For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-005701
More recent handlings
Case 8. / 87 §

Viikinmäki, Harjannetie 22 ja 24 sekä Bysantinkuja 5; poikkeamishakemus

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Helsingin kaupungin 36. kaupunginosan (Viikki) korttelin 36265 asemakaavan mukaisia tontteja 1, 2 ja 3 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavan nro 11380:

  • kerrosalan enimmäismäärästä 1 020 k-m2 (20 %)
  • rakennusten sijoittumisesta rakennusaloille
  • suurimmasta sallitusta kerrosluvusta I–II kerrosta
  • autopaikkojen sijoituksesta.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Alustavia luonnossuunnitelmia tulee yhteistyössä alueellisen yhteistyöryhmän kanssa kehittää edelleen Viikinmäen kukkulakaupungin kallioiseen ympäristöön ja rakennuskantaan sovittaen seuraavien periaatteiden mukaisesti:
    • Harjannetien puolella julkisivujen suunnittelun lähtökohtana on Viikinmäen kivisen kukkulakaupungin tavoitteiden mukaisesti muurattu, vertikaalisti jäsennelty julkisivu. Kylmiä sivukäytäviä ei Harjannetien puolella sallita.
    • Harjannetien pohjoisosan katuaukiota reunustavien rakennusten katutason tiloja avataan aukion suuntaan ja rakennussuunnitelmat sovitetaan yhteen aukion suunnitelmien kanssa.
    • Korttelin itärinteen puolella rakennusten ja rakennusosien terassoitumista ja siihen liittyviä yksityiskohtia kehitetään edelleen.
    • Asemakaavasta poikkeavan pysäköintilaitoksen korkotasoihin sekä muodostuvien pihakansien ja seinämuurien käsittelyyn kiinnitetään erityistä huomiota.
    • Asukkaiden käyttöön tulee rakentaa harraste-, kokoontumis- ja muita vastaavia yhteistiloja vähintään 1,5 % poikkeamispäätöksen asuntokerrosalasta sekä riittävät varastotilat.
    • Tonteille sijoitettavien polkupyöräpaikkojen vähimmäismäärä on 1 pp/30 m2 asuntokerrosalaa. Näistä vähintään 75 % on sijoitettava sisätiloihin.
    • Asuntojen hätäpoistumistiejärjestelyt on hyväksytettävä pelastuslaitoksella ennen rakennusluvan myöntämistä.

Hakija

E-House Oy (jättöpäivämäärä 11.5.2017)

Rakennuspaikka

Helsingin kaupungin 36. kaupunginosan (Viikki) korttelin 36265 asemakaavan mukaiset tontit nrot 1 (osoitteessa Harjannetie 22), 2 (osoitteessa Bysantinkuja 5) ja 3 (osoitteessa Harjannetie 24).

Hakemus

Hakija hakee lupaa asuntojen rakentamiseen tonteille poiketen voimassa olevasta asemakaavasta siten, että tonttien yhteen laskettu asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 5 100 k-m2 ja tonttikohtainen rakennusoikeus 20 % (ylitys tontilla 1 = 280 k-m2, tontilla 2 = 300 k-m2 ja tontilla 3 = 440 k-m2. Yhteensä ylitystä 1 020 k-m2). Rakennusalojen rajoista poiketaan alustavan luonnossuunnitelman osoittamalla tavalla. Rakennusten pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja sijoittuu monessa kohdassa useampaan kerrokseen kuin asemakaavan mukainen enimmäiskerroslukumerkintä sallii johtuen mm. rakennuspaikan jyrkkyydestä. Pysäköinti on suunniteltu korttelin keskelle rakenteelliseen pysäköintilaitokseen, kun se asemakaavan mukaisesti on jaoteltu useampiin pienempiin, osin maanpäällisiin yksiköihin.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että poikkeamistarpeet aiheutuvat jyrkästä rakentamispaikasta ja siihen sijoitetuista terassoituvista rakennuksista. Toteutukseltaan kaavan mukaista kalliimpi rakenteellinen pysäköintiratkaisu mahdollistuu hankkeeseen haettavalla rakennusoikeuden ylityksellä.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Tontit sijaitsevat alueella, jolla on voimassa 21.6.2006 hyväksytty asemakaava nro 11380. Alue kuuluu ns. Viikinmäen kukkulakaupungin asemakaavaan. Asemakaavan mukaan tontit ovat asuinrakennusten korttelialuetta (A). Tontille osoitettujen terassitalojen rakennusalojen enimmäiskerrosluvut vaihtelevat II–III kerroksen välillä. Rakennusoikeudet tonteittain ovat 36265/1 = 1 400 k-m2, 36265/2 = 1 500 k-m2 ja 36265/3 = 2 200 k-m2. Asemakaavaan on lisäksi merkitty kallion louhintaa koskevia korkeusrajoituksia.

Alueella on voimassa yleiskaava, jonka mukaan alue on pientalovaltaista asuinaluetta. Helsingin uudessa yleiskaavassa (kaupunginvaltuusto 26.10.2016) alue on asuntovaltaista aluetta (A3), jossa korttelitehokkuus on pääasiassa e = 0,4-1,2.

Alueen rakentamista ohjaa em. kaavojen lisäksi Viikinmäen kukkulakaupungin rakentamistapaohje (Kslk ja Raklk 2007), jossa on annettu ohjeita rakennusten julkisivuista, värityksestä ja sovittamisesta kallioiseen maastoon.

Tontit ovat kaupungin omistuksessa. Kiinteistölautakunta on 20.4.2017 varannut tontit e-House oy:lle, IVH Asunnot Oy:lle ja Investors House Oyj:lle asuntohankkeiden suunnittelua varten 31.12.2018 saakka. Varausehtoihin kuuluu mm., että tonteista kaksi tulee toteuttaa valtion tukemien lyhyen korkotuen hankkeina ja yksi vapaarahoitteisena omistusasuntona ilman Hitas-ehtoja. Tonteille 36265/1, 2 ja 3 toteutettavasta yhteenlasketusta asuinhuoneistoalasta vähintään 30 % tulee toteuttaa perheasuntoina (kaksi makuuhuonetta tai enemmän). Suunnittelun lähtökohtana tulee olla, että mainittujen perheasuntojen keskipinta-ala on vähintään 65 h-m². Varauksensaajan tulee noudattaa alueellisia rakennustapaohjeita. Hankkeiden suunnittelun ja toteutuksen tulee tapahtua yhteistyössä kaupungin alueellisten yhteistyö- ja koordinointiryhmien kanssa.

Kortteli 36265 rajoittuu länsipuolelta Viikinmäen kokoojakatuun Harjannetiehen ja itäpuolella alueen keskeiseen viheralueeseen Maarianmaanpuistoon. Kortteli sijaitsee jyrkässä itärinteessä; kallioinen maasto putoaa noin 15 metriä vain noin 40 metrin matkalla. Maaston korkeuserot ja asemakaavan mukainen matalahko avokallioita myötäilevä terassitalomainen kaavaratkaisu ovat olleet syynä siihen, että jo pitkään kaavoitettuna ollutta tonttia ei ole toistaiseksi rakennettu. Kortteli on osoittautunut rakennusteknisesti ja -taloudellisesti haasteelliseksi toteuttaa nykyisen asemakaavan mukaisesti.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston kirjeellä (2.6.2017). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia on esitetty 1 kpl. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistuttajan (As Oy Vuollejokisimpukka) mielestä alueen rakentamattomien tonttien rakentumisen vauhdittuminen on alueen asukkaiden etu. Muistuttaja ei vastusta myöskään kerrosalan ylitystä sinänsä, mutta katsoo, että rakennukset ovat sijoiteltavissa tonteille kukkulakaupungin kaupunkikuvallisuutta vielä huolellisemmin noudattaen. Muistuttaja esittää, että Harjannetien puolella julkisivut olisivat kahden kerroksen korkuisia, ja toivoo, että rakennukset suunnitellaan naapurirakennusten ilmeeseen sopiviksi materiaaleiltaan, sommittelultaan, väritykseltään ja aukotukseltaan. Muistuttaja toivoo, että Tuomas Piispan toria ympäröivä katutila pyritään aktivoimaan ja että asunto-osakeyhtiötä kuullaan myös rakennuslupavaiheessa.

Poikkeamispäätökseen liittyy mm. muistuttajan esittämiä ehtoja jatkosuunnittelun tarpeista ja toteutettavan rakentamisen laadusta. Harjannetien puoleista rakennusten 2-kerroksisuutta ei ole poikkeamisen ehdoissa edellytetty, koska myöskään voimassa oleva asemakaava ei tätä edellytä, vaan sallii Harjannetien puolella 3-kerrokset rakennukset. Rakennuslupavaiheessa kuullaan naapurit.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:ltä, Helen Sähköverkko Oy:ltä ja Helen Oy:ltä.

Lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se edistää Viikinmäen alueen länsiosan rakentumista ja alueen kokonaissuunnitelman toteutumista. Keskeiselle paikalle Viikinmäessä sijoittuva asuntorakentaminen parantaa toteutuessaan Harjannetien nykyisin keskeneräistä katukuvaa ja luo edellytyksiä ko. tonttien alapuolella laaksossa sijaitsevan Maarianmaanpuiston pohjoisosan rakentamiselle.

Poikkeamisen erityinen syy on alueen asuntorakentamisen ja alueen kokonaissuunnitelman toteutumisen edistäminen.

Poikkeamispäätöksen ehdoilla varmistetaan haastavan hankkeen toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti laadukas toteuttaminen kukkulakaupungin kallioiseen ympäristöön.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. 15a kohta

Rakennusvalvontataksa 2017, 8 §.

Maksu

1 500 euroa

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää.

Kuulutusteksti kirjaamoon

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 15.09.2017

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 87 §.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 87 (Maksun osalta) ja 89 (Päätöskohdasta B) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Tuomas Eskola, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 37285

tuomas.eskola@hel.fi