Opiskelijan erottaminen määräajaksi, Suomenkielinen työväenopisto
Oikaisuvaatimus opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hylkäsi ********** oikaisuvaatimuksen vapaan sivistystyön päällikön 11.1.2022 (§ 2) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös, johon vaaditaan oikaisua
Määräaikaista erottamista koskeva vapaan sivistystyön päällikön päätös 11.1.2022 (§ 2) (liite 1).
Oikaisuvaatimus
Opiskelija on erotettu kevätlukukauden 2022 ajaksi suomenkielisestä työväenopistosta (liite 1). Opiskelija on tehnyt oikaisuvaatimuksen (liite 2) määräaikaisesta erottamisesta. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hän ei ole syksyllä 2021 ollut harrastamassa suomenkielisessä työväenopistossa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän esittämät perustelut ilmenevät lähemmin oikaisuvaatimuksesta.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.
Määräaikaisesta erottamisesta
Asiassa saadun selvityksen mukaan opiskelija on ollut ilmoittautuneena molemmille oikaisuvaatimuksessa mainitsemilleen kursseille H213974, "Musiikin hahmotusaineet 2-3" ja H214061 ”Säveltapailun lyhytkurssi verkossa 2: harjaantuneempi taso". Opettajan tekemien osallistumismerkintöjen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä oli 27.10. ja 3.11.2021 osallistunut kurssille H213974. Häiritsevä käyttäytyminen oli alkanut tällöin ja jatkunut marras-joulukuun ajan, vaikka opiskelija ei ollut käynyt tunneilla. Kurssilla H214061 oikaisuvaatimuksen tekijä ei ollut läsnä yhtään kertaa, mutta hän ei myöskään ollut perunut ilmoittautumistaan kurssille. Molempien kurssien opettajana oli toiminut sama opettaja. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä oli osallistunut syksyllä 2021 toisen opettajan kurssin H214157 ”Musiikkia iPadilla” ensimmäiselle opetuskerralle 26.10.2021. Näiden lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä oli ilmoittautunut useille eri aineiden kursseille, jotka hän oli kuitenkin perunut.
Asiassa saadun selvityksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä oli jo aiemmin, mm. kevätlukukaudella 2021, käyttäytynyt erittäin epäasiallisesti ko. opettajaa kohtaan. Opettaja oli saanut oikaisuvaatimuksen tekijältä lukuisia asiattomia ja henkilöön kohdistuvia sähköposteja, joissa tämä oli loukannut opettajaa monin eri tavoin. Opettaja oli esihenkilönsä neuvosta huomauttanut oikaisuvaatimuksen tekijälle asiasta ja pyytänyt lopettamaan asiattomien viestien lähettämisen. Asiattomien sähköpostien lähettämisen oli kuitenkin alkanut uudestaan syksyllä 2021, kun oikaisuvaatimuksen tekijä oli tullut ko. opettajan tunneille. Tällöin suomenkielinen työväenopisto oli ottanut asian lähempään tarkasteluun ja käynyt läpi kaikki asiaan liittyvät viestit. Asiattomia sähköposteja oli tullut runsaasti. Ko. opettajan lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä oli lähettänyt saman tyyppisiä viestejä suomenkielisen työväenopiston rehtorille, koulutuspäällikölle ja toimistotyöntekijöille, kun he olivat yrittäneet selvittää tilannetta.
Asiassa saadun selvityksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä oli kolme kertaa kutsuttu kuulemistilaisuuteen 22.11.2021, 30.11.2021 ja 10.1.2022, mutta hän ei ollut saapunut paikalle. Joulukuussa oikaisuvaatimuksen tekijä oli ilmoittanut, että hän peruu kaikki keväälle 2022 tekemänsä ilmoittautumiset, eikä halua saada mitään viestejä suomenkieliseltä työväenopistolta. Tämän jälkeen hän oli kuitenkin jälleen ilmoittautunut ko. opettajan kevään kursseille. Asiaton käytös oli jatkunut koko prosessin ajan oikaisuvaatimuksen tekijän toimesta. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei näin ollen voi osallistua suomenkielisen työväenopiston toimintaan, ja määräaikainen erottamispäätös on siten aiheellinen.
Lopuksi
Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön päällikkö 11.01.2022 § 2
Päätös
Vapaan sivistystyön päällikkö päätti erottaa opiskelija ********** kevätlukukauden 2022 ajaksi.
Päätöksen perustelut
**********
**********
**********
Hallintosäännön 15 luvun 7 § 1 mom. 3 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty tai ellei lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää suomenkielisen työväenopiston opiskelijan erottamisesta määräajaksi, enintään työkaudeksi. Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja on siirtänyt toimivaltaansa 2.7.2021 (65§) siten, että vapaan sivistystyön päällikkö, joka toimii myös Helsingin työväenopiston rehtorina, voi päättää suomenkielisen työväenopiston opiskelijan erottamisesta määräajaksi, enintään työkaudeksi.
Lisätiedot
Satu Luomajoki, koulutuspäällikkö, puhelin: 310 88656
This decision was published on 04.02.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Greta Hämäläinen, lakimies, puhelin: 09 310 86350