Taakuleeye Helping hand ry:n toiminta-avustuksen 2017 takaisinperintä
Partiolippukunta Helsingin Versoveikot ja -siskot ry:n oikaisuvaatimus nuorisolautakunnan toiminta-avustuspäätökseen vuodelle 2017
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hylätä Partiolippukunta Helsingin Versoveikot ja -siskot ry:n oikaisuvaatimuksen nuorisolautakunnan 9.5.2017, 45 § tekemään toiminta-avustuspäätökseen vuodelle 2017.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kirjaamoon on jätetty 29.5.2017 saapuneeksi päivätty Helsingin Versoveikot ja -siskot ry:n oikaisuvaatimus koskien nuorisolautakunnan 9.5.2017, 45 § tekemää toiminta-avustuspäätöstä.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaiselle lähetetään pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen erikseen tiedoksi kirjeellä, joka on lähtenyt nuorisoasiainkeskuksesta 18.5.2017. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluessa lähettämisestä. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa nuorisolautakunnalle.
Partiolippukunta Helsingin Versoveikot ja -siskot ry hakee oikaisussaan muutosta nuorisolautakunnan tekemään toiminta-avustuspäätökseen koskien yhdistyksen avustuksen hylkäämistä. Nuorisolautakunta päätti olla myöntämättä avustusta yhdistykselle, koska sen helsinkiläisen nuorisotoiminnan kulut eivät olleet yhdistyksen kirjanpidossa eroteltavissa. Yhdistyksen mukaan vaatimus kirjanpidon muuttamisesta tuli liian myöhään ollessaan syyskuun 2016 järjestötiedotteessa ja marraskuussa lähetetyssä kirjeessä. Oikaisuvaatimuksessaan yhdistys katsoi myös, että vaadittu helsinkiläisen nuorisotoiminnan kulujen erottelu yhdistyksen kirjanpidosta oli tarpeeton, sillä se kertoi ilmoittaneensa hakemuksessaan erheellisiä jäsenmäärälukuja. Se ilmoitti jättäneensä kaksi helsinkiläistä sudenpentua kirjaamatta sekä kirjannut yhden lopettelemassa olevan ulkopaikkakuntalaisen toiminta-avustushakemukseensa.
Toiminta-avustukset vuodelle 2017 valmisteltiin nuorisolautakunnan voimassa olevan avustusohjesäännön mukaisesti. Nuorisolautakunnan uusi avustusohjesääntö astui voimaan 1.1.2014 ja siihen tehtiin pieniä muutoksia 1.9.2016. Avustamisen lähtökohtana ohjesäännössä on ollut, että jäsenistä ja aktiivisesti toimintaan osallistuvista 2/3 tulee olla alle 29-vuotaiaita helsinkiläisiä. Lisäksi ohjesäännössä todetaan, että rekisteröimättömältä varhaisnuorisoyhdistykseltä ja nuorisoyhdistykseltä edellytetään, että sillä on säännöt ja että sen hallinto, toiminta ja talous on järjestetty, kuten rekisteröidyn yhdistyksen ja sen nimenkirjoittajat ovat täysi-ikäisiä. Rekisteröimättömiä yhdistyksiä ovat myös ne järjestöjen varhaisnuoriso- ja nuoriso-osastot/jaostot, jotka ovat kirjanpidossa erotettavissa pääjärjestöstä.
Yhdistyksille järjestettiin info-tilaisuuksia jo ennen vuoden 2014 toiminta-avustushaun päättymistä (28.11.2013 ja 19.2.2014) ja näissä tilaisuuksissa käytiin läpi ohjesääntömuutoksia. Lisäksi asiasta tiedotettiin useissa järjestötiedotteissa. Koska nuorisoasiainkeskuksessa huomattiin, että edellä mainitut ohjesäännön kohdat tuottivat osalle järjestöistä hankaluuksia, painotettiin näitä kriteereitä ja sääntöjä vielä erikseen vuoden 2017 avustusinfossa (20.2.). Avustusohjesääntöä tarkennettiin vielä 1.9.2016 lähtien ja tämän johdosta kaikille avustusta saaneille yhdistyksille lähetettiin ensin järjestötiedote syyskuussa ja sen jälkeen vielä erillinen kirje marraskuussa, jossa asiasta yhä muistutettiin.
Vuoden 2017 alkuperäisessä toiminta-avustushakemuksessaan 23.2.2017 Partiolippukunta Helsingin Versoveikot ja -siskot ry ilmoitti jäsenmääräkseen 52, joista 31 oli helsinkiläisiä 7–28-vuotiaita nuoria (eli 60% vaaditun 66,7% sijaan). Yhdistykseen oltiin sähköpostitse yhteydessä valmisteluvaiheessa ja kerrottiin, ettei yhdistys ilmoittamallaan jäsenmäärällä täytä nuorisoyhdistyksen määritelmää, joten sen tulee esittää helsinkiläisnuorten osuus kirjanpidossaan. Yhdistys vastasi saaneensa tiedon avustusinfossa, mutta käsittäneensä, että eroteltavissa olevaa kirjanpitoa ei tarvita, mikäli yhdistyksen jäsenistä yli puolet on helsinkiläisiä 7–28-vuotiaita nuoria. Yhdistykselle kerrattiin vielä sähköpostitse 2/3 sääntö ja lisätietopyynnön jälkeen yhdistys päivitti 20.3.2017 hakemustaan siten, että yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä oli 56, joista 7–28-vuotiaita helsinkiläisnuoria oli 37. Tällöin prosenttiosuus jäi yhä alle vaaditun ollessaan vain 63%. Toiminta-avustushaku 2017 päättyi 28.2.2017. Tämän jälkeen yhdistyksillä oli vielä maaliskuu aikaa toimittaa puuttuvia liitteitä ja lisätietopyyntöjä. Avustushakemuksessa vaadittavat tiedot tulee toimittaa annettuun määräaikaan mennessä ja ennen päätöksentekoa. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä lukuja ei voi huomioida takautuvasti.
Nuorisopalvelut katsoo, että Partiolippukunta Helsingin Versoveikot ja -siskot ry:n oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esiin sellaisia seikkoja, joiden perusteella nuorisolautakunnan vuodelle 2017 tekemä toiminta-avustuspäätös tulisi kumota.
Nuorisolautakunta 09.05.2017 § 45
This decision was published on 13.09.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 89132
Tuulia Saves, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 23056
Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053