Tarveselvitys, lisä- ja väistötila, Ison-Antintie 22, Vartiokylä
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Vartiokylään osoitteeseen Ison-Antintie 22 toteutettavien varhaiskasvatuksen lisä- ja väistötilojen tarveselvityksestä
Päätösehdotus
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Vartiokylään osoitteeseen Ison-Antintie 22 toteutettavien varhaiskasvatuksen lisä- ja väistötilojen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys.
Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankkeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.
Esittelijän perustelut
Nyt käyttöön otettaviin tiloihin siirtyvät Laakavuoren ja Troolarin päiväkotien monivammaisten lasten ryhmät. Lisäksi itäisen suurpiirin alueelle tarvitaan lisätiloja varhaiskasvatukselle, jotta alueella pystytään tarjoamaan varhaiskasvatusta lähipalveluna nykyistä useammalle. Monivammaisten lasten MOVA-ryhmien toiminnan järjestämisen ja kehittämisen mahdollisuudet paranevat ja henkilöstön yhteistyö on helpompaa, kun samoissa tiloissa toimii kaksi MOVA-ryhmää. Tästä syystä Laakavuoren korttelitalohankkeessa Mellunkylään toteutetaan tilat kahdelle MOVA-ryhmälle. Tämänhetkisen arvion mukaan rakennushanke valmistuu vuoden 2029 aikana.
Väistö- ja lisätilojen toteuttaminen kokonaisuutena mahdollistaa MOVA-ryhmien yhdistymisen ja toiminnan järjestämisen ja kehittämisen edistämisen jo kesästä 2025 alkaen. Monivammaisten lasten palvelu on kaupunkitasoinen palvelu. Monivammaisten lasten palveluita järjestetään lisäksi yhdelle ryhmälle Länsi-Pakilassa päiväkoti Eloisassa ja yhdelle ryhmälle päiväkoti Viskurissa Malmilla.
Väliaikaiset lisä- ja väistötilat tarvitaan Laakavuoren korttelitalo -hankkeen valmistumiseen saakka. MOVA-ryhmien tilat toteutetaan osoitteessa Ison-Antintie 22 sijaitsevaan tyhjillään olleeseen päiväkotirakennukseen. Muiden päiväkoti Laakavuoren lasten väistötilat järjestetään lähipalveluna Mellunkylässä. Rakennukseen toteutetaan 42 varhaiskasvatuksen lisäpaikkaa ja tilat kahdelle monivammaisten lasten MOVA-ryhmälle eli yhteensä 12 monivammaiselle lapselle. Tammikuussa 2025 otetaan käyttöön 42 lisäpaikkaa. MOVA-ryhmät siirtyvät tiloihin kesällä 2025 tilojen valmistuttua. Piha valmistuu kokonaisuudessaan jo 2024 vuonna.
Lisätilat parantavat palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt. Lisätilojen käyttöönotto mahdollistaa varhaispalvelun kattavuuden nostamisen lähipalveluna itäisellä alueella, mikä mahdollistaa entistä useammalle lapselle osallistumisen varhaiskasvatukseen. Laakavuoren korttelitalossa vapautuvat tilat parantavat palvelun järjestämisen edellytyksiä Mellunkylän alueella ja mahdollistavat Laakavuoren nykyisen korttelitalon tiloissa toimivien päiväkodin ja koulun nykyistä joustavamman tilan käytön.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Kunnostettaviin tiloihin toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Erityistä huomiota kiinnitetään monivammaisten lasten tilojen suunnitteluun, mikä tarjoaa nykyisiä tiloja oleellisesti paremmat mahdollisuudet toimivien tilojen saamiseksi ryhmille sekä sisätiloissa että piha-alueilla. Rakennuksen käyttöön ottaminen parantaa alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan varhaiskasvatukselle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään kaikkien lasten liikunnallisuutta ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus sekä pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökunta on osallistunut pihan suunnitteluun.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin sekä sujuva ja turvallinen saattoliikenne.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Kunnostettavat lisätilat ovat kokonaislaajuudeltaan arviolta 913 htm2. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 30,61 euroa/m²/kk eli noin 335 000 euroa vuodessa. Tilat otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Tavanomaisen varhaiskasvatuksen tilat otetaan käyttöön vuoden 2025 alussa ja MOVA-ryhmien tilat kesällä 2025. Tammikuun 2025 alussa käyttöön otettavien tilojen kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 14 000 euroa kuukaudessa. Kun MOVA-ryhmien tilat ovat muuttovalmiit ja toiminta voi niissä käynnistyä heinäkuun 2025, tulee tilojen kokonaisvuokra olemaan noin 28 000 euroa kuukaudessa.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 130 000 euroa, mikä ei sisällä tietotekniikkahankintojen hankintakustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 12 500 euroa. Siivouskustannusarvio kahdelta ensimmäiseltä vuodelta on noin 34 000 euroa/vuosi.
Päiväkoti Viikinkiin hallinnollisesti liitettävien 42 lisäpaikan vuosittaiset toimintakustannukset ilman tilavuokraa ovat arviolta 520 000 euroa vuodessa. MOVA-ryhmien toimintakustannusten arvioidaan pysyvän nykyisellään.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen aluepäälliköiden lisäksi paviljonkeja käyttävien päiväkotien johtajat osallistuneet alueen palveluntarpeen ja toiminnan tarpeiden määrittelyyn. Varhaiskasvatuksen henkilöstö on osallistunut suunnitelmien laatimiseen.
Tiloihin siirtyvän päiväkoti Troolarin ja Laakavuoren henkilöstöä ja huoltajia on tiedotettu muutoksesta 22.10.2024 järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuudessa on huolehdittu erikielisten huoltajien osallisuudesta tulkkien avulla.
Lapsivaikutusten arviointi
Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Tilat tarjoavat mahdollisuuksia sekä vetäytymiseen ja rauhoittumiseen että yhdessä oppimiseen. Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan kaikkien lasten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla. Lisätilat mahdollistavat varhaiskasvatukseen osallistumisen entistä useammalle.
Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen ja yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa.
Monivammaisten lasten ryhmän siirtyminen uusiin tiloihin tarjoaa monivammaisille lapsille toimivat ja esteettömät tilat, mitkä tukevat lasten oppimista ja hyvinvointia. Uudet tilat on suunniteltu paremmin vastaamaan monivammaisten lasten ja henkilökunnan tarpeisiin, mikä helpottaa päivittäistä toimintaa ja parantaa oppimisympäristöä. Sopeutuminen uusiin tiloihin voi kuitenkin aiheuttaa aluksi haasteita, mikä huomioidaan toiminnan järjestämisessä.
Henkilökunnan näkökulmasta uusi tilaratkaisu luo mahdollisuuksia kehittää toimintaa. Toisen monivammaisten lasten ryhmän sijoittuminen samoihin tiloihin mahdollistaa laajemman yhteistyön ja osaamisen jakamisen, mikä voi parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta.
Kuljetusmatkojen pituuksissa tapahtuu muutoksia: joillekin lapsille matka lyhenee ja toisille pitenee. Lyhemmät matkat vähentävät lasten kuormitusta ja parantavat heidän jaksamistaan, kun taas pidentyneet matkat voivat rasittaa jo valmiiksi haavoittuvia lapsia ja vaikuttaa heidän päivittäiseen vireystilaansa. Monivammaisten lasten palvelussa olevien lasten huoltajat voivat hakea lapselle taksimatka-kuljetusavustuspäätöstä kodin ja päiväkodin väliseen matkaan arjen helpottamiseksi.
Kokonaisuudessaan Ison-Antintien uudet tilat tuovat merkittäviä hyötyjä, mutta yksilölliset tarpeet, erityisesti kuljetusten osalta, on huomioitava lasten hyvinvoinnin turvaamisessa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Presenter information
Ask for more info
Heini Valppu-Virenius, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 62508
Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378