiä puistotoimintoja kuten esimerkiksi roska-astioita tarvitsisi alueelle enemmän.

Lapsivaikutusten arviointi

Aloitteen vastauksessa on pyritty kertomaan tämänhetkisestä alueen suunnittelun nykytilasta ja sen haasteista, mutta myös tulevaisuuden suunnitelmista ja alueelle mahdollisesti tulevista kaupunginosapuistoista ja puistotoiminnoista. Lisäksi aloitteessa mainittu pöytä-penkkitoive, joka on mahdollista toteuttaa nopealla aikataululla, on kirjattu ehdotuksena ylös ja nuoren ehdotus pyritään ottamaan huomioon kun suunnittelemme seuraavien penkkien sijainteja. Lisäksi nuoren muut ehdotukset puistoon tulevista toiminnoista on jatkolähetetty eteenpäin alueen maisema-arkkitehdille ja näin pyritty tuomaan nuorten näkökulmia esille suunnittelussa.

Valmistelussa on oltu yhteydessä aloitteen tehneeseen nuoreen sähköpostilla sekä tekstiviestillä ja kysytty mitä kautta hän haluaa mahdollisesti olla yhteydessä ja antaa lisätietoja aloitteeseen. Nuori vastasi yhteydenottoon ja antoi arvokasta lisätietoja nuorten oleskelupaikkatoiveista. Vastauksessa korostui toiveet erilaisista ja kokoisista istuskelupenkeistä, joiden sijoittelussa otettaisiin etenkin yhteisöllisyys ja yhteisöllisyyden tunne huomioon.

Nuori painotti että oleskelupaikkojen ulkoasussa ja sijoittelussa otettaisiin huomioon yhteisöllisyys ja mahdollisuus kuulua joukkoon vaikka olisi yksin. Esimerkkinä annettiin Oodissa sijaitsevat portaat tai kaaren muotoon sijoitellut selkänojattomat penkkiryhmät, jossa yksin istuvakin tuntisi kuuluvansa joukkoon. Myös esimerkiksi selkänojattomista, ryhmiin sijoitelluista istuskelumahdollisuuksista pidettiin enemmän kuin yksittäisistä penkeistä. Tällaiset oleskelupaikat voisivat toimia myös leikkivälineinä. Oleskelupaikoilta toivottiin myös kotoisuutta. Lisäksi nuori mainitsi että ihan perinteisiä puistotoimintoja kuten esimerkiksi roska-astioita tarvitsisi alueelle enemmän.

Nuoren koostama vastaus on lähetetty eteenpäin alueen maisema-arkkitehdille sekä penkkien sijoitteluista vastaavalle henkilölle, jotta toiveet voitaisiin mahdollisesti ottaa huomioon jatkosuunnittelussa.

Nuorten aloite 26.9.2024

"Nuorten hyvinvointipuisto

Haluaisimme puiston Östersundomin koulun läheisyyteen, jossa olisi tekemistä nuorille!

Puistossa olisi pieni alue tekonurmea, koripallokenttä, leuanvetotanko sekä istuskelutuoleja ja pöytiä eväiden syömistä ja läksyjen tekoa varten. Puistossa olisi myös paljon toivotut skeittiparkki ja pumptrack.

Nuorten puisto tukisi suurissa määrin kaikenikäisten nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä sekä antaisi turvallisen paikan viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa. Östersundomin alueella ei ole mitään paikkaa, jossa nuoret voisivat viettää aikaa!

Alueen nuoret ovat toivoneet paljon erilaisia tapahtumia nuorten budjetin tiedonkeruussa. Tapahtumat olisi helppo järjestää puistossa.

Terveisin toiveikkaat Östersundomin nuoret."

Toimivalta

Nuorten aloite ja sen käsittely Nuorten aloitteella tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17-vuotiaiden tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa.

Hallintosäännön 26 luvun 3 § mukaan nuorten aloitteeseen vastaa se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Puistoalueiden suunnittelu kuuluu kaupunkiympäristön toimialan tehtäviin.

Tiedoksianto

Vastaus aloitteeseen lähetetään aloitteen tekijälle pöytäkirjanotteena lautakunnan päätöksenteon jälkeen.

Lisäksi Nuorten aloitteisiin annetut vastaukset toimitetaan lautakunnan päätöksenteon jälkeen kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluihin, jotta vastaus julkaistaan Nuorten Helsinki -sivustolla.

Close

This decision was published on 09.12.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Antonina Myllymäki, suunnitteluasiantuntija, puhelin: 09 310 23634

antonina.myllymaki@hel.fi