Grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken, från 1.1.2025, fostrans- och utbildningssektorn
Grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken från och med 1.1.2025
Beslut
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att godkänna grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken med början 1.1.2025 i enlighet med bilaga 1. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade dessutom att upphäva grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken (§ 16) från 15.09.2020 med början 1.1.2025.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Ändringarna i de nuvarande grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken
Uppbyggnaden av beslutet om beviljande av plats inom småbarnspedagogiken kommer att ändras för att göra den klarare. Till grunderna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken läggs dessutom en princip som rör fall där ett verksamhetsställe inom småbarnspedagogiken läggs ner.
Nedläggning av ett verksamhetsställe
För de fall där ett verksamhetsställe inom småbarnspedagogiken läggs ner behövs det en tydlig och jämlik verksamhetsmodell för att anvisa de berörda en ny plats. När ett verksamhetsställe ska läggas ner, ska man i så god tid som möjligt agera med framförhållning i enlighet med en separat anvisning för småbarnspedagogiken och informera familjerna om den praxis som gäller vid nedläggning och hur en ny plats anvisas. Den nya platsen ska anvisas så nära som möjligt det verksamhetsställe som läggs ner. Vårdnadshavarna har även möjlighet att ansöka om platser enligt egna önskemål med en ansökan om intern förflyttning efter att ha mottagit ett besked om att barnets verksamhetsställe ska läggas ner. I det senare fallet behandlas ansökan i enlighet med principerna för beviljande av plats inom småbarnspedagogiken.
Skyldigheter vid anordnande av småbarnspedagogik
Enligt 5 § i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) ska kommunen ordna sådan småbarnspedagogik i den omfattning och i den form som behovet i kommunen förutsätter. Kommunen ska eftersträva att ordna småbarnspedagogik nära dem som anlitar servicen med beaktande av hur bosättningen är förlagd och trafikförbindelserna. Enligt 6 § i lagen om småbarnspedagogik ska kommunen ordna småbarnspedagogik för de barn vars hemkommun kommunen är enligt lagen om hemkommun (201/1994). Av 4 § framgår dessutom att vid planering, anordnande och tillhandahållande av samt beslutsfattande om småbarnspedagogik ska man i första hand se till barnets bästa.
Ett beslut om småbarnspedagogik fattas för alla som har rätt till småbarnspedagogik. I samband med servicehandledningen informeras vårdnadshavaren om de olika alternativen inom småbarnspedagogiken, så att vårdnadshavaren kan bedöma vilket alternativ som tillgodoser familjens behov. Kommunen har som mål att erbjuda närmaste lediga plats inom småbarnspedagogiken utav de verksamhetsställen inom småbarnspedagogiken som vårdnadshavaren har önskat. För syskon beviljas platser vid samma verksamhetsställe inom småbarnspedagogiken alltid när det är möjligt. För förskoleundervisning, integrerade specialgrupper, specialgrupper för barn med flerfunktionsnedsättning och språkbadsundervisning finns särskilda grunder och processer för beviljande av plats. Därför kan en plats för ett syskon till ett barn i någon av nämnda grupper inte alltid beviljas vid samma verksamhetsställe inom småbarnspedagogiken.
Konsekvenser för barn
Enligt 4 § i lagen om småbarnspedagogik ska man i första hand se till barnets bästa vid planering, anordnande och tillhandahållande av samt beslutsfattande om småbarnspedagogik. Man ska sträva efter att anordna småbarnspedagogik nära dem som anlitar servicen. I samband med att en plats inom småbarnspedagogiken beviljas beaktas att barnets lärstig ska fortsätta från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen och dessutom tillämpas principen om närdaghem och närskola i så stor utsträckning som möjligt. Då en plats inom småbarnspedagogiken beviljas ska man ha ett förfarande där barnet respekteras och sörja för att växelverkan mellan barnen och personalen inom småbarnspedagogiken är så bestående som möjligt samt för mångsidiga erfarenheter av att vara del av en kamratgrupp. Genom beslutet säkerställs att verksamhetsmodellen för nedläggning av verksamhetsställen är enhetligt. Beslutet främjar även likabehandling av de sökande och barnens rätt till småbarnspedagogik med lika grunder.
This decision was published on 12.12.2024
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Presenter information
Ask for more info
Nina Horsma, specialplanerare, telefon: 09 310 44802