Opetussuunnitelman muutos, ruotsinkieliset lukiot 2024, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-014747
More recent handlings
§ 69

Ändringar i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021

Ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Beslut

Direktören för svenska servicehelheten beslutar att godkänna ändringarna i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 enligt följande:

- Den felaktiga anvisningen om erkännande av kunnande i den lokala preciseringen stryks och innehållet i bilaga 1 läggs till.
- Ett valfritt studieavsnitt på stadsnivå läggs till läroämnet gymnastik i enlighet med bilaga 2.
- Nya preciseringar läggs till i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 i enlighet med bilaga 3.
- Studieavsnittet i läroämnet aktivitetsstigen TSA03 omarbetas i enlighet med bilaga 4.
- Antalen studiepoäng för studier som avlagts vid andra läroinrättningar (SVL-studier) preciseras.

Ändringarna träder i kraft omedelbart.

Beslutsmotivering

Direktören för den svenska servicehelheten beslutar om godkännandet av den skol- och gymnasiespecifika läroplanen för den svenska grundläggande och gymnasieutbildningen (Verksamhetsstadgan 25.9.2023 kapitel 4.1.3).

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade på sitt möte 9.6.2020 att godkänna den gemensamma delen i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier från 1.8.2021. Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade på sitt möte 22.6.2021 att godkänna tilläggen till läroplanen för Helsingfors stads gymnasier som trädde i kraft från och med 1.8.2021.

Det föreslås nu att det görs ändringar som rör bedömningen av och antalen studiepoäng för studier som avlagts annanstans, läroämnet gymnasiediplom, läroämnet aktivitetsstigen och läroämnet gymnastik i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021.

Erkännande av kunnande och tillgodoräknande av studier

Det framgår av 27 § i gymnasielagen (714/2018) att i samband med att den studerandes individuella studieplan utarbetas har utbildningsanordnaren som uppgift att utreda och identifiera den studerandes tidigare förvärvade kunnande på basis av en utredning som den studerande framlägger.

I läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 står för närvarande följande:

Valfria studier på annat håll och kunnande som de studerande har inhämtat utanför gymnasiet godkänns i våra gymnasier med anteckningen avlagd (A) eller underkänd (U).

Enligt grunderna för gymnasiets läroplan 2019 ska man följa följande förfaranden vid erkännande och tillgodoräknande av studier som avlagts annanstans:

Vad gäller bedömningen av kunskaper som förvärvats på annat sätt ska man följa de bestämmelser om bedömningen av studieavsnitten och lärokurserna som finns i grunderna för gymnasiets läroplan och i den lokala läroplanen.

När studier från andra läroanstalter räknas en studerande till godo ska man hålla sig till bedömningen i den läroanstalt där prestationen har utförts. Om det handlar om studier som enligt den lokala läroplanen ska bedömas med siffror, ska vitsordet omvandlas till gymnasiets vitsordsskala [i enlighet med omvandlingsskalan].

Valfria studier som avlagts någon annanstans i stadens gymnasier eller kunnande som förvärvats på något annat sätt ska bedömas på det sätt som läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 eller gymnasiets egen läroplan föreskriver om bedömning av studieavsnitten. En anvisning för omvandling av vitsord finns i bilaga 1.Enligt förslaget ska den felaktiga anvisningen strykas i den lokala preciseringen i läroplanen på stadsnivå.

Valfritt studieavsnitt på stadsnivå: Aktiv livsstil (GY17, 1–2 sp)

Målet med studieavsnittet är att den studerande uppmuntras att integrera fysisk aktivitet i sitt dagliga liv. Den studerande bekantar sig med möjligheter till fysisk aktivitet med låg tröskel vid sin läroinrättning och i stadens övriga tjänster. Den studerande ökar sitt kunnande i fysisk aktivitet genom att delta i olika former av självständig eller ledd motionsutövning under läsåret eller på sommaren. Den studerande kan till exempel samla anteckningar om sina prestationer i ett motionspass.

Studieavsnittet uppmuntrar den studerande att försöka sitt bästa, anstränga sig och arbeta långsiktigt, samt att ta ansvar för sig själv och andra. Studieavsnittet stärker den studerandes motivation, självförtroende och fysiska aktivitet. Motion utvecklar också den studerandes kreativa tänkande och problemlösningsförmåga.

Studieavsnittets omfattning är 1–2 studiepoäng. Omfattningen av prestationen bestämmer antalet studiepoäng. I situationer där prestationen inte är tillräcklig för att man ska kunna erkänna kunnandet handleds den studerande till att komplettera sitt kunnande. Studieavsnittet bedöms med en anteckning om avlagda studier eller som underkänt. En mer detaljerad beskrivning av studieavsnittet finns i bilaga 2.

Preciseringar av studieavsnitten i gymnasiediplomen

I grunderna för läroplanen för gymnasiet 2019 har Utbildningsstyrelsen fastställt de allmänna målen för och det centrala innehållet i studieavsnitten för gymnasiediplom. I den lokala läroplanen beskriver och preciserar utbildningsanordnaren de allmänna målen för, det centrala innehållet i och bedömningen av de gymnasiediplom som utbildningsanordnaren erbjuder.

I Helsingfors stads gymnasier är det möjligt att avlägga gymnasiediplom i huslig ekonomi, bildkonst, slöjd, gymnastik, mediekunskap, musik, dans och teaterkonst. Utbildningsstyrelsen har utfärdat separata anvisningar om hur varje gymnasiediplom ska avläggas. (Utbildningsstyrelsen, Grunderna för läroplanen för gymnasiet 2019.)

I bilaga 3 presenteras de lokala preciseringarna av studieavsnitten i läroämnet gymnasiediplom som bygger på de anvisningar för avläggande av gymnasiediplom som Utbildningsstyrelsen publicerade år 2022. De har varit i kraft sedan 2.5.2022.

Staden utvecklar korsstudierna, det vill säga studier som studerande på andra stadiet bedriver i gymnasiet, det finska yrkesinstitutet Stadin AO och studieavsnitt som erbjuds inom den fria bildningen. De lokala preciseringarna av studieavsnitten i gymnasiediplom i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 stödjer denna utvecklingsuppgift.

Helsingfors stads gymnasier kan välja om de ska ge studerande möjlighet att avlägga en eller flera gymnasiediplom vid sitt gymnasium. Praxisen kring gymnasiediplomen ska emellertid vara sådan att den möjliggör för studerande att smidigt avlägga gymnasiediplom även vid stadens andra läroinrättningar. En studerande kan också avlägga studier som föregår gymnasiediplomen vid stadens andra läroinrättningar. Detta ger den studerande möjlighet till individuella studieval.

Enligt grunderna för gymnasiets läroplan 2019 kan övriga valfria studier i enlighet med vad som fastställs i den lokala läroplanen bedömas antingen med ett siffervitsord eller med en anteckning om avlagda studier. Enligt läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 ser vi i Helsingfors stads gymnasier på bedömningen som en del av handledningen. Den stöder de studerandes välbefinnande och utvecklingen till att nå deras egen potential. Därför kan den studerande i fråga om bedömningen av studieavsnitt i gymnasiediplom själv bestämma om det studieavsnitt som den studerande har avlagt ska bedömas med ett vitsord eller med en anteckning om avlagda studier. Själva gymnasiediplomet bedöms emellertid med ett siffervitsord på skalan 4–10 i enlighet med Utbildningsstyrelsens anvisningar för avläggande av gymnasiediplom (Föreskrifter och anvisningar 2022: 3b, 4b, 5b, 6a, 7b, 8b, 9b och 10b).

Studieavsnittet för läroämnet aktivitetsstigen TSA03

Det föreslås en ändring av målen och innehållet i studieavsnittet frivilligarbete och internationellt kunnande i läroämnet aktivitetsstigen TSA03 i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021. I och med dessa innehållsmässiga ändringar föreslås det också en ändring av studieavsnittets namn.

I studier i aktivitetsstigen inhämtar den studerande ofta kunnande utanför läroinrättningen på sin fritid eller i samband med hobbyverksamhet. Målet med studierna i aktivitetsstigen är att den studerande ska vara en aktiv påverkare till exempel genom att regelbundet utföra förenings- eller frivilligarbete. Målen för och innehållet i studierna i aktivitetsstigen omfattar inte utbildning som de studerande deltar i på sin fritid, till exempel i organisationer. För närvarande ingår i studierna i aktivitetsstigen utbildningar med anknytning till arbetslivet samt handlednings- eller träningsverksamhet.

Vid studier i aktivitetsstigen ser den studerandes läroinrättning till att det kunnande som inhämtats annanstans motsvarar målen för gymnasieutbildningen. Omfattningen av prestationen bestämmer antalet studiepoäng. I situationer där prestationen inte är tillräcklig för att kunnandet ska kunna erkännas handleds den studerande till att komplettera sitt kunnande. En mer detaljerad beskrivning av studieavsnittet finns i bilaga 4.

I förslaget läggs till innehållet i TSA03-studieavsnittet utbildning som ordnas av organisationer. Studieavsnittets namn föreslås vara Volontärverksamhet, internationellt kunnande och andra organisationers utbildningar.

Studier avlagda vid andra läroinrättningar (SVL-studier)

Helsingfors stad utvecklar korsstudierna, det vill säga studier som andra stadiets studerande bedriver i ett gymnasium och det finska yrkesinstitutet Stadin AO samt studieavsnitt inom den fria bildningen. Avsikten är att studierna ska kunna läggas till de studerandes gymnasieexamen. För närvarande erbjuds följande studieavsnitt i läroplanen på stadsnivå:

Studier avlagda vid högskolor (SVL01), 1 sp
Studier avlagda vid andra läroinrättningar på andra stadiet (SVL02), 1 sp
Studier avlagda utomlands (SVL03), 1 sp
Studier avlagda inom den fria bildningen (SVL04), 1 sp

Studieavsnitten SVL01–SVL04 utvidgas så att varje studieavsnitt är 1–6 sp till sin omfattning. På så sätt motsvarar de studieavsnitten TSA01-05 i aktivitetsstigen, där var och en av studieavsnitten också är 1–6 sp till sin omfattning. Ändringen stödjer korsstudierna vid andra läroinrättningar.

This decision was published on 29.11.2024

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Close

Ask for more info

Nora Välimäki, pedagogisk sakkunnig, telefon: 0931024588

nora.valimaki@hel.fi

Nina Malaska, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09-31070077

nina.malaska@hel.fi

Decisionmaker

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten