Hankesuunnitelma, uudet toimitilat, Kampin perhekeskus
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Kampin perhekeskuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta puolsi Kampin perhekeskuksen tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa sekä antoi kaupunginympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle seuraavan lausunnon Kampin perhekeskuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta, jonka mukaan huoneistoala on 2 485 htm² ja alustava arvio hankkeen kokonaisvuokrasta 559 048 euroa vuodessa:
"Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 7.10.2014 § 347 sosiaali- ja terveysviraston palveluverkon uudistamisen periaatelinjaukset ja toteuttamismallit Sosiaali- ja terveysviraston palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2030 -raportin pääpiirteiden mukaisesti.
Suunnitelman mukaan vuonna 2030 Helsingissä on perhekeskuksia, terveys- ja hyvinvointikeskuksia, monipuolisia palvelukeskuksia sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Näitä palveluja täydennetään sähköisillä ja asiakkaiden luo vietävillä palveluilla sekä tukemalla asukkaiden itsehoitoa ja omahoitoa.
Hankkeessa Malminkatu 3 F:n tilat muutetaan perhekeskukseksi, kun sieltä siirretään nykyiset toiminnot Käenkuja 1 B:hen, Säästöpankinranta 2 A:han ja Auroran sairaalaan. Perhekeskukseen kootaan lasten, nuorten ja heidän perheidensä tarvitsemat palvelut keskitetysti samaan pisteeseen uuden toimintakonseptin mukaisesti.
Kampin perhekeskuksen tilat sijoittuvat julkisen liikenteen solmukohtaan. Keskus on helposti ja nopeasti saavutettavissa metrolla, linja-autolla ja raitiovaunulla. Pääsy rakennukseen on esteetön, jolloin myös liikuntarajoitteiset ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat asiakkaat voivat asioida perhekeskuksessa.
Asiakkaan kannalta palvelukeskuksen etuna on monipuolisten palvelujen hyvä saatavuus niiden ammattilaisten toimesta, joita asiakas kulloinkin tarvitsee. Perhekeskus pystyy tarjoamaan palveluja laajennettuna palveluaikana.
Tilat ovat monikäyttöisiä ja muuntojoustavia, ja ne mahdollistavat myös tulevaisuuden sote-keskuksen erityyppisiä palvelutoimintoja.
Kampin perhekeskukseen sijoittuvat seuraavat palvelut: äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut, alle kouluikäisten suun terveystarkastukset ja ennaltaehkäisevä hoito, lapsiperheiden kotipalvelu, neuvolan psykologipalvelut, lapsiperheiden sosiaaliohjaus, kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut, lasten puhe-, fysio- ja toimintaterapia sekä lasten matalan kynnyksen mielenterveysyksikön palveluja.
Toiminta siirtyy Kampin perhekeskukseen Töölön, Viiskulman ja Laakson terveysasemilta sekä muista etelän alueen sote-toimipisteistä. Näistä toimipisteistä vapautuvat tilat voidaan osoittaa muiden toimintojen käyttöön. Lauttasaaren toimipiste säilyy. Siellä tullaan tarjoamaan suppeampia palveluja tukeutuen Kampin perhekeskuksen palveluihin. Päätöksellä varmistutaan siitä, että alueella on riittävästi palvelutiloja vastaamaan väestönkasvun aiheuttamia palvelutarpeita.
Kallion perhekeskuksesta tarjotaan jalkautuvalla toimintamallilla muitakin palveluja Kampin perhekeskukseen, muun muassa lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki, perhesosiaalityö, perhetyö, lastensuojelun avohuollon sosiaalityö, lastensuojelun tehostettu perhetyö ja vammaispalvelut.
Ensisijaisena tavoitteena on eri toimintojen välisen yhteistyön lisääntyminen ja synergian heijastuminen asiakastyöhön. Työhuoneet ja työpisteet jaetaan kaikkien käyttäjien kesken ja myös asiakasvastaanottotilat ovat yhteiskäyttöiset, jolloin sosiaali- ja terveystoimialan tiloihin liittyvät periaatteet toteutuvat. Monitilat tukevat haluttua työmallia ja mahdollistavat joustavasti toiminnan muutokset.
Toimintamallit on suunniteltu toimialan hyväksyttyjen ydinprosessien mukaan ja rakennuksessa hyödynnetään palvelujen tuotannossa laajennettua aukioloaikaa (klo 7–20).
Toiminnan vaatimiin irtokalusteisiin, lääkintälaitteisiin, urakkaan kuulumattomiin kiinteisiin laitteisiin, sairaalakalusteisiin, opastukseen ja sekä muuhun irtaimistoon sosiaali- ja terveystoimi on varannut yhteensä 700 000 euroa vuodelle 2021.
ATK-hankintoihin sosiaali- ja terveystoimi on varannut 300 000 euroa vuodelle 2021."
Käsittely
Projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala ja arkkitehti Anne Jaakkola olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala ja arkkitehti Anne Jaakkola ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa 29.4.2020 päivätystä Kampin perhekeskuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta.
Tarveselvitys on tehty yhdessä hankesuunnitelman kanssa hankkeen kiireisen aikataulun vuoksi. Tarveselvityksen ja hankesuunnitelman käsittelyllä samanaikaisesti halutaan nopeuttaa asian käsittelyä ja näin varmistaa, että purettavalle Laakson terveysasemarakennuksen neuvolalle ei tarvitsisi rakentaa väistötilaa. Väistötilan rakentaminen toisi sekä kalliita rakennuskustannuksia että toiminnalle kaksi melko peräkkäistä muuttoa ja toiminnan järjestämistä väliaikaisissa tiloissa. Väistötilat ja toiminnan väliaikaiset muutokset saattaisivat aiheuttaa myös hankaluuksia asiakkaille.
Kaupunkiympäristön toimiala on pystynyt edistämään asiaa nopeutetulla aikataululla, ja tavoitteena on, että Kampin perhekeskus olisi valmis vuoden 2021 syksyllä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää hankkeen nopeaa etenemistä sen kaikissa vaiheissa. Tästä syystä tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa esitetään käsiteltäväksi samanaikaisesti, jotta hankkeen toteutussuunnitelmaa päästään tekemään heti kun kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on päättänyt hankkeen toteutuksesta.
This decision was published on 27.05.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Anne Jaakkola, arkkitehti, puhelin: 09 310 24504