Vahingonkorvaus, esinevahinko, 23.9.2024 , päiväkoti Fredriksberg
Vahingonkorvausvaatimus ulkovaatteiden likaantumisesta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** (myöhemmin hakija) vahingonkorvausvaatimuksen päiväkodissa tapahtuneen ulkohaalarin ja lapasten likaantumisesta. Hallintopäällikkö päätti myöntää 65,00 euron arvoisen korvauksen.
Päätöksen perustelut
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkovauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien, ja haettava määrä on enintään 5 000 euroa.
Hakemus
Hakija on esittänyt 24.10.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 70,00 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Korvausvaatimus on koskenut hakijan lapsen ulkohaalaria ja lapasia, jotka ovat likaantuneet päiväkodissa.
Hakija kertoo 23.9.2024 sattuneesta tilanteesta. Hakijan lapsi oli mennyt päiväkodin eteiseen, johon oli jätetty pahvilaatikko, jossa oli maaleja. Laatikon ulkopuolelle oli vuotanut maalia, johon hakijan lapsi oli sotkenut ulkohaalarinsa ja lapasensa. Hakija oli pessyt ulkohaalarin kahdesti, mutta maali ei ollut irronnut siitä.
Hakija on pyynnöstä toimittanut asiassa lisäselvitystä. Hakemuksesta ja lisäselvityksestä ilmenee, että ulkohaalari ja lapaset ovat Reima-merkkiset. Hakijalla ei ole enää kuittia haalareista eikä lapasista, mutta hän kertoo hankkineensa ne joko vuonna 2023 tai 2024. Saadusta lisäselvityksestä ja Reiman internetsivuilta ilmenee, että uutena vastaavanlainen ulkohaalari maksaa 74,95 euroa ja lapaset 14,95 euroa. Lisäselvityksen liitteenä on toimitettu neljä kuvaa ulkohaalarista. Hakija kertoo heittäneensä lapaset roskiin tapahtuman jälkeen, joten niistä ei ole kuvaa saatavissa.
Asian selvittäminen ja ratkaisu
Päiväkodin johtaja vahvistaa hakemuksessa kerrotun tilannekuvauksen. Päiväkodin johtajalta saadun selvityksen mukaan päiväkotiin oli tilattu tarvikkeita, joiden joukossa oli ollut maalia. Tarvikkeet oli toimitettu päiväkodin alakerran eteiseen, ja päiväkodin henkilökunnan jäsen oli vastaanottanut tilauksen. Tilaus oli jäänyt odottamaan eteiseen purkua. Päiväkodin lapset olivat olleet siirtymässä ulos, ja muutama lapsista oli ehtinyt ennen päiväkodin henkilökuntaa eteiseen. Muutama lapsi oli kiinnostunut laatikosta, ja hakijan lapsi oli ehtinyt sotkea ulkohaalarinsa ja lapsensa maaliin. Päiväkodin johtajan mukaan tarvikelaatikoiden jättäminen eteiseen ei ole päiväkodin normaali toimintamalli, vaan tarvikelaatikko olisi tullut toimittaa henkilökunnan tiloihin.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavassa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.
Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.
Saadun selvityksen perusteella hallintopäällikkö toteaa, että hakijan lapsen vahinko on aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan erään päiväkodin eteisessä olleesta tarvikelaatikosta. Hallintopäällikkö katsoo, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, koska sen ylläpitämissä tiloissa on ollut puutteita, jotka ovat aiheuttaneet korvausvaatimuksessa esitetyn esinevahingon. Kärsitty vahinko korvataan tuhoutuneen esineen arvon mukaan. Kärsityn vahingon määräksi arvioidaan 65,00 euroa. Arviossa on huomioitu ulkohaalarin ja lapasten alkuperäinen arvio ja ikä.
This decision was published on 08.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Milla Södö, lakimies, puhelin: 09 310 41254