Hankinta, suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinta, kokonaisuus 2, sosiaali- ja terveystoimiala

HEL 2021-004444
More recent handlings
Case 17. / 157 §
This decisionmaker is no longer active

Oikaisuvaatimus suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinta

The Social Services and Health Care Committee

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Spider Med Oy:n oikaisuvaatimuksen koskien terveys- ja päihdepalvelujen johtajan hankintapäätöstä 16.7.2021 § 41 suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinnasta.

Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Taustaa

Suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinnan ehdot ja periaatteet on hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 25.5.2021 § 106. Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja on tehnyt hankinnasta päätöksen 16.7.2021 § 41. Spider Med Oy:n tarjous hylättiin puutteelliseksi katsotun johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän kuvauksen vuoksi.

Oikaisuvaatimus

Spider Med Oy on tehnyt oikaisuvaatimuksen hankintapäätökseen 21.7.2021 (liite 1). Oikaisuvaatimuksessaan Spider Med Oy vaatii oikaisemaan hankintapäätöstä ja hyväksymään Spider Med Oy:n tarjouksen.

Oikaisuvaatimuksen perustelussaan Spider Med Oy toteaa, että tarjoukseen liitetty johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän kuvaus vastaa esitettyihin vaatimuksiin edellä mainitun kuvauksen osalta, eikä tarjouspyynnössä ole esitetty vaatimusta dokumentaation laajuudesta. Lisäksi Spider Med Oy katsoo muun muassa, että yleisellä tasolla kuvattu järjestelmän kuvaus on riittävä ja että hylkääminen on tehty puhtaasti subjektiivisin perustein.

Hankintayksikön perustelut oikaisuvaatimuksen hylkäämiselle

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen ja arviointi tehtiin hankintapalvelujen ja suun terveydenhuollon johtavan ylihammaslääkärin ja ostopalvelut-yksikön ylihammaslääkärin työryhmässä. Työryhmä arvioi vaatimustenmukaisuuden täyttymisen tarkasti huomioiden tarjouspyynnön ja sen liitteiden vaatimukset ja ottaen huomioon hankittava palvelu ja siihen tarjoajien toimittamat, vaaditut dokumentit.

Tarjouspyynnössä oli vaadittuna, että tarjoajalla tuli olla johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmä, joka sisältää asiakaspalaute-, rekrytointi- ja perehdytysjärjestelmän. Tarjoajan tuli liittää tarjoukseensa nimenomaan hankittavaan palveluun liittyvä kuvaus tarjoajan johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmästä.

Spider Med Oy:n johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän kuvaus oli kuvattuna yleisellä tasolla siten, että kuvauksessa oli esimerkiksi kerrottuna, kuinka tarjoaja hoitaa yleensä erilaisia palveluntuotantoon liittyviä tilanteita ja millaisia vaatimuksia tarjoaja asettaa toimittamilleen suun terveydenhuollon ammattihenkilöille. Dokumentti ei kuitenkaan sisältänyt vaadittua, tarjottuun palveluun liittyvää yksityiskohtaisempaa kuvausta tarjoajan johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän toiminnasta. Tarjoaja oli maininnut rekrytointi- ja laadunvarmistuksen kuvauksessaan, että ”tarkempi laadunvarmistusjärjestelmän kuvaus voidaan tarvittaessa toimittaa, mikäli hankinta etenee siihen pisteeseen”.

Edellä mainituista seikoista johtuen Spider Med Oy:n tarjouksen kuvaus on katsottu puutteelliseksi. Tarjoajan tarjoukseensa lataama kuvaus ei vastannut vaadittua, hankittavaan palveluun liittyvää kuvausta.

Yhteenveto

Hankintayksikkö ja suun terveydenhuolto ovat tutustunut Spider Med Oy:n esittämään oikaisuvaatimuksen. Hankintayksikkö toteaa, että oikaisuvaatimus on perusteeton, eikä perusteita terveys- ja päihdepalvelujen johtajan päätöksen 16.7.2021 § 41 muuttamiseen ole.

Close

Sosiaali- ja terveystoimiala Terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuus Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja 16.07.2021 § 41

Päätös

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja päätti hyväksyä Mehiläinen Oy:n tarjouksen suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinnassa.

Lisäksi terveys- ja päihdepalvelujen johtaja päätti hylätä Kotihammas Oy:n ja Spider Med Oy:n tarjoukset.

Hankinnan sitoumukseton, arvioitu kokonaisarvo on noin 10 miljoonaa euroa (alv 0 %) mahdollinen optiokausi mukaan lukien.

Helsingin suun terveydenhuolto ei sitoudu tarjouspyyntöasiakirjoissa mainittujen vähimmäismäärien lisäksi muihin määrällisiin velvoitteisiin, vaan palvelua hankitaan suun terveydenhuollon kulloisenkin tarpeen mukaan.

Päätös on valitun tarjoajan osalta ehdollinen, kunnes tilaajavastuulain mukaiset selvitykset sekä rikosrekisteriotteet on esitetty, tarkastettu ja hyväksytty. Edellä mainitut selvitykset ja dokumentit tulee toimittaa asetettuun määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 25.5.2021 § 106 hyväksynyt hankintaa koskevat periaatteet ja ehdot.

Hankinnan kohteena on hammaslääkäri-hammashoitaja-työparien ja suuhygienistien työpanos Helsingin suun terveydenhuollon hammashoitoloissa toteutettavaan kiireettömään hoitoon. Hankittava palvelu ei sisällä erikoishammaslääkäritasoista suun terveydenhoitoa.

Tarjouspyyntö

Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajalle, tarjoukselle, sen sisällölle ja hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset.

Hankinnasta julkaistiin hankintailmoitus 4.6.2021 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintaan liittyvät lisätietokysymykset tuli esittää 28.6.2021 mennessä. Saapuneisiin kysymyksiin vastattiin 1.7.2021. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 15.7.2021.

Määräaikaan mennessä saapui kuusi tarjousta. Tarjouksensa jättivät:

- Coronaria Hammaslääkärit Oy (FI29089109)

- KotiHammas Oy (2547260-2)

- Med Group (2080120-0)

- Mehiläinen Oy (FI19275565)

- Spider Med Oy (3155019-5)

- Terveystalo Julkiset Palvelut Oy (1625174-4).

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintapalvelut on tarkastanut tarjoajien soveltuvuuden. Kaikki tarjoajat täyttivät asetetut soveltuvuusvaatimukset. Tarjouspyynnössä määritellyt harmaan talouden torjuntaan liittyvät selvitykset sekä rikosrekisteriotteet tarkastetaan vain siltä tarjoajalta, joka näyttää vertailun perusteella tulevan valituksi palveluntuottajaksi.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen

Hankintapalvelut ja suun terveydenhuolto ovat tarkastaneet tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden. Kotihammas Oy:n ja Spider Med Oy:n tarjoukset eivät täyttäneet tarjouspyynnössä esitettyjä ehtoja kaikilta osin.

Kotihammas Oy:n johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän kuvaus ei vastannut tarjouspyynnössä esitettyyn vaatimukseen siitä, että kuvauksen tuli olla nimenomaan hankittavaan palveluun liittyvä. Lisäksi Kotihammas Oy:n tarjoukseensa lataama selvitys sijais- ja varahenkilöjärjestelmästä ei koskenut nyt kilpailutettua hankintaa.

Spider Med Oy:n johtamis- ja laadunvarmistusjärjestelmän kuvaus oli puutteellinen. Tarjoaja oli kuvannut järjestelmän yleisellä tasolla ja maininnut kuvauksessaan, että tarkempi laadunvarmistusjärjestelmä voidaan toimittaa tarvittaessa.

Edellä mainittujen perustelujen vuoksi Kotihammas Oy ja Spider Med Oy:n tarjoukset hylätään.

Hankintamenettely ja valintaperusteet

Hankintamenettelynä oli avoin menettely ja valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo oli 100 prosenttia.

Tarjoajien määrän valintaan vaikutti tarjoajan tarjouksessaan ilmoittama, tarjottavien kokonaisuuksien määrä. Yksi kokonaisuus käsitti neljä hammaslääkäri-hoitaja-työparia ja kaksi suuhygienistiä. Vähimmäisvaatimus oli kolme kokonaisuutta. Enimmillään tarjoaja pystyi tarjoamaan kuutta kokonaisuutta.

Mehiläinen Oy tarjosi maksimimäärän, kuusi kokonaisuutta, joten palveluntuottajia valittiin vain yksi.

Valinta

Suun terveydenhuolto ja hankintapalvelut ovat kokouksessaan 16.7.2021 käsitelleet hankintaan saatuja tarjouksia ja tarjouksista tehtyä vertailua.

Vertailun perusteella parhaat yhteisvertailupisteet 96,19 pistettä sai Mehiläinen Oy kokonaisvertailuhinnalla 321,35 euroa.

Tarjoajat, vertailuhinnat ja vertailupisteet käyvät ilmi tästä päätöksestä ja päätöksen liitteenä olevasta vertailutaulukosta (liite 1).

Sopimus ja sopimuskausi

Helsingin kaupunkia ja palveluntuottajaa sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusoikeuden tiedoksi.

Varsinainen sopimuskausi on pituudeltaan kolme vuotta. Hankintaan
sisältyy mahdollisuus yhden vuoden optiokauteen, jonka käyttöönotosta tilaaja päättää viimeistään kuusi kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.

Hankintavaltuudet

Terveys- ja päihdepalvelujen johtajan valtuutus tehdä hankinnasta päätös perustuu sosiaali- ja terveyslautakunnan 25.5.2021 § 106 päätökseen, jossa sosiaali- ja terveyslautakunta on valtuuttanut terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

- tekemään hankinnasta päätöksen

- päättämään optiokauden käyttöönotosta

- allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset

- päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.

Lisätiedot

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 42539

eeva.rantala@hel.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunta 25.05.2021 § 106

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A. hyväksyä suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon palveluhankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B. oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

- tekemään hankinnasta päätöksen
- päättämään optiokauden käyttöönotosta
- allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä
- päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.

Käsittely

Johtava ylihammaslääkäri Sinikka Varsio ja hankinta-asiantuntija Eeva Rantala olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Alma Rantalaiho ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja oli poistuneena kokouksesta koko asian käsittelyn ajan.

Esittelijä
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 42539

eeva.rantala@hel.fi

Sinikka Varsio, johtava ylihammaslääkäri, puhelin: 050 358 3753

sinikka.varsio@hel.fi
Close

This decision was published on 25.08.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 134 § 1 mom, 163 §.

Close

Presenter information

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 42539

eeva.rantala@hel.fi

Attachments

1. Liite 1_Oikaisuvaatimus 21.7.2021_ei julkinen

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.