Puistosuunnitelma, Hallainvuori, nro VIO 6463/1

HEL 2024-016124
More recent handlings
§ 124

Puistosuunnitelma, Hallainvuori, Vartiokylä

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Hallainvuoren puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6463/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnitelma sijoittuu Hallainvuoren lähivirkistysalueelle Vartiokylän kaupunginosassa 45., osa-alueella 454 Myllypuro. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 10260, joka on vahvistettu 17.10.1997 sekä asemakaavaan nro 12813, joka on vahvistettu 15.5.2024. Molemmissa asemakaavoissa alue on varattu lähivirkistysalueeksi VL-merkinnöillä. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6463/1, joka on liitteenä 2. Hallainvuoren lähivirkistysalueen pinta-ala on noin 53 ha, josta suunnittelualueen pinta-ala on 2 860 m².

Puistosuunnitelma koskee aluetta, joka sijoittuu Myllärintanhuan pohjoispuolelle ja Harakkamyllyntien eteläpuolelle. Alueen länsipuolella sijaitsee Hallainvuoren luonnonsuojelualue ja itäpuolella asuinrakennusten korttelialue. Nykytilanteessa alueella on valaistu puistoraitti, puusilta sekä penkkiryhmä sekä pohjoisesta etelään päin virtaava oja.

Suunnittelu kohdistuu ydinmetsäksi luokitellulle alueelle, joka sijoittuu Hallainvuoren puronvarsilehtoon ja on uhanalaisuusluokaltaan silmälläpidettävä. Suunnittelualue sijaitsee tärkeällä Hallainvuoren lintualueella ja rajautuu länsiosassa arvokkaaseen kallioalueeseen sekä Hallainvuoren luonnonsuojelualueeseen. Suunnittelualueella on myös hyvin arvokas kääpäkohde.

Suunnittelun tavoitteena on tasata yläpuolisen valuma-alueen virtaamavaihteluita ja vähentää siten tulvimista alavirralla. Tavoitteena on viivyttää suurimmillaan kerran 10 vuodessa toistuvan rankkasateen aiheuttama vesimäärä.

Tavoitteena on säilyttää metsä mahdollisimman luonnontilaisena ja tehdä ainoastaan tarpeelliset padotusrakenteet metsään ja raitille.

Suunnitelma

Suunnitelmassa lähivirkistysalueen ojaan esitetään virtauksensäätörakenne, joka padottaa rankkasateella hulevesiä metsään. Tavanomaisilla sateilla vesi virtaa rumpuputkessa virtaussäätörakenteen läpi. Vuosien saatossa metsä kehittyy vaihtelevien kosteusolosuhteiden myötä tulvametsäksi.

Ulkoiluraittia korotetaan noin 80 metrin matkalta, korotuksen ollessa korkeimmillaan noin 0,9 m nykyistä raittia ylempänä. Valaistus siirretään raitin länsipuolelle, jotta valaisinpylväät eivät sijoitu tulvametsään. Virtauksensäätörakenteen eteläpuolella oleva nykyinen penkkiryhmä kunnostetaan uusimalla huonokuntoiset puuosat ja huoltomaalaamalla säilyvät osat.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6463/1, joka on liitteenä 2 ja suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen nro 10260 ja 12813 mukaisiin ympäristöihinsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Suunnittelualue on monimuotoinen virkistysmetsä. Tavoitteena on säilyttää alue mahdollisimman koskemattomana tekemällä ainoastaan välttämättömät muutokset. Tulvametsän muodostuminen saattaa tulevaisuudessa muovata alueen kasvustoa kostean paikan kasvillisuuden mahdollisesti lisääntyessä alueella. Alueen kasvillisuuden annetaan kehittyä luontaisesti. Hankkeen myötä joudutaan kaatamaan arviolta kaksi puuta, jotka jätetään maapuiksi.

Suunnitelma pitäytyy luonnonsuojelualueen ulkopuolella siten, että mitään rakentamista ei tehdä luonnonsuojelualueella. Yksi luonnonsuojelurajauksen sisään jäävä valaisinpylväs poistetaan. Poisto suoritetaan erityistä varovaisuutta noudattaen ja vaurioittamatta ympäristöä.

Alueen inventoiduista vieraslajeista tämän hankkeen yhteydessä poistetaan urakka-alueelle osuva terttuseljaesiintymä. Muut lähialueelta inventoidut vieraslajit torjutaan kunnossapidon toimesta.

Hanke tukee kestävää kehitystä varautumalla ilmastonmuutoksesta johtuviin rankkasateiden yleistymiseen hallitsemalla hulevesiä luonnonmukaisin menetelmin. Tulvametsän viivytystilavuuden mitoituksessa on huomioitu ilmastonmuutoksen tuoma sademäärien kasvu. Hulevesien hallitseminen ylävirralla vähentää tulvariskiä valuma-alueen alavirralla.

Kestävän kehityksen periaatteen mukaista on myös nykyisten penkkien kunnostaminen sen sijaan, että penkit korvattaisiin uusilla.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnokseen oli mahdollista tutustua 30.10-12.11.2024 välisenä aikana osoitteessa hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat.

Puistosuunnitelmaluonnosta esiteltiin verkkotilaisuudessa torstaina 7.11.2024 klo 17.00-18.00. Tilaisuuteen osallistui noin 10 asukasta. Kirjallisia palautteita ei tullut esilläolon aikana.

Asukastilaisuudessa saadut palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 48 000 euroa eli noin 17 euroa/m² (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu RAMS-hoitoluokkiin R4 suoja- ja vaihettumisviheralue, A3 maisemaniitty, M2 lähimetsä sekä M3 ulkoilu- ja virkistysmetsä.

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 514 euroa, 0,18 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 Puistot ja liikunta-alueet.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

This decision was published on 17.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Elina Kettunen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38723

elina.kettunen@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja