Työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2025 - 2026, Helsingin kaupungin suomenkieliset lukiot, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-013103
More recent handlings
This is a motion

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden työ- ja loma-ajoiksi lukuvuonna 2025 - 2026

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden lukuvuoden 2025 - 2026 työ- ja loma-ajoista seuraavaa:

Työaika alkaa syksyllä 7.8.2025 (to) ja päättyy 20.12.2025 (la).
Syysloma on viikolla 42 eli 13.10.2025 (ma) - 17.10.2025 (pe).
Joululoma on 22.12.2025 (ma) - 6.1.2026 (ti).

Työaika alkaa keväällä 7.1.2026 (ke) ja päättyy 30.5.2026 (la).
Talviloma on viikolla 8 eli 16.2.2026 (ma) - 20.2.2026 (pe).

Suomenkielinen jaosto päättää siirtää päätösvaltaansa siten, että lukioiden rehtorit voivat päättää lukuvuoden aikana tehtävästä yhdestä työpäivän muutoksesta lukuun ottamatta syksyn ja kevään aloitus- ja päättymispäivää. Työpäivän muutos ei saa aiheuttaa kaupungille ylimääräisiä kustannuksia.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, päättää esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten työn aloittamisesta, lomien ajankohdista ja vapaapäivistä sekä hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää mainituista asioista (hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 4 kohta).

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on pyytänyt lukioiden johtokunnilta lausuntoa työ- ja loma-ajoista. Johtokunnille lähetettiin kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä (1. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi aikaisemmin elokuussa. Joululoma olisi yli kaksi viikkoa niin, että opiskelu alkaisi loppiaisen jälkeen. Toisessa vaihtoehdossa (2. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi hieman myöhemmin elokuussa ja syysloma olisi kaksi päivää.

Lausuntopyynnössä on edellytetty, että ennen johtokunnan kokousta asia tulee käsitellä opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa näiden mielipiteiden selvittämiseksi. Edelleen on edellytetty, että lukion opiskelijakunnan tulee antaa asiassa oma lausuntonsa, joka liitetään johtokunnan lausuntoon. Lisäksi kaikilla lukion opiskelijoilla on tullut olla mahdollisuus osallistua esim. opiskelijakyselyn avulla asian valmisteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on saapunut kahdeksan johtokunnan lausuntoa.

Kaikissa johtokunnan ja opiskelijakunnan lausunnoissa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Johtokunnan lausunnoista ilmenee, että myös opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Lukioissa opiskelijoille on järjestetty vaihtoehdoista äänestys tai kysely. Ensimmäinen vaihtoehto on saanut selkeästi myös opiskelijoiden kannatuksen.

Lukiokoulutusta koskeviin säädöksiin ei sisälly määräyksiä työ- ja loma-ajoista. Lukiolain 13 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän on järjestettävä oppimäärän mukainen opetus ja opintojen ohjaus siten, että lukiokoulutuksen oppimäärä on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa.

Työ- ja loma-aikoja suunniteltaessa on tehty yhteistyötä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa.

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Ask for more info

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi