Toimivallan siirtäminen, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, viranhaltijoiden päätösvalta yksilöhuollon asioissa 1.1.2025 alkaen
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.1.2025 alkaen
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa seuraavia yksilöhuollon delegointisäännön pykäliä: 6, 9, 14, 17–19, 21, 22, 26, 29, 31–47, 49–51, 55, 58, 60–64, 68, 69, 77 ja 78.
Samalla toimialajohtaja hyväksyi liitteenä 1 olevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevan delegointisäännön 1.1.2025 lukien. Liitteessä 2 on kuvattu tarkemmin yksilöhuollon delegointisääntöön tulevat muutokset.
Lisäksi toimialajohtaja kumosi 1.1.2025 alkaen aiemman päätöksensä 29.8.2024 § 199 koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa 1.9.2024 alkaen.
Päätöksen perustelut
Tämän päätöksen muutetut pykälät ja poistetut pykälät tarkoittavat voimassa olevan delegointisäännön (liite 3) vastaavia. Uudet pykälät on ilmoitettu uuden voimaan astuvan delegointisäännön pykälänumeron mukaisesti.
Tarkemmat pykäläkohtaiset muutokset ovat nähtävillä liitteessä 2.
Perhe- ja sosiaalipalvelut
Lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys
Lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -palvelussa perheiden erityispalveluiden yksikössä on 6 ja 9 §:ssä muutettu nimikkeet nykyisen organisaation mukaisiksi. ”Pariterapia” on korvattu ”Parisuhdetyöllä” 14 §:ssä yksikön virallisen nimen (1.1.2025 alkaen) mukaisesti.
Lastensuojelu ja perhesosiaalityö
Lastensuojelun ja perhesosiaalityön -palvelussa on tehty muutoksia pykäliin 17, 18, 21 ja 22. Pykälien sisältöä on täydennetty ja tarkennettu sekä tarpeettomat kohdat poistettu.
Nuorten palvelut ja aikuissosiaalityö
Nuorten palvelut ja aikuissosiaalityö -palvelun organisaatiorakenne muuttuu 1.1.2025 alkaen ja delegointisääntöön on lisätty organisaatiorakennetta vastaavat yksiköt:
- 3.1 Nuorten sosiaalityö ja opiskeluterveydenhuolto
- 3.2 Aikuisten sosiaalityö
- 3.3 Asumis-, toimeentulotuki- ja neuvontapalvelut
- 3.4 Työllistymistä edistävät palvelut
- 3.5 Maahan muuttaneiden erityispalvelut ja yhteisösosiaalityö
Organisaatiomuutoksen myötä myös viranhaltijoiden nimikkeet ja päätösvalta on delegointisääntöön muutettu uuden organisaation mukaisiksi.
Lisäksi 1.1.2025 alkaen voimaan astuvan delegointisäännön mukaisissa pykälissä 26, 29, 31, 32, 34, 37, 42, 44, 45 ja 50 on korvattu mainittu sosiaalihuollon asiakaslain 20 § 2 momentti ajantasaisella sosiaalihuollon asiakastietolain (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä 703/2023) 64 §:n 2 momentilla.
Vammaispalvelut
Vammaispalveluiden muutoksen liittyvät uuteen vammaispalvelulain (675/2023) voimaantuloon. Laki tulee voimaan 1.1.2025.
Vammaispalveluita koskevista kumottavan delegointisäännön mukaisista pykälistä 49 ja 51 on poistettu termit ”vaikeavammainen” ja ”kehitysvammainen”, sillä uusi vammaispalvelulaki koskee kaikkia vammaisia toimintarajoitteen laadusta riippumatta.
50 §:ssä sana ”kuljetuspalvelu” on korvattu ”liikkumisen tuella”. Liikkumisen tukea voidaan järjestää eri tavoin esimerkiksi kuljetuspalveluna tai taloudellisena tukena liikkumisen välineen hankintaan tai henkilökohtaisena apuna.
Terveys- ja päihdepalvelut
Psykiatrian palvelussa on § 55:stä ja § 60:stä poistettu Päihdekuntoutus Luodon johtaja, sillä Päihdekuntoutus Luodon johtajan viran virkanimike on toimialajohtajan päätöksellä 17.7.2024 § 183 muutettu psykososiaalisen työn päälliköksi.
Samoin § 58:sta on poistettu Ensilinjan palvelut ja mielialahäiriöpalvelut. Ensilinjan tai mielialahäiriöpalvelujen sosiaaliohjaajia ei enää ole, vaan psykoosipalveluissa on tällä hetkellä yksi virassa toimiva sosiaaliohjaaja.
Myös pykälissä 61–64 on jokaisessa korvattu kohdan 2. määräys ”Päihdehuollon palvelujen antamisesta” seuraavasti: ”Päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen antamisesta”.
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut
1.1.2025 alkaen voimaan astuvan delegointisäännön 75 §:ään on lisätty kohdat 19. ja 20. koskien lyhytaikaisen ja osavuorokautisen perhehoidon myöntämisestä päättämistä. Lyhytaikainen ja osavuorokautinen perhehoito ovat uusia palveluja ikääntyneille.
Tämän lisäksi sosiaalityöntekijän päätösvallasta (§ 76) on poistettu kohta 3. koskien päihdehuollon palvelujen antamisesta päättämistä. Päihdepalveluja antanut yksikkö sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa on lopettanut toimintansa. Palvelujen antaminen lopetettiin palvelukokonaisuudessa jo ennen vuotta 2022, jolloin todettiin, että palvelu sellaisenaan ei ollut enää tarkoituksenmukaista. Päihdehuollon palveluista vastaa ensisijaisesti terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuus. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa arviointi- ja kuntoutusyksikköjen palvelut palvelevat tarvittaessa myös päihdeasiakkaita minkä lisäksi hankkeen kautta on kehitetty ikäerityisiä päihdepalveluja.
Toimialan yhteiset palvelut
Toimialan hallinnon nimi on muutettu toimialan yhteisiksi palveluiksi kaupunginvaltuuston 15.5.2024 § 100 tekemän päätöksen mukaisesti.
Lisäksi Talous- ja suunnittelupalvelut -organisaation nimi on muutettu Talous-, strategia- ja suunnittelupalveluiksi, Talous tuki -yksikkö Talouden erillistehtävät -yksiköksi ja Asiakasmaksut -yksikkö Asiakasmaksupäätökset ja asiantuntijatuki -yksiköksi.
Asiakasmaksupäätökset ja asiantuntijatuki -yksikön osalta taloussihteerin ja palveluesihenkilön päätösvaltaan on kumpaankin lisätty kohta 8. koskien vammaisen lapsen kodin ulkopuolella tapahtuvan asumisen tuen palvelusta perittävästä maksusta päättämistä. Maksu on uuden vammaispalvelulain (675/2023) mukainen asiakasmaksu.
Toimivalta
Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.
This decision was published on 20.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Nina Salminen, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 42504