Avustukset työnantajille, työllisyyspalvelut, Helsinki-lisä, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, hakemus 126009
Avustuksen myöntäminen, Työllisyyspalvelut, työllisyydenhoidon Helsinki-lisä vuonna 2024
Päätös
Helsinki-lisä-suunnittelija päätti myöntää Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:lle Työnantajan Helsinki-lisää käytettäväksi työllistetyn helsinkiläisen työllistämiseksi 8000 euroa ajalle 11.11.2024 - 10.09.2025.
Helsinki-lisään on varattu talousarviossa Helsingin kaupungin Työllisyyspalveluille vuosittain budjetoitu määräraha. Avustuksen kustannukset maksetaan kaupungin Työllisyyspalveluille osoitetusta määrärahasta talousarvion erikseen määritellyltä kohdalta. Työnantajan Helsinki-lisä on aina harkinnanvarainen.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto on 11.9.2023 § 30 päättänyt tukea rahallisesti yksityisen ja kolmannen sektorin työnantajia, jotka tarjoavat työtä kaupungin työllisyydenhoidon kohderyhmiin kuuluville helsinkiläisille.
Avustus
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto on päätöksellään 11.9.2023 § 30 hyväksynyt työnantajan Helsinki-lisän myöntämistä koskevat ehdot. Helsinki-lisän myöntämisessä noudatetaan lisäksi kaupunginhallituksen 28.10.2019 § 723 hyväksymiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
Helsinki-lisässä on kyse työllistettävän henkilön palkkauskustannuksiin kohdistuvasta avustuksesta. Helsinki-lisä kohdistuu palkan sivukuluihin ja lomarahaan sekä bruttopalkan siihen osaan, jota palkkatuki ei kata. Tuen määrään vaikuttavat samoihin kustannuksiin myönnetyt muut tuet (esim. palkkatuki ja oppisopimuksen koulutuskorvaus). Yritykselle ja taloudellista toimintaa harjoittavalle yhteisölle avustus myönnetään vähämerkityksisenä tukena eli ns. de minimis -tukena, ei koskaan yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen (komission asetus (EU) N:o 651/2014) perusteella eli ns. RPA-tukena. Yleishyödyllisille yhteisöille avustus myönnetään valtiontukisääntelyn ulkopuolisena tukena, jos yhdistys ei harjoita taloudellista toimintaa. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:lle avustus myönnetään valtiontukisääntelyn ulkopuolisena tukena.
Avustusta myönnetään valtiontukisäännöissä määrätyn kasautumissäännön sekä tuen enimmäisintensiteetin mukaisesti (tuen määrä suhteessa tukikelpoisiin kustannuksiin). Helsinki-lisä voi olla enintään 800 euroa kuukaudessa. Avustusta ei saa siirtää toisen tahon tai henkilön käytettäväksi. Avustus maksetaan hakemuksessa ilmoitetulle pankkitilille.
Helsinki-lisää saa käyttää ainoastaan kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätöksen 11.9.2023 §30 mukaisiin tarkoituksiin. Avustuksen saajan tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai ilmeisen perusteettomasti saamansa avustus. Väärinkäyttötapauksessa kaupunki voi periä maksetun avustuksen takaisin. Avustuksen saaja sitoutuu antamaan tarvittaessa kaupungille tarvittavat tiedot sen varmistamiseksi, että avustusta ei ole käytetty ehtojen vastaisesti. Mikäli avustus maksetaan ennen päätöksen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, jos päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu.
Valtiontukiarviointi
Sopimuksen Euroopan unionin toiminnasta (SEUT) 107 artiklan 1 kohdan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:lle myönnettävien avustusten osalta on arvioitu, soveltuuko SEUT 107(1) artiklan mukainen valtiontukisääntely Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toimintaan. Valtiontukisääntely soveltuu ainoastaan, kun tuensaaja on yritys eli tuensaaja harjoittaa taloudellista toimintaa ja toiminnalla on vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan (Komission tiedonanto Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta valtiontuen käsitteestä, EUVL 2016/C 262/01, kohdat 6, 7, 12, 196) Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toiminta rajoittuu Suomeen eikä toiminta todennäköisesti houkuttele asiakkaita muista jäsenvaltioista. Helsinki-lisän myöntämisellä ei myöskään katsota olevan vaikutusta, tai ainoastaan marginaalinen vaikutus, rajat ylittävien investointien tai sijoittautumisen edellytyksiin. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n osalta on arvioitu, ettei toiminta ole sellaista taloudellista toimintaa, jolla olisi vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Näin ollen Helsinki-lisän myöntämisessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:lle ei täten ole kyse SEUT 107(1) artiklan mukaisesta valtiontuesta.
This decision was published on 21.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Sonja Vuorela, suunnittelija, puhelin: 09 310 36382