Vahingonkorvaus, esinevahinko, 25.10.2024, Arena Center Myllypuro

HEL 2024-014802
More recent handlings
§ 47

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** (myöhemmin hakija) vahingonkorvausvaatimuksen esikoulun retkellä tapahtuneesta silmälasien rikkoutumisesta. Hallintopäällikkö päätti myöntää 17,25 euron arvoisen korvauksen.

Päätöksen perustelut

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkovauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien, ja haettava määrä on enintään 5 000 euroa.

Hakemus

Hakija on esittänyt 6.11.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa korvausvaatimuksen. Korvausvaatimus on koskenut hakijan lapsen silmälaseja, jotka olivat rikkoutuneet esikoulun järjestämällä retkellä.

Hakija kertoo 25.10.2024 sattuneesta tilanteesta. Hakijan lapsi oli ollut esikouluryhmän kanssa retkellä, jossa lapset olivat pelanneet salibandyä. Hakijan lapsi oli laittanut silmälasinsa tasolle ulkovaatteidensa päälle. Kesken salibandypelin päiväkodin opettaja oli huomannut, että hakijan lapsen silmälaseista oli irronnut toinen sanka. Todennäköisesti joku lapsista oli juomatauolla astunut silmälaisen päälle kiivetessään ylemmälle tasolle istumaan. Kukaan paikalla oleva ei osannut kertoa, miksi hakijan lapsen silmälasit olivat rikkoutuneet.

Hakija on pyynnöstä toimittanut asiassa lisäselvitystä. Lisäselvityksestä ilmenee, että silmälasit on ostettu silmälasiliikkeestä kesäkuussa 2024. Silmälasien hankintahinta on ollut 95,00 euroa. Hakija on pyytänyt silmälasiliikkeestä silmälasien korjaamisesta aiheutuneista kustannuksista arvion. Arvion mukaan silmälasien vasen aisa on rikki. Uuden aisan hinta ja asennusveloitus on ¼ koko kehyksen hinnasta. Kehykset ovat maksaneet 69,00 euroa, joten silmälasien korjauskustannukset ovat 17,25 euroa.

Asian selvittäminen ja ratkaisu

Päiväkodin johtaja vahvistaa hakemuksessa kerrotun tilannekuvauksen. Kun esikouluryhmä oli tullut salibandysaliin, lapsia oli ohjattu jättämään ulkovaatteensa ja muut tavaransa salin penkeille, joita oli kolmessa tai neljässä tasossa. Hakijan lapsi oli jättänyt tavaransa siististi alimmalle tasolle. Hakijan lapsi oli halunnut riisua silmälasinsa, koska silmälasit eivät välttämättä olisi mahtuneet hyvin salibandyssä käytettävien suojalasien alle. Päiväkodin opettaja oli hyväksynyt pyynnön. Hakijan lasta oli ohjeistettu jättämään silmälasit ulkovaatteidensa päälle, koska lapsella ei ollut mukanaan reppua eikä silmälasikoteloa, johon silmälasit olisi voinut laittaa. Esikouluryhmän lapset olivat käyneet pelin aikana juomassa. Lapset istuivat juomatauolla penkeillä, jolla myös hakijan lapsen silmälasit olivat. Erään tauon jälkeen päiväkodin opettaja huomasi, että hakijan lapsen silmälasit olivat paikallaan vaatteiden päällä mutta rikkoutuneina. Salibandypelin jälkeen esiopetusryhmältä oli kysytty, tiesikö joku hakijan lapsen silmälasien rikkoutumisesta jotakin, mutta kukaan ei ollut kertonut tietävänsä asiasta. Päiväkodin johtajan mukaan päiväkodin henkilöstömitoitus oli retkellä asianmukainen ja aikuiset olivat koko ajan läsnä valvomassa esiopetusryhmää.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavassa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Saadun selvityksen perusteella hallintopäällikkö toteaa, että hakijan lapsen vahinko on aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan erään esiopetusryhmän retkellä. Hallintopäällikkö katsoo, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, koska kaupungin työntekijä on ohjeistanut hakijan lasta laittamaan silmälasit paikkaan, jossa ne ovat olleet alttiina rikkoutumiselle. Kärsitty vahinko korvataan rikkoutuneen esineen korjauskustannuksena, joka on 17,25 euroa.

This decision was published on 13.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus tehdään Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakuntaan.

Lautakuntien asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Kasvatus- ja koulutuslautakunta
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Milla Södö, lakimies, puhelin: 09 310 41254

milla.sodo@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö