Vahingonkorvaus, autovaurio, 22.5.2021, Kivikontie

HEL 2021-006431
More recent handlings
§ 42

Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, autovaurio Kivikontiellä

Yksikönjohtaja

Päätös

Yksikönjohtaja päätti hylätä vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, hakija oli ajanut autollaan 22.5.2021 noin kello 12:30 Kehä I:n ali Kivikon suuntaan ja ajanut McDonald´sin kohdalla tiessä olevaan monttuun, jolloin auton oikeanpuoleiset etu- ja takarenkaat sekä vanteet vaurioituivat ja matka keskeytyi. Auto hinattiin vahinkopaikalta korjaamolle, jossa autoon asennettiin uudet renkaat.

Hakija oli käynyt näyttämässä autonsa vauriot Staran vauriotarkastuksessa 24.5.2021, jossa todettiin, että yksi rengas oli rikki ja vanteessa oli jälki. Toisessa vanteessa ja kumissa oli myös jälki. Korjaustoimenpiteiksi ehdotettiin kahden renkaan vaihtoa, yhden vanteen vaihtoa tai korjausta sekä nelipyöräsuuntauksen tarkastusta. Bavaria Laakkonen Oy tarkasti renkaiden suuntaukset 25.5.2021.

Hakija on toimittanut 26.5.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon eritellyn suuruisen vaatimuksen autonsa korjauskustannuksista. Hakija vaatii hakemuksessaan autonsa vanteiden, renkaiden ja renkaiden suuntien tarkastuksesta vahingonkorvausta yhteensä 1145 euroa, mutta esitettyjen kuittien summa oli 840 euroa.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan alueella on vahinkohetkellä ollut tietyömaa. Työmaalla on ollut asianmukaiset tietyömerkit varoittamassa alueen keskeneräisyydestä. Merkit on pystytetty yksityisen urakoitsijan toimesta 17.5.2021. Merkkien kunto ja niiden pystytys on tarkastettu viimeksi 31.5., eikä huomautettavaa ole ollut. Kyseinen kaivo, jonka monttuun hakija on ajanut, ei ole varsinaisen ajouran kohdalla. Alueelta ei ole tullut muita ilmoituksia.

Pelkkä kadussa oleva kuoppa ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn.

Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitäjä vapautuu vahingonkorvausvastuustaan, osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Asianmukaisen kunnossapidon tasoa arvioitaessa otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, vuorokauden aika sekä eri liikennemuotojen tarpeet.

Vahingonkärsijän oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa kunnossapidosta vastuussa olevan korvausvastuun. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pystyä pysäyttämään edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Vahinkopaikka on hoitoluokan II ajorata, jonka päällysteessä sallitaan lieviä vaurioita. Kuoppa johon hakija on ajanut, on ollut tietyömaa-alueella. Alueen keskeneräisyydestä on varoitettu asianmukaisilla liikennemerkeillä. Kuoppa ei ole sijainnut keskellä ajorataa, ja olisi siten ollut väistettävissä. Alueella on 40 km/h nopeusrajoitus ja vahinkopaikka sijaitsee juuri ennen suojatietä. Vahinkopaikan sijainnin ja alueen keskeneräisyyden vuoksi kuljettajalta voidaan edellyttää erityistä huolellisuutta. Riittävällä havainnoinnilla ja riittävän alhaisella ajonopeudella vahinko olisi ollut vältettävissä.

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella kaupunki ja Stara eivät katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eivätkä siten ole asiassa korvausvelvollisia.

This decision was published on 30.06.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Decisionmaker

Sami Aherva
yksikönjohtaja

Attachments

1. Vahingonkorvausvaatimus 26.5.2021, saate
2. Vahingonkorvausvaatimus 26.5.2021
3. Vahingonkorvausvaatimus 26.5.2021, liite, kuvat 1-6
4. Vahingonkorvausvaatimus 26.5.2021, liite, kuitit

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.