Vahingonkorvaus, esinevahinko, 16.12.2019

HEL 2019-013451
More recent handlings
§ 157
This decisionmaker is no longer active

Yrkande om skadestånd för arbetstagares glasögon som gått sönder

Hallintopäällikkö

Beslut

Förvaltningschefen beslutade att av skälighetsskäl godkänna (nedan sökande) ********** skadeståndsyrkande och betala ut ett skadestånd som täcker reparationskostnaden på 195 euro för de glasögon som gått sönder.

Beslutsmotivering

Sökanden har framställt ett yrkande om skadestånd på 195 euro. Yrkandet har inkommit till Helsingfors stads registratorskontor och gäller glasögon som gått sönder i arbetet vid ett verksamhetsställe inom småbarnspedagogiken (daghem). Till yrkandet har bifogats en kostnadsberäkning från en glasögonaffär. Enligt verifikationerna har de glasögon som gått sönder anskaffats 16.9.2016 och anskaffningspriset var då 389 euro. Under barnens lek på daghemmets gård flög en rockring (hula-hularing) mot sökandens glasögon och förorsakade en djup repa i linsen.

I en utredning från verksamhetsstället inom småbarnspedagogiken (daghem) bekräftas det att skadan hade uppstått så som sökanden har beskrivit. Sökanden hade lett en rörelsestund för fem barn i form av utelek på gården med olika redskap. Till rörelsestunden hörde bland annat en tafattlek.

För att skadeståndsskyldighet ska uppstå krävs en ansvarsgrund. I annat fall ska den skadelidande stå för skadan.

Enligt 3 kap. 1 § 1 mom. i skadeståndslagen är arbetsgivare skyldig att ersätta skada, som arbetstagare förorsakar genom fel eller försummelse i arbetet. Enligt 3 kap. 1 § 2 mom. i skadeståndslagen gäller vad är sagt om arbetsgivares ansvar om skadestånd på motsvarande sätt kommun. Enligt 5 kap. 5 § i samma lag ska vid sakskada ersättas kostnaderna för reparation av saken och andra omkostnader till följd av skadan samt värdeminskning eller värdet av förstört eller förskingrat gods. Sakens nyanskaffningspris ersätts inte när den skadade saken är begagnad. När skadeståndets belopp bestäms, tas i beaktande sakens värdeminskning till följd av ålder. Enligt 12 kap. 1 § 1 mom. i arbetsavtalslagen ska en arbetsgivare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eller åsidosätter skyldigheter som följer av ett anställningsförhållande eller av denna lag ersätta arbetstagaren för den skada som därigenom uppkommit.

I det aktuella fallet har det inte framkommit att skadan uppstått på grund av ett fel eller en försummelse som en arbetstagare eller en tjänsteinnehavare vid Helsingfors stads fostrans- och utbildningssektor gjort sig skyldig till. Skadan har inte heller uppstått på grund av att arbetsgivaren brutit mot eller åsidosatt skyldigheter som följer av ett anställningsförhållande eller av arbetsavtalslagen. Fostrans- och utbildningssektorn är inte skadeståndsskyldig i det aktuella fallet enligt skadeståndslagen eller arbetsavtalslagen. Även om fostrans- och utbildningssektorn inte är skadeståndsskyldig enligt skadeståndslagen kan den uppstådda skadan av skälighetsskäl undantagsvis ersättas helt eller delvis. Med beaktande av den utredning som mottagits kan det anses vara skäligt att bevilja det yrkade skadeståndet. Det har inte framkommit att ersättning kan fås från annat håll. Skadan har inte kunnat förutses när arbetet utförts.

This decision was published on 02.11.2020

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, telefon: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö