Määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen, Terrax Oy

HEL 2024-013774
More recent handlings
Case 10. / 178 §

Ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen TerraX Oy:n Mikko Moisiolle

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa liittyen TerraX Oy:n luvattomaan toimintaan Pärnunkadun varrella olevalla pysäköintialueella.

Päätökseen velvoitettu

Mikko Moisio, TerraX Oy:n ainoa hallituksen jäsen, Hippiäisentie 3, 39160 JULKUJÄRVI.

TerraX Oy:n y-tunnus on 2513041-8.

Ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Määräys

Päävelvoitteet

Ympäristö- ja lupajaosto määräsi ympäristönsuojelulain (527/2014) 175 §:n perusteella 1) Mikko Moision, joka on TerraX Oy:n ainoa hallituksen jäsen, poistamaan ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa aiheuttavan TerraX Oy:n kaivinkoneen Pärnunkadun pysäköintialueelta, tai vaihtoehtoisesti korjaamaan kaivinkoneen siten, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, taikka poistamaan kaivinkoneesta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen tai sen vaaran muulla tavalla. Toimet on tehtävä viimeistään 30 päivän kuluttua päätöksen tiedoksisaannista.

Ympäristö- ja lupajaosto määräsi ympäristönsuojelulain 175 §:n perusteella 2) Mikko Moision, joka on TerraX Oy:n ainoa hallituksen jäsen, selvittämään maaperän pilaantuminen Pärnunkadun pysäköintialueella ja sen viereisellä viherkaistaleella ja toimittamaan selvityksen tulokset valvontaviranomaiselle. Toimet on tehtävä viimeistään 30 päivän kuluttua päätöksen tiedoksisaannista.

Uhkasakon asettaminen

Ympäristö- ja lupajaosto päätti asettaa päävelvoitteen 1 noudattamisen tehosteeksi 25 000,00 (kaksikymmentäviisi tuhatta) euron uhkasakon.

Ympäristö- ja lupajaosto päätti asettaa päävelvoitteen 2 noudattamisen tehosteeksi 10 000,00 (kymmenen tuhatta) euron uhkasakon.

Uhkasakkojen yhteismäärä on 35 000 (kolmekymmentäviisi tuhatta) euroa.

Uhkasakko voidaan tuomita uhkasakkolain (1113/1991) 10 §:n nojalla maksettavaksi, jos päävelvoitteita ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.

Päätöksen täytäntöönpano

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Muutoksenhakutuomioistuin voi kuitenkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

Ympäristö- ja lupajaosto määräsi päätöksen noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta.

Asian vireilletulo, tausta ja käsittely

Helsingin kaupungin ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö sai yhteydenoton, jonka mukaan Meri-Rastilan Pärnunkadulla, hallintayksikkö 91-54-201-2-M611, osoitteessa Pärnunkatu 9, 00980 Helsinki, olevalla pysäköintialueella on öljyä maastoon valuttava kaivinkone.

Yhteydenoton mukaan kaivinkone on ollut Meri-Rastilassa noin 1,5 vuotta. Ensin kaivinkone on ollut Palmsénpolun hiekkapohjaisella kääntöpaikalla, josta se on siirretty joulukuussa 2023 nykyiseen paikkaan Pärnunkadun varrelle.

Mikko Moisio on puhelimitse vahvistanut (puhelinkeskustelu Helsingin pelastuslaitos - Mikko Moisio 6.6.2024), että kaivinkone kuuluu Terrax Oy:lle.

Pelastuslaitos on käynyt levittämässä paikalle öljynimeytysainetta, tarkastamassa paikan ja lisäämässä öljyntorjuntavarusteita.

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön 20.5.2024, 6.6.2024, 19.6.2024 (liite 1), 8.8.2024 (liite 2) ja 14.10.2024 (liite 3) tekemien tarkastuskäyntien mukaan työkone on yhä Pärnunkadun pysäköintialueella. Työkoneesta valuu edelleen hitaasti öljyä.

Kuuleminen

Helsingin ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö on kuullut Mikko Moisiota, joka on TerraX Oy:n ainoa hallituksen jäsen kahdesti asiaan liittyen. Kuulemisasiakirjat on päivätty 26.6.2024 (liite 2) ja 15.8.2024 (liite 4). Mikko Moisio ei ole vastannut kuulemisiin.

Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Ympäristönsuojelulain 185 §:n mukaan ennen määräyksen antamista viranomaisen on varattava sille, jota määräys koskee, tilaisuus tulla kuulluksi asiassa siten kuin hallintolaissa säädetään. Tarvittaessa on kuultava myös muita asianosaisia, muita valvontaviranomaisia, lupaviranomaista ja yleistä etua valvovia viranomaisia.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 6 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista (selvilläolovelvollisuus).

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö katsoo käytössä oleviin tietoihin perustuen, että Terrax Oy:n omistamasta kaivinkoneesta aiheutuu ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Ympäristönsuojelulain 14 §:n mukaan, jos toiminnasta aiheutuu tai uhkaa välittömästi aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää muuta 5 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua seurausta, toiminnanharjoittajan on viipymättä ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin pilaantumisen tai sen vaaran ehkäisemiseksi tai jos pilaantumista on jo aiheutunut, sen rajoittamiseksi mahdollisimman vähäiseksi. Toiminnanharjoittajan on muutoinkin havaittuaan, että toiminta ei täytä sille tässä laissa tai sen nojalla säädettyjä tai määrättyjä vaatimuksia, viipymättä ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin vaatimusten noudattamiseksi.

Ympäristönsuojelulain 16 §:n mukaan maahan ei saa jättää tai päästää jätettä tai muuta ainetta taikka eliöitä tai pieneliöitä siten, että seurauksena on sellainen maaperän laadun huononeminen, josta voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, viihtyisyyden melkoista vähentymistä tai muu niihin verrattava yleisen tai yksityisen edun loukkaus (maaperän pilaamiskielto).

Ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaan se, jonka toiminnasta on aiheutunut maaperän tai pohjaveden pilaantumista, on velvollinen puhdistamaan pilaantuneen maaperän ja pohjaveden (pilaantunut alue) siihen tilaan, ettei siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Ympäristönsuojelulain 135:n mukaan, jos on aihetta epäillä maaperän tai pohjaveden pilaantumista, puhdistamisesta 133 §:n mukaan vastuussa olevan on selvitettävä alueen pilaantuneisuus ja puhdistamistarve.

Ympäristönsuojelulain 175:n mukaan valvontaviranomainen voi:
1) kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua säännöstä tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa;
2) määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta;
3) määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Kaivinkoneesta vuotaa öljyä. Kaivinkone on pinnoitetulla pysäköintialueella, mutta pysäköintialueen pinnoite ei ole ehjä. Kaivinkoneen vieressä on pinnoittamaton viheralue. Tämä aiheuttaa ympäristönsuojelulain 16 §:n mukaisen vaaran maaperän pilaantumiselle.

Mikko Moisio, joka on TerraX Oy:n hallituksen ainoa jäsen, on tietoinen tilanteesta, koska Helsingin pelastuslaitos on keskustellut hänen kanssaan kaivinkoneen siirtämisestä puhelimitse 6.6.2024. Lisäksi Mikko Moision, tulee olla tietoinen asiasta ympäristönsuojelulain 6 §:n selvilläolovelvollisuuden perusteella. Näin ollen Mikko Moisio rikkoo ympäristönsuojelulain 14 §:ä ja 16 §:ä.

Koska Mikko Moisio, joka on TerraX Oy:n hallituksen ainoa jäsen, rikkoo ympäristönsuojelulakia edellä selostetulla talla, on Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston valvovana viranomaisena syytä antaa YSL 175 §:n mukaiset määräykset uhkasakolla tehostettuina.

Uhkasakon asettaminen

Ympäristönsuojelulain 184 §:n mukaan viranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään. Jollei tästä laista muuta johdu, uhkasakkoa, teettämisuhkaa ja keskeyttämisuhkaa koskevaan asiaan sovelletaan, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n 1 momentin mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Kunkin päävelvoitteen tehosteeksi on asetettava eri uhkasakko. Pykälän 3 momentin mukaan asettamispäätöksestä on käytävä selvästi ilmi, mihin asianosainen on velvoitettu ja milloin, mihin mennessä tai mistä lähtien päävelvoitetta on noudatettava. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa sitä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat.

Uhkasakkolain 7 §:n 1 momentin mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta.

Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Uhkasakkolain 7.2 §:n mukaan jos päävelvoite koskee yhteisöä tai säätiötä, uhkasakko kohdistetaan joko yhteisöön tai säätiöön taikka sen päätösvaltaa käyttävän toimielimen jäseniin tai toimitusjohtajaan tai vastaavassa asemassa olevaan muuhun henkilöön.

Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että uhkasakon asettaminen määräyksen tehosteeksi on tarpeen, koska Mikko Moisio ei ole poistanut kaivinkonetta Pärnunkadun pysäköintialueelta Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen kehotuksesta huolimatta. Uhkasakon asettamista ei siten voida pitää ilmeisen tarpeettomana.

Mikko Moisio on TerraX Oy:n hallituksen ainoa jäsen, ja näin ollen hänellä on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitteita.

Uhkasakon asettaminen tarkoittaa sitä, että jos valvontaviranomainen uusintatarkastuksella havaitsee, ettei päävelvoitetta ole noudatettu määräaikaan mennessä, se voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Ilmoitusvelvollisuus omaisuuden tai käyttöoikeuden luovutustilanteessa

Uhkasakkolain 18 §:n mukaan milloin uhkasakko, teettämisuhka tai keskeyttämisuhka on asetettu kiinteää tai irtainta omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Luovutuksella tarkoitetaan myyntiä, vaihtoa, lahjoitusta sekä vuokrausta ja vuokraoikeuden siirtoa.
Jos velvoitettu eli Mikko Moisio luovuttaa määräyksen kohteena olevan irtaimen tai kiinteän omaisuuden tai sen käyttöoikeuden kolmannelle, on sen ilmoitettava luovutuksensaajalle, millainen päävelvoite ja uhka tätä omaisuutta koskee. Ilmoitus on tehtävä luovutusasiakirjaan otetuin maininnoin tai muuten todisteellisesti. Mikko Moision on ilmoitettava myös kunnan ympäristösuojeluviranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Toimivalta

Hallintosäännön 2 luvun 10 §:n 2 momentin mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena.

Tiedoksiantotapa

Päätös toimitetaan velvoitetulle todisteellisesti.

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003) 34, 43, 44, 45, 47 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 7, 8, 18, 22, 23 ja 24 §
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 14, 16, 133, 135, 175, 184, 185, 200 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 11.11.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65101 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780 (kirjaamo)

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Katariina Serenius

Ask for more info

Carita Nyholm, johtava ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 25927

carita.nyholm@hel.fi

Attachments

1. Liite 1 Tarkastuskertomus, kehotus ja kuuleminen 26062024 TerraX Oy Pärnunkatu
The attachment will not be published on the internet.
2. Liite 2 Tarkastuskertomus_kehotus 15082024 TerraX Oy skannattu
The attachment will not be published on the internet.
3. Liite 3 Tarkastuskertomus 14102024 TerraX Oy Pärnunkatu skannattu
The attachment will not be published on the internet.
4. Liite 4 Kuuleminen 15082024 TerraX Oy skannattu
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.