Hankesuunnitelma, Päiväkoti Pasila

HEL 2020-006217
More recent handlings
Case 8. / 235 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta ja päätös päiväkodin perustamisesta

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti

A

antaa kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 27.4.2020 päivätystä Lpk Pasila pohjoisen (Lavakatu 1) hankesuunnitelmasta (liite 1).

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti pedagogisia tavoitteita tukeva tilojen toiminnallisuus tulee varmistaa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa tulee edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä. Myös tilojen ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolelliseen toteutukseen sekä valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyolosuhteita ja edistetään turvallisuutta. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.

B

perustaa päiväkodin osoitteeseen Lavakatu 1, 00240 Helsinki.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta.

Pasila on rakentuva alue, jonka myötä alueella tarvitaan lisää päiväkotitiloja. Osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettava päiväkotirakennus vastaa alueen kasvavaan palvelutarpeeseen. Rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 120 lapselle. Uudisrakennus tarvitaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2023 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudishankkeen nimi päätetään myöhemmässä vaiheessa. Uudishankkeen toteutuksen yhteydessä ei tarvita väistötiloja.

Hanke on esitelty 4.3.2020 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle (liite 2). Työsuojelun näkökulma huomioidaan jatkosuunnittelussa ja työsuojelun lausunto liitetään hankesuunnitelma-aineistoon.

Uudisrakennus toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 tavoitteita. Suunnittelun lähtökohtina ovat Helsingin kaupungin energiatehokkuus- sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteiden kautta määräystasoa parempi energiatehokkuus ja paikalla tuotettu uusiutuva energia. Hanke on suunniteltu tehokkaasti toimivaksi, kestäväksi ja elinkaarikustannuksiltaan edulliseksi. Lisäksi julkisten tilojen tilapäistä käyttöä kuntalais- ja kulttuuritoimintaan edistetään mahdollistamalla rakennuksen yhteistilojen varaaminen silloin, kun päiväkoti ei niitä tarvitse.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen sekä liikennejärjestelyt.

Vuoden 2018 aikana toteutettiin Pasilan alueen palveluverkkotarkastelu kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita.

Pasilassa päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle eivätkä ne kaikilta osin vastaa varhaiskasvatussuunnitelman mukaisia toiminnallisia tavoitteita. Uudisrakennus toteutetaan Pasilan pohjoisosaan, joka on nykyistä Maunulanpuiston aluetta. Alueella ei tällä hetkellä ole palveluita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Pasilan peruspiirissä ja Maunulanpuiston osa-alueella, joka on tulevaisuudessa osa uutta Pasilan aluetta, 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 700 lapsella vuosina 2019–2033. Vuoteen 2024 mennessä varhaiskasvatusikäisten määrä kasvaa tällä alueella noin 400 lapsella. Väestömäärän kasvu alueella tulee jatkumaan vielä vuoden 2033 jälkeenkin. Maunulanpuiston osa-alueella varhaiskasvatusikäisten määrä kasvaa vuoteen 2024 mennessä noin 170 lapsella ja vuoteen 2033 mennessä noin 300 lapsella.

Tämän osoitteeseen Lavakatu 1 sijoittuvan päiväkodin lisäksi Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2020–2029 sisältää Pohjois-Pasilan alueelle sijoittuvan koulu-päiväkoti -hankkeen, johon on suunniteltu noin 240 varhaiskasvatuksen paikkaa. Lisäksi Pasilan alueelle toteutetaan päiväkoti Hertan korvaava uudishanke, johon tulee noin 100 uutta varhaiskasvatuspaikkaa, sekä Pasilan peruskoulun yhteyteen päiväkoti, jossa toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 200 lapselle.

Alppiharju-Pasila-Vallila-Vanhakaupunki varhaiskasvatusalueen päiväkotihoidon osallistumisaste on yhteensä 76,3%, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on 67,4 %.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Pasilan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Toteutettava uudisrakennus sijoittuu tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Päiväkodin piha-alue sijaitsee lasten toimintatilojen yhteydessä ja pihalta on suora yhteys viereiselle viheralueelle. Piha-alue varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita. Piha-alueen suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Piha-alue tarjoaa päiväkodin käyttäjille sekä alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tilat ovat laajuudeltaan 998 htm². Kustannusarvio on 6 200 000 euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 34,94 euroa/htm²/kk eli noin 418 525 euroa/vuosi. Kustannuksiin vaikuttaa rakennuspaikan haastavuus, kuten kallioisuus sekä tontin ahtaus ja korkeuserot.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Käynnistämiskustannuksiin varataan noin 115 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 16 000 euroa. Toiminnankustannukset ovat noin 1 387 000 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt 16.6.2020 Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on käsitellyt hankesuunnitelmaa 25.6.2020.

Uudishankkeen henkilökunnan puuttuessa hanketta on käsitelty kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Päiväkodin henkilökuntaa osallistetaan mahdollisuuksien mukaan rakennuksen suunnitteluun yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan lasten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.

Close

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 25.06.2020 § 92

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle lpk Pasila pohjoisen uudisrakennuksen 27.4.2020 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 1 352 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 6 200 000 euroa helmikuun 2020 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B

Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä
tekninen johtaja
Kari Pudas
Lisätiedot

Juha Polvinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 21291

juha.polvinen@hel.fi

Päivi Etelämäki, tiimipäällikkö, puhelin: 310 31871

paivi.etelamaki@hel.fi
Close

This decision was published on 28.09.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 228, 229, 230, 231, 232, 235 (A), 236, 237, 238, 239, 240 ja 244 §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 234, 235 (B), 241 ja 243 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 31022374

paula.heikkinen@hel.fi

Attachments

2. Lpk Lavakatu 1, työsuojelun lausunto 4.3.2020
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.