Avustuksen myöntäminen, harrastus/liikkuminen -avustukset kaudelle 1.11.2019 - 31.10.2020, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HEL 2018-001341
More recent handlings
Case 3. / 164 §

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan harrastus/liikkuminen -avustusten myöntäminen kaudelle 1.11.2019–31.10.2020

Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti

1. myöntää harrastus/liikkuminen -avustuksia 860 000 euroa seuraavasti:

Hakija / Hanke
Edellinen avustus, euroa
Hakee, euroa
Avustus, euroa
Barreto Helsinki ry / Lähiökoutsi
100 000
110 000
105 000
HELride Collective ry / Skeittikontti
40 000
83 000
50 000
Helsingin Jalkapalloklubi ry / Klubipallo
49 000
64 500
54 000
Intomieliset ry / BTF_Mahdollisuus kuulua
120 000
190 000
125 000
Kuntoutussäätiö / Liike jatkuu - tieto tukee (Liito)
140 000
150 890
145 000
Oranssi ry / FunNet
40 000
44 000
40 000
Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry / Lapinlahden lähteen kaupunkiluontokeskus
59 000
93 000
59 000
Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry / SATAKOLKYT-130 KM puhdasta liikkumisen iloa
80 000
96 350
85 000
Wikimedia Suomi ry / Helsinki Rephotography
52 000
52 000
47 000
Voimauttavan taiteen äärellä ry / Starttimylly
150 000
175 000
150 000
Yhteensä
 
 
860 000

2. antaa kaikille kymmenelle hankkeelle oikeuden käyttää vuoden 2019 avustuksen käyttämättä jäänyt osuus 31.12.2019 mennessä.

3. todeta, että jokaisen hankkeen pitää toimittaa vahvistettu tilinpäätös vuoden 2019 avustuksen käytöstä 31.3.2020 mennessä.

4. varata avustusmäärärahasta 40 000 euroa hankkeiden tukemiseen ja viestinnällisiin tarpeisiin.

5. todeta, että vuoden 2020 avustus tulee selvittää vuoden 2021 avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 31.3.2021 mennessä, jolloin hankkeiden pitää toimittaa edellisen vuoden tilinpäätös.

6. että avustus maksetaan yhdessä erässä vuoden 2019 määrärahoista.

Avustusta saavan on noudatettava kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavia yleisohjeita:

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kymmenen hanketta sai lokakuussa 2018 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta avustuksen, jonka tarkoituksena on toteuttaa Helsingin kaupungin strategian tavoitteita liikkumisen lisäämiseksi ja lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan edistämiseksi uudenlaisten toimintatapojen ja yhteistyömuotojen avulla liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhteishankkeina, joiden rahoitusta voidaan jatkaa erillispäätöksillä vuosina 2019 ja 2020 talousarvion määrärahojen puitteissa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 29 ja 30.10.2018, § 205). Toimintakaudelle 1.11.2019–31.10.2020 on kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan avustuksiin varattu 900 000 euroa hankkeiden tukemiseen.

Hakijoiden hakemusten, liitemateriaalin sekä 6.5.2019 pidetyn hankkeiden yhteisen seurantatilaisuuden tietojen perusteella lähes kaikki hankkeet ovat käynnistyneet suunnitelmallisesti ja hyvin, vaikkakin ovat etenemisissään eri vaiheissa. Suoraviivaisimmat hankkeet ovat tavoittaneet nopeasti jo suuriakin kohderyhmiä, osalla hankkeista kehitystyö on vielä kesken ja yhdellä hankkeella toiminta keskittyikin ensimmäisenä vuonna lähinnä kesäkauteen. Vain yksi hankkeista, Wikimedia Suomi ry, ei ilmoituksensa mukaan saa käytettyä edellistä avustussumaa kokonaan kuluvan kalenterivuoden aikana. Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden yhteisen arviointiryhmä mukaan Voimaannuttavan taiteen äärellä ry:n, Oranssi ry:n ja Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n hankkeiden avustamista jatketaan edelliskauden avustusmäärällä. Intomieliset ry:n, Kuntoutussäätiön, Helsingin jalkapalloklubi ry:n, Barreto Helsinki ry:n ja Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n avustuksia nostetaan 5 000 eurolla sekä HELride Collective ry:n avustusta 10 000 eurolla. Wikimedia Suomi ry:n hankkeen avustussummaa lasketaan 5 000 eurolla.

Hankkeilta pyydettiin jatkohaun jo päätyttyä erikseen arvio siitä, kuinka paljon myönnetystä avustuksesta on käytetty 31.8.2019 mennessä eli tilanteessa, jossa avustuskautta on jäljellä vielä kaksi kuukautta. Keskimäärin avustuksia on käytetty noin 65 prosenttia, joskin käyttöprosentit vaihtelivat 42-80 prosentin välillä. Tämän johdosta hankkeille myönnetään oikeus käyttää mahdollinen käyttämättä jäänyt avustuksen osa marras-joulukuun kuluessa. Lopullinen tieto avustuksen käytöstä saadaan keväällä 2020 hankkeiden vahvistettujen tilinpäätösten saapumisen jälkeen.

Jatkohaun yhteydessä hakijoilta kysyttiin, miten kumppanuus hankkeiden ja kaupungin välillä on käynnistynyt ja minkälaista tukea he kaipaavat viestintään Helsingin kaupungilta. Kumppanuus hankkeiden ja kaupungin eri palveluiden kanssa on käynnistynyt luontevasti, joskin toiveena on vieläkin kiinteämpää yhteistä tekemistä. Hakijat esimerkiksi toivoivat kaupungin järjestävän seuranta- ja palautetilaisuuksia, jotta osaamisen ja kokemusten jakaminen tulisi helpommin mahdolliseksi. Viestinnän ja markkinoinnin osalta hankkeet toivoivat Helsingin kaupungilta mm. mainostilaa kaupungin sähköisiltä infotauluilta, näkyvyyttä kaupungin eri medioissa ja syventävää juttusarjaa kaikista rahoituksen saaneista hankkeista. Tukea kaivattiin lisäksi verkostojen luomiseen ja löytymiseen sekä tiedon saamiseen kaupunkilaisista ja asuinalueista. Tämän johdosta avustusmäärärahasta siirretään 40 000 euroa palvelujen ostoihin, jotta hankkeiden esittämiin tarpeisiin voidaan paremmin vastata kaupungin ja erityisesti sen viestinnän toimesta entistä laajemman hyödyn saamiseksi. Tarkoitus on myös kerätä hankkeiden kokemuksia ja oppeja muiden toimialan toimijoiden käyttöön.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan harrastus/liikkuminen -avustushaku kaudelle 1.11.2019–31.10.2020 päättyi 16.8.2019 ja määräaikaan mennessä saapui kaikkien hankkeiden (10) hakemukset. Valmisteluvaiheessa hakemukset liitteineen arvioitiin toimialan kumppanuusyksiköiden yhteisvalmistelussa.

Hankkeiden kuvaus ja arviointi

Liitteenä on tarkempi kooste kunkin hankkeen varsinaisista tunnusluvuista ja/tai mittareista.

Pelkillä henkilömäärillä (osallistujat, käyntikerrat) ei voida vertailla hankkeiden keskinäistä onnistumista: useilla hankkeilla on hyvät mahdollisuudet heti alkumetreistä lähtien tavoittaa suuria osallistujamääriä kun taas osalla hankkeista on isoja haasteita ja kynnyksiä ylitettävinä ennen kuin toiminta saa ihmiset kokeilemaan harrastusta.

Wikimedia Suomi ry / Helsinki Rephotography

Kyseessä on valokuvausta ja liikkumista yhdistävä hanke, johon liittyy älypuhelimeen ladattava sovellus. Hanke innostaa ja lisää arkiliikkumisen mahdollisuuksia (kohderyhmänä aikuiset) tutustuttaen samalla kaupungin historiaan ja kaupunkikulttuuriin.

Ensimmäisen vuoden toiminta on ollut vielä pitkälti varsinaista aktiivista toimintaa valmistelevaa ja hankkeeseen liittyvän ohjelmiston kehittämistä. Osallistujat ovat käyneet kuvaamassa eri kohteita ja tehneet järjestäjien antamia tehtäviä. Hakijan mukaan hankkeen myötä on edistetty historiallisten valokuvien selaamista sekä Helsingin historiaan tutustumista.

Helsinki Rephotography -hanke on lähtenyt käyntiin hitaasti ja osallistujamäärä on toistaiseksi jäänyt melko pieneksi. Osaksi tämä on ollut odotettavissa, sillä hankkeen eteneminen on ollut sidoksissa hankkeeseen liittyvän ohjelmiston kehittämiseen, jota myös henkilöstövaihdokset ovat hidastaneet. Hakijalla ei vielä ole näyttöä, että hanke olisi lisännyt merkittävissä määrin yksittäisten henkilöiden liikkumista. Avustusta lasketaan 5 000 eurolla.

Voimauttavan taiteen äärellä ry / Starttimylly

Hankkeessa tarjotaan kulttuuria ja liikuntaa yhdistävää toimintaa ja asiakkaiden tarpeisiin räätälöityä tukea liikunnan aloittamiseen matalalla kynnyksellä. Konseptiin liittyvät myös olennaisena osana uudenlaiset liikuntamuodot ja -kokeilut, joiden kautta pyritään tarjoamaan harrastamisen iloa ilman suoritus- ja ulkonäköpaineita. Hankkeen kohderyhmänä ovat liikuntaa harrastamattomat tai liikunnan harrastamista eri syistä vieroksuvat itähelsinkiläiset.

Ensimmäisen vuoden tavoite oli toiminnan käynnistäminen, yhteistyöverkoston rakentaminen, asiakasymmärryksen syventäminen ja uusien toimintakonseptien kokeilut ja kehittäminen erilaisten kohderyhmien kanssa. Starttimyllyn myötä Itä-Helsinkiin avattiin harrastamisen keskus, jossa liikunnan ja kulttuurin sisällöt yhdistyvät. Kevään aikana on kokeiltu kolmea uutta toiminnallisen vapaa-ajan konseptia, joita on kehitetty yhdessä kohderyhmien kanssa. Lisäksi yhdistys järjesti kesäleirin ja työpajoja sekä ulkojumppaa. Eri toimintamuotoihin on osallistunut monipuolisesti erilaisista taustoista tulevia ja eri-ikäisiä asukkaita, mm. itähelsinkiläisiä lapsia, aikuisia ja vanhuksia, perheitä, vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria aikuisia, mielenterveyskuntoutujia ja turvapaikanhakijaperheitä. Lisäksi toimintaa on jalkautettu eri puolille Itä-Helsinkiä ja eri tapahtumiin.

Yhdistys on hankkeen puitteissa kehittänyt useille eri kohderyhmille kekseliäitä harrastustunteja ja tavoittanut paljon ihmisiä. Hankkeen liikuntaa ja kulttuuria yhdistävä toimintamalli on rohkea ja uudenlainen ja sen puitteissa on luotu uusia verkostoja ja toimintamuotoja. Hankkeelle asetettuja välitavoitteita on saavutettu ja tulevalle avustuskaudelle on asetettu uusia ja hyvin perusteltuja tavoitteita. Avustus pidetään ennallaan.

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry / Lapinlahden lähteen kaupunkiluontokeskus

Hankkeessa on perustettu avoin kaupunkiluontokeskus, jonka yhteydessä on järjestetty työpaja- ja kerhotoimintaa, ohjattua luovaa tekemistä, luontokokemuksia sekä kulttuuritoimintaa. Hankkeen nimettyinä kohderyhmänä ovat syrjäytymisvaarassa olevat helsinkiläiset nuoret ja aikuiset, yksinäisyydestä kärsivät sekä mielenterveyskuntoutujat.

Kaupunkiluontokeskuksen puitteissa osallistujia on rohkaistu uusien sekä luonto- että kulttuuriaiheisten toimintojen pariin. Toimintamuodot ovat olleet vaihtelevia (mm. ulkojooga, valokuvaus, viljelypalstan hoitaminen) ja toimintaa on järjestetty sekä ryhmämuotoisesti että vapaammin.

Kaupunkiluontokeskuksen alkanutta toimintaa jatketaan osaksi jo kokeilluilla toimintamuodoilla ja samalla toimintaa pyritään laajentamaan edelleen ympäristökasvatuksen suuntaan. Vuonna 2020 on myös tavoitteena työskennellä voimakkaammin viljelyteeman ympärillä ja aloittaa yhteisöviljely.

Hankkeessa on järjestetty monipuolisia uusia toimintamuotoja ja saavutettu vaikeasti tavoitettavasta kohderyhmästä uusia osallistujia. Avustus pidetään ennallaan.

Intomieliset ry / BTF – Mahdollisuus kuulua

Hankkeen puitteissa järjestetään nuorille monipuolista harrastustoimintaa hip-hop-kulttuurin keinoin: toimintamuotoina ovat mm. breakdance, beatboxaus, DJ-toiminta, rap, grafiittityöpajat ja niiden ohella pidemmät prosessit, joiden lopputuloksena syntyy nuorten itse tekemiä BTF (Break the fight)-esityksiä. Hankkeen kohderyhmänä ovat 5.–7.-luokkalaiset lapset ja nuoret Itä-Helsingissä.

Vuonna 2020 aiotaan jatkaa nuorisotalojen harrastetyöpajoja ottaen mukaan vielä yksi nuorisotalo ja vuoden aikana järjestetään monia erilaisia tapahtumia ja työpajoja yhteistyössä muiden järjestäjien kanssa. Hankkeessa jatketaan myös 12 viikkoa kestäviä prosesseja itähelsinkiläisten peruskoulujen kanssa rekrytoiden mukaan uudet koulut. Uutena toimintoja aloitetaan youtube-videotyöpajakoulutukset. Hankkeen toiminnasta laaditaan käsikirja.

Hanke on jalkautunut Itä-Helsinkiin neljän eri toimintamuodon kautta lisäten erityisesti 11–13-vuotiaiden nuorten liikkumista ja harrastamista. Hankkeen puitteissa avattiin kahden kuukauden ajaksi hiphop-harrastetila kauppakeskukseen, ja tilassa toteutettiin lisäksi nuorten toivomia liikuntamuotoja.

Hankkeessa on eri toimintamuotojen kautta tavoitettu kohtalaisen suuri määrä nuoria, joista monilla ei ole entuudestaan ollut yhtäkään harrastusta. Toimintaa on järjestetty useissa eri toimipaikoissa, ja näinkin pyritty madaltamaan kynnystä harrastusten kokeilemiseen ja jatkamiseen. Hankkeen puitteissa on tehty hyvää seurantaa, toteutettu laajempaa tutkimusta ja hankkeen kehittämistoimenpiteitä kohdennetaan perusteltuihin kohteisiin. Avustusta korotetaan 5 000 eurolla.

HELride Collective ry / Skeittikontti

Skeittikontin tavoitteena on toimia kesällä kuuden viikon ajan skeittiparkin tukikohtana. Säännöllisten skeittikoulujen lisäksi harrastusta kokeilemaan tulleet voivat myös lainata lautoja. Hankkeen puitteissa toteutetaan osallistujien tarpeiden mukaan myös työpajoja ja muuta toimintaa.

Tulevalla kaudella skeittikontti halutaan pitää avoimena koko kesäkauden. Kontilla järjestetään mm. skeittikouluja, skeittileirejä ja yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia sisältöjä kuten työpajoja. Kasvaneeseen kysyntään halutaan vastata mahdollistamalla skeittiharrastamisen aloittaminen yhä useammalle aloittelijalle.

Skeittikontti tarjosi toimintaa kesällä 2019 kuuden viikon ajan. Kahdesti viikossa järjestettiin ilmainen skeittikoulu ja eri sisältöisiä työpajoja pidettiin kymmenen. Lisäksi järjestettiin kolme Concrete Jam-tapahtumaa. Skeittikoulut toimivat pohjana monelle nuorelle uuden harrastuksen löytämisessä ja kouluista tuli niin suosittuja, että 20 lainalautaa eivät riittäneet kaikille halukkaille kokeilijoille. Skeittikontti sai paljon näkyvyyttä julkisuudessa ja on kerännyt kävijöiltään paljon positiivista palautetta.

Skeittikontti on päivittäistoiminnan lisäksi toiminut alustana erilaisille toimijoille ja omia tapahtumia ja työpajoja on ollut järjestämässä sekä yhdistyksiä että vapaita nuorten ryhmiä. Kontilla kävi päivittäin noin 75 ihmistä. Suurin osa kävijöistä on nuoria, mutta koulut ovat kiinnostaneet vanhempiakin kävijöitä. Avustusta korotetaan 10 000 eurolla.

Oranssi ry / FunNet

Hankkeen tavoitteena on edistää 13–28-vuotiaiden nuorten liikunnallista ja kulttuurista harrastamista. Hanke tarjoaa sellaisille tytöille, naisille ja sukupuoleltaan moninaisille nuorille harrastuksia ja liikuntaa, joille se on ollut syrjinnän pelon ja taloudellisen tilanteen takia aiemmin vaikeaa tai mahdotonta. Varsinaisia harrastusryhmiä on ollut seitsemän, jonka lisäksi hanke on osallistanut nuoria tapahtumatuotannon saralla.

Tulevan kauden tavoitteina harrastusryhmien toiminnan lisäksi ovat mm. toiminnan tunnettuuden lisääminen ja sen laajentaminen eri alueille mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi saadaan valmiiksi ensimmäinen versio sukupuolisensitiivisen ja turvallisen harrastamisen oppaasta.

Harrastamisen turvallisuuden takaamiseksi ryhmät ovat olleet melko pieniä eikä avoimia. Osallistujilta kerätyn palautteen mukaan toiminta on koettu yksilöä kunnioittavaksi ja ohjaajat helposti lähestyttäviksi. Pääosa vastanneista kertoi myös löytäneensä uuden harrastuksen.

Keväällä hankkeen harrasteita oli tuottamassa seitsemän yhteistyökumppania, syksyllä yhteistyökumppanien määrä tulee kasvamaan. Hankkeessa on verkostoiduttu laaja-alaisesti ja mm. kaupungin toimijoiden kanssa on suunnitteilla yhteistyötä syksylle. Tavoite sukupuolisensitiivisyydestä on tavoitettu palautteen perusteella hyvin. Hankkeessa toimii nuorisoalan asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä.

Hankkeen alkaminen viivästyi odotettua pienemmän rahoituksen vuoksi ja sen alkuperäisiä määrällisiä tavoitteita ei keväällä tavoitettu. Hankkeen saatua Uudenmaan aluehallintoviraston lisärahoituksen, myös toiminta lähti täysipainoisesti käyntiin. Avustus pidetään ennallaan.

Kuntoutussäätiö / Liike jatkuu, tieto tukee

Hanke tähtää erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten harrastamisen lisäämiseksi. Hankkeessa pyritään edistämään uusien kumppanuuksien, verkostoitumisen ja koulutuksen avulla liikkumista ja harrastamista. Keskeistä on muille järjestöille ja yhteisöille tarjottavat koulutukset liittyen ADHD-, autismin kirjon ja oppimisvaikeuksissa olevien lasten ja nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen harrastuksissa. Valmentajat ja ohjaajat osallistuvat hankkeen tarjoamiin koulutuksiin.

Hankkeen kautta käynnistetty VR-video -projekti aloitettiin keväällä 2019. Projektin tarkoituksena on tuottaa tietoa autismin kirjon nuorten kokemusmaailmasta. Kehitettävissä materiaaleissa (mm. opas valmentajille) huomioidaan myös lapsen tai nuoren vanhemman tai avustajan kanssa keskusteleminen. Hanke tarjoaa toimintakaudella sekä yksilöohjausta että ryhmässä tapahtuvia Liito-harrastuskokeiluja jatkuvina tukimuotoina. Yksilöohjauksia suunnataan henkilöille, joilla on tavanomaista enemmän haasteita osallistua toimintaan. Tavoite toimintakaudelle on 40–50 yksilöohjattavaa.

Koulutuksia järjestetään kaikille avoimina sekä kohdennettuina tilauskoulutuksina läpi toimintakauden ja ne mallinnetaan opinnäytetyötä hyödyntäen. Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijan tekemän opinnäytetyön aiheena on adhd-oireisten lasten ja nuorten tukeminen urheiluseuratoiminnassa ja sen on tarkoitus valmistua Kuntoutussäätiön ohjauksessa alkuvuodesta 2020. VR-tekniikan avulla tehdyt videot otetaan käyttöön heti niiden valmistuttua, loppuvuodesta 2019.

Hanke on lisännyt vaikeasti tavoitettavan ja kiinnittyvän kohderyhmän liikuntaa tarjoamalla henkilökohtaista tukea lapsille ja nuorille sekä lapsilleen harrastuksia etsiville vanhemmille. Se on tarjonnut maksuttomia ryhmämuotoisia lajikokeiluja erityiskohderyhmänsä 15–29-vuotiaille nuorille. Hanke myös kouluttaa seuroja ja harrastustoimijoita kohtaamaan erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria. Avustusta korotetaan 5 000 eurolla.

Helsingin jalkapalloklubi ry / Klubipallo

Hankkeen ideana on tarjota 16–20-vuotiaille ammattikouluissa opiskeleville nuorille säännöllistä matalan kynnyksen jalkapallotoimintaa. Suoraan koulupäivän jälkeen oppilaitoksen liikuntasalissa tapahtuva jalkapallo/futsal-toiminta mahdollistaa helpon osallistumisen nuorille opiskelijoille toistuvaan ja ohjattuun matalan kynnyksen liikuntaan.

Klubipallon viikoittaisissa ryhmissä kertyy vuositasolla noin 3000 henkilöliikuntatuntia. Oppilaitosliigan yhteyteen on lukuvuodelle 2019–2020 suunniteltu 37 ottelua ja 9 tapahtumaa. Toimintaa toteutetaan tiiviisti ammattiopistojen kanssa.

Hanketta on toteutettu yhdeksälle ryhmälle yhteensä kahdeksassa Stadin ammattiopiston toimipaikassa. Kerran viikossa toimivia futsal-vuoroja saatiin kevään 2019 aikana vakiinnutettua viidelle eri toimipaikalle. Nämä futsal-vuorot jatkuvat syksyllä 2019. Kesän ajaksi nuorille järjestettiin kerran viikossa pyörivä avoin vuoro Lehtikuusen tekonurmella. Lisäksi kesän aikana saatiin mukaan kolme uutta Stadin ammattiopiston toimipaikkaa. Vakiintunut futsal-toiminta on levinnyt viidelle eri toimipaikalle, Vallila, Haaga, Käpylä, Malmi ja Roihuvuori, joissa harrastetaan 1,5 tuntia/vk/paikka. Lisäksi on toiminut yksi tyttöjen sulkapalloryhmä. Arviointiryhmä esittää avustuksen korottamista 5 000 eurolla.

Barreto Helsinki ry / Lähiökoutsi

Hanke liikuttaa 7–12-vuotiaita alakouluikäisiä sekä 13–15-vuotiaita lapsia ja nuoria heidän lähiympäristössään kouluissa, kerhoissa ja tapahtumissa Koillis-Helsingissä. Hanke myös kouluttaa nuoria 16–29-vuotiaita toimimaan vertaisohjaajina lapsille ja nuorille. Ensimmäisen toimintakauden aikana valmistuu 30 lähiökoutsia.

Kevään 2019 aikana kerhoihin on säännöllisesti osallistunut noin 220 lasta ja nuorta. Tapahtumissa, kouluissa, kerhoissa ja koulutuksissa on kevään aikana kohdattu yhteensä noin 2785 lasta ja nuorta.

Lähiökoutsi-hanke on pyrkinyt verkostoitumaan Koillis-Helsingin alueen muiden toimijoiden kanssa (mm. alueen nuorisotyöntekijät). Hankkeessa on järjestetty kaksipäiväinen koulutus Hellisonin mallista alueen muille toimijoille. Koulutukseen osallistui nuorisotalon työntekijoitä, Koillisluotsi, Fimun työntekijöitä sekä Punainen kortti rasismille- hanke. Hanke kuuluu Malmitiimin, joka kokoontuu kuukausittain suunnittelemaan yhteistä toimintaa ja tapahtumia. Malmitiimiin kuuluu tällä hetkellä Me-koulu, Kirkon nuorisotyö, Malmin nuorisotalo, Koillisluotsi, Malmin peruskoulun edustaja, Nyt-liikunta/Fun Action, Pulssi sekä Lähiökoutsi. Avustus pidetään ennallaan.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry / Satakolkyt – 130

Hankkeen kautta koko Helsingin rantaviiva siivotaan päästä päähän hauskalla, iloisella ja yhteisöllisyyttä vahvistavalla tavalla ja liikkumiseen ja ulkoiluun kannustaen.

Seuraavan hankekauden pääkohderyhmäksi on valittu lapsiperheet. Hanke panostaa myös haastavampien kohderyhmien ja sellaisten lasten ja nuorten tavoittamiseen, jotka eivät muuten niin aktiivisesti liiku luonnossa. Myös itse järjestettävien rantaretkien ja talkoiden lisääminen korostuu. Hankkeen käytössä olevan karttasovelluksen markkinointiin ja siitä tietoisuuden lisäämiseen panostetaan. Hankkeen nettisivuilta saa kätevästi ohjeistuksen siihen, miten omatoimiset talkoot ulkoilun merkeissä onnistuvat.

Hanke on keskittynyt ensimmäisenä toimintavuonnaan koululaisiin ja nuoriin aikuisiin. Karttasovellus osoittaa siivotut kilometrit ja osallistujien askeleet. Koululaisretket, tapahtumat ja talkoot on toteutettu laajan yhteistyöverkoston kanssa.

130Hanke on käynnistynyt usealla eri rintamalla ja uudentyyppistä kumppanuutta on syntynyt niin hankkeen päätoimijoiden kuin myös laajan yhteistyöverkoston kanssa. Kohderyhmää on tavoitettu koululaisretkien, lukuisten tapahtumien ja talkoiden, oppilasyhteistyön kautta sekä hyödyntäen olemassa olevia tapahtumia. Hanke on lähtenyt verkostoineen hyvin käyntiin ja sen kautta on osallistujille ja talkoolaisille kertynyt runsaasti askeleita. Rantoja on siistiytynyt kymmeniä kilometrejä. Avustusta korotetaan 5 000 eurolla.

Toimivalta ja avustusperiaatteet

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. (Kaupunginvaltuusto 11.4.2018, § 77 luku 17, § 1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää useampaa kuin yhtä palvelua koskevat avustusten myöntämis- ja arviointikriteerit. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28).

Close

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 30.10.2018 § 205

16.10.2018 Palautettiin

02.10.2018 Ehdotuksen mukaan

13.02.2018 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

04.10.2018 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

04.10.2018 Ehdotuksen mukaan

04.10.2018 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja 26.06.2018 § 31

Close

This decision was published on 11.10.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja
Tommi Laitio

Ask for more info

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053

markku.toivonen@hel.fi

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38038

taina.korell@hel.fi

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi