Vahingonkorvaus, esinevahinko, 7.6.2021

HEL 2021-007110
More recent handlings
§ 202
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus lapsen rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen ja myöntää 79 euron suuruisen vahingonkorvauksen lapsen rikkoutuneista silmälaseista.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 10.6.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 79 euron suuruisen korvausvaatimuksen lapsen rikkoutuneista silmälaseista varhaiskasvatuksen toimipisteessä (päiväkoti). Liitteenä on silmälasiliikkeen tosite silmälasien korjauskustannuksesta (79 euroa). Nukkumaan mennessä lapsi oli ottanut silmälasit pois ja laittanut ne lattialle sängyn jalkopäähän. Pyörillä olevat lasten sängyt liikkuvat helposti ja yksi sänky siirtyi osittain lasien päälle. Laseista katkesi toinen sanka.

Päiväkodista saadun selvityksen mukaan lapsi oli vasta keväällä saanut silmälasit, joten niiden kanssa toimiminen oli hänelle vielä uutta. Päivälevolle mennessä hän oli yleensä laittanut lasinsa oman sänkynsä viereen, pään puolelle. Siellä päin ei ole muita lasten sänkyjä. Tällä kertaa hän oli kuitenkin laittanut silmälasit lattialle sänkynsä jalkopäähän. Lapsen sängyn takana ja sivuilla jalkopäädyssä on vierivieressä toisten lasten sänkyjä, jotka liikkuvat pyörillä. Sängyt siirtyvät helposti paikaltaan, kun lapset liikkuvat niissä. Työntekijä siirtyessä lapsen luokse, hän huomasi lasien olevan hieman erään toisen lapsen sängyn alla. Toinen sanka oli irrallaan kehyksistä. Vahinkotapahtuman jälkeen on menetelty niin, että silmälasit jätetään lapsen omaan lokeroon eteiseen. Huoltajaa on pyydetty tuomaan silmälasikotelo silmälasien säilyttämistä varten.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Saadun selvityksen perusteella voidaan katsoa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan olevan isännänvastuun perusteella korvausvelvollinen aiheutuneesta vahingosta. Työntekijän viaksi jäävä tuottamus arvioidaan lieväksi.

This decision was published on 07.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö