Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Lida Hashemi Oy / Elias Döner Kebab City Center
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Lida Hashemi Oy:lle/ Elias Döner Kebab City Center
Päätös
Toimija
Lida Hashemi Oy, Piispanpiha 7 A 7, 02200 Espoo
Elintarvikehuoneisto
Elias Döner Kebab City Center, Kaivokatu 8, 00100 Helsinki
Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys
1. Myyntitiskin yhteyteen tulee asentaa vesipiste käsien pesua varten.
2. Kevytsoraharkkoa olevat seinät pitää pinnoittaa niin, että ne ovat helposti puhtaana pidettävät.
3. Jäähdytykseen tulee olla jäähdytyskaappi. Jäähdytyksestä pitää olla kirjanpito, jolla osoitetaan, että jäähdytys tapahtuu korkeintaan neljässä tunnissa alle kuuteen celsiusasteeseen.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.1.2025 mennessä.
Täytäntöönpano
Elintarviketurvallisuuspäällikkö päätti määrätä, että elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Elias Döner Kebab City Centeriin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 17.9.2024. Tällöin on havaittu puutteita elintarvikehuoneiston tiloissa, tilojen kunnossa, käsienpesupisteen varustelussa, kuumana säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloissa sekä elintarvikkeiden jäähdyttämisessä. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 10.11.2024 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 17.9.2024).
Elias Döner Kebab City Centeriin on tehty uusintatarkastus 14.11.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 14.11.2024).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 27.11.2024 päivätyllä kirjeellä. (Liite 3).
Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Lida Hashemi Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Lida Hashemi Oy ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004
(Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan elintarvikehuoneiston tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elias Döner Kebab City Centerin myyntitiskin yhteydestä, jossa liha kypsennetään ja annokset koostetaan,
puuttuu vesipiste.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004
(Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävien tilojen seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä ja sileää, toimintojen kannalta sopivalle korkeudelle ulottuvaa pintaa, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. Elias Döner Kebab City Centerin tiloissa, joissa käsitellään elintarvikkeita, on kevytsoraharkkoa olevia pinnoittamattomia seiniä.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 (Yleinen elintarvikehygienia-asetus) liitteen II mukaan, jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileinä, ne on jäähdytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyvaiheen jälkeen, tai jos niitä ei lämpökäsitellä, viimeisen valmistusvaiheen jälkeen, sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §:n mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa. Elias Döner Kebab City Centerissä ei ole jäähdytykseen menetelmää, jolla jäähdytyksen lain mukaisuus varmistetaan eikä jäähdytyksestä ole omavalvontasuunnitelman mukaista kirjanpitoa. Jäähdytykseen ei ole jäähdytyskaappia.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
1. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City Center 17.09.2024
2. Tarkastuskertomus Elias Doner Kebab City-Center 14.11.2024
3. Lida Hashemi Oy:n kuuleminen 27.11.2024.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 1 §, 55 §, 75 §, 78 §
Hallintolaki 34 §, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, liite II
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, ympäristölautakunnalle tullaan esittelemään päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuuspäällikön antamaan määräystä tullaan tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakko tulisi tässä tapauksessa olemaan 5 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Lida Hashemi Oy:lle.
This decision was published on 16.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Kristiina Rydman, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 21844