Hankesuunnitelma, peruskorjaus, Hoplaxskolan Kårböle

HEL 2021-007252
More recent handlings
Case 7. / 64 §

Hoplaxskolan Kårböle peruskorjauksen hankesuunnitelman hyväksyminen

Buildings and Public Areas Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Hoplaxskolan, Kårböle:n peruskorjauksen 15.2.2021 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on 270 htm², ja että rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 1 400 000 euroa helmikuun 2021 kustannustasossa, ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli yksikön päällikkö Jarmo Raveala. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kohde on vuonna 1896 valmistunut koulurakennus. Rakennus on yksikerroksinen tuulettuvalla alapohjalla varustettu hirsirakennus. Rakennus on määrätty kaavassa suojelluksi merkinnällä sr-1 ja on yksi Helsingin vanhimmista säilyneistä toiminnassa olevista koulurakennuksista. Alueella on 23.11.1992 vahvistettu asemakaava (9960).

Rakennuksessa on oireiltu sisäilmaongelmien takia. Ongelmien poistamiseksi käynnistettyjen korjaustöiden edetessä todettiin koko rakennuksen olevan peruskorjauksen tarpeessa. Lisäksi ulkovaipasta löydettiin haitallisia pah-yhdisteitä.

Peruskorjauksen yhteydessä koko rakennuksen energiataloudellisuutta tehostetaan parantamalla ulkovaipan lämmöneristystä, asentamalla keskusilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla, ikkunat kunnostetaan ja parannetaan niiden tiiviyttä, valaisimet vaihdetaan led-valaisimiksi. Vesikatto uusitaan nykyohjeiden mukaiseksi kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. Lahot ja kastuneet puurakenteet uusitaan. Uusittu ilmastointi säädetään tasapainoon, kun aiemmin rakennus on ollut alipaineiden ja imenyt sisätiloihin sisäilmaa haittaavia aineksia. Kaikki värisävyt hyväksytetään Helsingin kaupunginmuseolla.

Tehtävät työt

- sisäpuolisten viemäreiden uusiminen
- alapohjan uusiminen
- ulkoseinien korjaus: paneloinnin ja eristyksen (puukuitulevy)
uusiminen ja parantaminen sisä- ja ulkopuolella, pah-yhdisteitä
sisältävän tervapahvin poisto ulkopuolelta, listoituksen uusiminen,
maalaus
- ikkunoiden korjaus ja kunnostus
- vesikaton uusiminen
- yläpohjan/ullakon lattian kunnostus
- wc-tilan ja keittiön uusiminen ja siirto: jouduttiin purkamaan lattiapurun
yhteydessä
- ilmastoinnin uusiminen
- sähköjen ja valaistuksen uusiminen
- lämpöpattereiden irrotus ja huuhtelu
- sisäpintojen uusiminen
- kaikki ulkopuoliset työt tehdään sääsuojan alla.

Close

Yleistä hankkeesta

Kiinteistön käyttäjillä on esiintynyt oireilua ja käyttäjät ovat ilmoittaneet havainneensa viitteitä sisäilmaongelmista.

Hankkeen tärkein tavoite on sisäilman välitön parantaminen sekä hyvän sisäilman takaaminen pitkälle tulevaisuuteen. Peruskorjauksella pidennetään rakennuksen elinikää ja käytettävyyttä. Samalla rakennuksen energiatehokkuus paranee. Korjaukset tehdään nykyasetuksien mukaisesti vanhaa rakentamistapaa kunnioittaen.

Rahoitus

Hanke rahoitetaan talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman alakohdalle 8 02 02 06 osoitetuista kohdentamattomista korjausmäärärahoista.
Kustannusarvio on enintään 1 400 000 euroa arvonlisäverottomana.

Vuokravaikutus

Tilan nykyinen sisäinen vuokra on 13,46 euroa/htm²/kk, noin 43 621 euroa/vuodessa, josta pääomavuokran osuus on 9,49 euroa/htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus 3,97 euroa/htm²/kk.

Tilahankkeiden käsittelyohjeiden (Khs 14.12.2015) mukaan määritetty perusparannuksen jälkeinen sisäinen vuokra on enintään 22,09 euroa/htm²/kk, noin 71 572 euroa/vuodessa, josta pääomavuokran osuus on 18,05 euroa/htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus hallintokulun sisältäen 4,04 euroa/htm²/kk.

Pääomavuokra tarkistetaan toteutuneen mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.

Väistötilakustannus

Erillistä väistötilaa ei tarvita. Esikoulu muuttaa korjauksen ajaksi tontilla olevaan entiseen talonmiehen asuntoon, joka kunnostettiin kesä/2020.

Aikataulu ja toteutus

Rakentamisen valmistelu 10/2020
Rakentaminen 1 -12/2021.

Close

This decision was published on 21.06.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

tekninen johtaja
Kari Pudas

Ask for more info

Timo Nevalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39547

timo.nevalainen@hel.fi

Attachments

1. Hankesuunnitelma + Hka
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.