Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, koronasta palautumisen lisämääräraha vuosille 2021-2022
Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:n, Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry:n ja Tyttöjen rokkileiriyhdistys ry:n koronalisäavustuspäätöksen 2021 muuttaminen
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto jatkoi Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:lle, Tyttöjen rokkileiriyhdistys ry:lle ja Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry:lle myönnettyjen nuorisotoiminnan koronalisäavustusten vuoden 2022 loppuun mennessä käyttämättä jääneiden osuuksien (25.11.2021, § 24) käyttöaikaa 31.12.2023 saakka sekä muutti Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry:n koronalisäavustuksen käyttötarkoituksen metsätoiminnan laajentamiseksi.
Ohjeita avustuksen saajille
Koronasta palautumisen ja elpymisen lisämääräraha-avustus tulee selvittää 31.3.2024 mennessä projektiselvityslomakkeella ja vahvistetulla tilinpäätöksellä, jossa hankkeen/avustetun toiminnan tulot ja menot näkyvät omana kustannuspaikkanaan. Kustannuspaikkaan ei voi kohdistaa muita kaupungin avustuksia.
Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves, Liisa Remes ja Virpi Talasmäki.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Nuorisojaosto myöntää avustuksia koronasta palautumisen lisämäärärahasta nuorten harrastustoiminnan elpymiseen ja nuorisotyöhön. Avustusten tavoitteena on saada nuoria osallistumaan ja harrastamaan sekä palauttaa nuorisotoiminnan volyymi koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Avustusta voidaan myöntää sekä uuteen hankkeeseen että perustoiminnan tukemiseen, laajentamiseen ja kehittämiseen. Avustusta voidaan myöntää sellaisille yhdistyksille, joiden kotipaikka on Helsinki, ja joilla on kokemusta ja näyttöä nuorisotoiminnan järjestämisestä. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 7.9.2021, §130)
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa. Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry, Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry ja Tyttöjen rokkileiriyhdistys ilmoittivat hakevansa lisäaikaa koronalisäavustuksen käytölle. Kaikilla kolmella yhdistyksellä on suunnitelma jäljellä oleva avustuksensa käytölle. Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ei voinut vallinneiden poikkeuksellisten olosuhteiden takia käyttää koronalisäavustusta suunnitelmansa mukaisesti Power Shift –tapahtumaan ja sen oheistoimintaan. Yhdistys aikoo käyttää 4 500 euron koronalisäavustuksensa keväällä 2023 nuorten metsätoiminnan laajentamiseen. Toiminnan tarkoituksena on tarjota nuorille yhteisö, jossa toimia itseä kiinnostavan asian parissa yhdessä toisten nuorten kanssa.
Koronapandemia aiheutti vielä keväällä 2022 rajoituksia ja poikkeuksellisia olosuhteita, jotka vaikuttivat yhdistysten mahdollisuuksiin käyttää koronlisäavustus alkuperäisessä aikataulussa. Pandemian negatiivisista vaikutuksista ollaan yhä vasta toipumassa ja palautumassa. Nuorilla on edelleen tarvetta hyvinvointia tukevalle harrastustoiminnalle ja nuorisotyölle, joita tuetaan koronalisäavustuksella.
Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat ohjeet
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)
Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen yli 3 000 euron avustuksista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto 25.11.2021 § 24
This decision was published on 01.02.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Liisa Remes, suunnittelija, puhelin: 09 310 26783