Meluilmoitus, purku- ja rakennustyö, Toinen linja 10, Lujatalo Oy

HEL 2024-016214
More recent handlings
§ 98

Päätös Lujatalo Oy:n meluilmoituksesta koskien asuinrakennuksen peruskorjaus- ja laajennustyötä osoitteessa Toinen Linja 10, Kallio

Johtava ympäristötarkastaja

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtava ympäristötarkastaja päätti hyväksyä Lujatalo Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee asuinrakennuksen peruskorjaus- ja laajennustyötä 3.1.2025 - 27.11.2026 osoitteessa Toinen Linja 10, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö sekä raskas ajoneuvoliikenne ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 ilman pakottavaa ja perusteltua syytä.
  2. Piikkaus (työkoneen puomiin kiinnitetyllä laitteella), louhinta (poraus, räjäytys/kiilaus, piikkaus ja louheen siirto), porapaalutus ja suurtehoimurointi ovat sallittuja vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00. Nämä työvaiheet ovat kiellettyjä viikonloppuisin, pyhäpäivinä sekä niihin rinnastettavina muina yleisinä juhlapäivinä.

    Lisäksi tulee ottaa huomioon päiväkotien kanssa sovittavat aikarajoitukset (määräys 3).
  3. Piikkausta, louhintaa, porapaalutusta, suurtehoimurointia tai muuta erityisen häiritsevää melua (mukaan lukien runkomelu) aiheuttavaa työvaihetta ei saa aloittaa ennen kuin meluhaittojen torjunnasta on sovittu työmaahan rajautuvien päiväkotien Daghemmet Annan (Toinen linja 12), Daghemmet Brita Maria Renlundin (Wallininkatu 1) sekä osoitteessa Ensi linja 1 lähiaikoina aloittavan uuden päiväkodin johtajien kanssa neuvottelemalla.

    Melu ei saa häiritä lasten päiväunta, vaarantaa ulkoilua tai aiheuttaa muuta haittaa päiväkotien toiminnoille. Työt pitää keskeyttää välittömästi, mikäli päiväkoti toteaa, että työstä aiheutuu haittaa sen toiminnalle.
     
  4. Työtä koskeva tiedote on jaettava alla olevaan karttaan (kuva 1) merkityn tiedotusalueen jokaiseen rakennukseen. Asuinrakennuksissa tiedote pitää jakaa vähintään jokaiseen porraskäytävään, mutta mieluiten jokaiseen asuinhuoneistoon.

    Lisäksi tiedote on toimitettava alueen asukasyhdistykselle Kallio-Seura ry:lle.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kokonaiskesto, päivittäiset työajat sekä urakoitsijan ja työn tilaajan yhteystiedot.

    Tiedote pitää jakaa hyvissä ajoin ennen työn aloittamista ja uudelleen ajantasaisena kuukauden välein piikkauksen, louhinnan, porapaalutuksen ja suurtehoimuroinnin päättymiseen asti.
  5. Purkutyössä käytettävät koneet ja laitteet on varustettava kastelu- tai pölynkeräyslaitteistolla tai purkukohteen ympärille on rakennettava tiivis suojarakennelma pölyn leviämisen estämiseksi. Purkujätekasoja on kasteltava riittävästi pölyämisen estämiseksi. Kuivaa, pölyävää materiaalia ei saa siirrellä.
  6. Louhintaporauslaitteet on varustettava pölynkeräyslaitteistolla, jonka on oltava aina käytössä, kun työtä tehdään. Pölynkeräintä ei saa tyhjentää räjäytyspaikalle eikä louheen sekaan.
  7. Porapaalutuslaitteistossa on oltava käytössä kastelu- tai pölynkeräyslaitteisto tai tiivis suojarakennelmalla, joka estää pölyn ja kuran leviämisen ympäristöön.
     
  8. Työmaan ajoväylien ja sen vaikutusalueella olevan katualueen pölyäminen on estettävä tarkoituksenmukaisella pölynsidonta-aineella ja imulakaisuautolla pesten. Pölyävät kuormat on kasteltava tai peitettävä. Pölyntorjuntatoimenpiteiden riittävyyttä on tarkkailtava päivittäin ja ryhdyttävä viivytyksettä tarpeellisiin tehostustoimenpiteisiin.
     
  9. Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai vesistöön. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  10. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön, pohjaveden tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Työmaavesien käsittely tulee suunnitella ja toteuttaa noudattaen Pääkaupunkiseudun työmaavesiohjetta (https://julkaisu.hsy.fi/paakaupunkiseudun-tyomaavesiohje.html).

    Työmaavesien johtamisesta hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin tulee tehdä ilmoitus HSY:lle (monttuvesi@hsy.fi).

Kuva 1. Työmaan sijainti ja tiedotusalue (määräys 4).

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen 1050,00 euron maksu. Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää louhinnan ja paalutuksen osalta ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että yöllä tehdään vain ne työvaiheet, joita ei liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muun perustellun syyn vuoksi voi tehdä päiväaikaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
  2. Meluisimpien työvaiheiden työajan rajoittaminen on tarpeen, jotta melusta ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa asukkaille. Päiväaikaisen melun osalta asukkailta odotetaan suurta kärsivällisyyttä, minkä vuoksi on tarpeen, että asukkaat voivat levätä ilta-aikaan, viikonloppuisin ja juhlapäivinä melun häiritsemättä.
  3. Meluntorjuntatoimenpiteistä sopiminen etukäteen on tarpeen, jotta työstä ei aiheutuisi haittaa päiväkotien toiminnoille. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
     
  4. Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
  5. Määräys on tarpeen, jotta purkutyöstä leviäisi pöly ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  6. Määräys on tarpeen, jotta louhinnasta leviäisi pölyä ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  7. Määräys on tarpeen, jotta porapaalutuksesta leviäisi pölyä ja kuraa ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  8. Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  9. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
  10. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 4 §.

Ilmoituksen tekijä

Lujatalo Oy, Sokerilinnantie 11 B, 02600 Espoo

Y-tunnus: 0172688-2

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee asuinrakennuksen peruskorjaus- ja laajennustyötä 3.1.2025 - 27.11.2026 maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00 osoitteessa Toinen Linja 10. Työmaan sijainti on esitetty kuvassa 1.

Purkutyöt tehdään ilmoituksen mukaan pääosin käsityövälineillä, kuten piikkauskoneella ja timanttisahalla. Joissakin purkutyövaiheissa käytetään myös piikkausrobottia ainakin pihakannella ja yläpohjassa. Pihakannen purkutyöt kestävät arviolta 40 työpäivää ja ajoittuvat todennäköisesti pääosin kesäkauteen 2026. Yläpohjan purkutyöt kestävät myös arviolta 40 työpäivää ja ajoittuvat 3 - 5 eri vaiheeseen alkaen maaliskuusta 2025.

Kellarikerroksessa ja kaivannoissa tehdään pieni määrä louhintaa kiilaamalla. Poravaunun suurin melutaso (LAeq) on 10 metrin etäisyydellä 95 dB. Louhinnan sijainti ei ole tiedossa, mutta on arvioitu, että kohteessa joudutaan jossakin työvaiheessa louhimaan. Arvioitu kesto on kaksi 10 työpäivän jaksoa. Perustuksia vahvistetaan porapaaluilla. Paalutuksen arvioitu kesto on 5 työpäivää ja ajankohta kevät 2025. Porapaalutuskoneen arvioitu melutaso (LAeq) on 10 metrin etäisyydellä 92 dB.

Jätteiden poistamiseksi käytetään suurtehoimurointia, jonka aiheuttama melutaso (LAeq) 10 metrin etäisyydellä on arviolta 99 dB. Suurtehoimurointia on arvioitu tehtävän 30 työpäivää 1 - 2 päivää kerrallaan alkaen helmikuussa 2025. Villaa ja sepeliä puhalletaan puhallusautolla rakennukseen samoilta paikoilta ja melutaso on pienempi kuin imuroinnissa. Puhalluksia on arvioitu tehtävän 30 työpäivää 1 - 2 päivää kerrallaan alkaen maaliskuussa 2025. Imu- ja puhallusautot sijoitetaan kadun varteen Toiselle linjalle.

Melua aiheutuu ilmoituksen mukaan myös betonipintojen puhdistamisesta hiekkapuhalluksella. Työn arvioitu kesto on 10 työpäivää arviolta viidessä eri vaiheessa. Lisäksi betonia, laastia ja tasoitetta pumpataan pumppuautoilla ja erillisillä pumpuilla. Pumppauspäiviä on arviolta 90. Hiekkapuhallus- ja pumppauslaitteiston sijainti on pääosin sama kuin suurtehoimuroinnin, mutta melutaso on näitä pienempi.

Rakennustyön aikana melua aiheutuu tavaran siirroista sekä melua aiheuttavista työkaluista, koneista ja laitteista. Alipaineistajat ovat osittain käynnissä myös öisin työajan ulkopuolella.

Melulle altistuvat eniten osoitteissa Toinen linja 12 ja Wallininkatu 1 toimivat ruotsinkieliset päiväkodit Daghemmet Anna ja Daghemmet Brita Maria Renlund, joiden ulkoilupiha ja päiväkotirakennus rajautuvat työmaahan. Työmaahan rajautuu myös osoitteeseen Ensi linja 1 rakennettavan uuden päiväkodin ulkoilupiha. Lähimmät melulle altistuvat asuinrakennukset sijaitsevat kadun toisella puolella osoitteissa Toinen linja 27, 29 ja 31. Osoitteessa Toinen linja 8 toimii ilmoituksen mukaan nuorisotalo. Työn aiheuttama melutaso on edellä mainittujen häiriytyvien kohteiden julkisivuilla 74 - 91 dB.

Meluhaitan torjumisesta ilmoituksessa todetaan, että häiritsevästi meluavaa työtä ei tehdä keskeytyksettä, vaan se rytmittyy työmaan muiden töiden lomaan siten, että samaa työtä ei yleensä tehdä koko päivää ja koko viikkoa. Päiväkotien kanssa tullaan neuvottelemaan meluntorjuntatoimenpiteiden sopimiseksi. Lisäksi melulle eniten altistuviin kohteisiin jaetaan talo- ja porraskäytäväkohteinen tiedote.

Pölyhaitan torjumiseksi louhinnassa käytetään vettä pölyn sitomiseen, porapaalutus tehdään kellarikerroksessa, piikkaus tehdään pääosin sääsuojan alla. Tarvittaessa käytetään riittävän tehokasta kohdepoistoa tai vettä. Hiekkapuhallus tehdään huputetun sääsuojan alla tai rakennuksessa sisällä. Veden määrää säädellään pölyämisen mukaan. Kohde alipaineistetaan tarvittaessa.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Lupapisteeseen 15.11.2024. Ilmoitusta on täydennetty 27. ja 29.11.2024.

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta, kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtavan ympäristötarkastajan ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

This decision was published on 10.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65101 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Harri Pasanen, johtava ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32013

harri.pasanen@hel.fi

Decisionmaker

Harri Pasanen
johtava ympäristötarkastaja