Vahingonkorvaus, tekstiilivahinko, 9.11.2021 Arabian peruskoulu, Puuhala ryhmä
Vahingonkorvausvaatimus kadonneista vaatteista
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) 90 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen yksityisen palveluntuottajan toiminnassa kadonneista takista ja hanskoista.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 5.2.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 90 euron suuruisen korvausvaatimuksen lapsen kadonneesta takista ja hanskoista yksityiseltä palveluntuottajalta hankitun koululaisten iltapäivätoiminnan aikana 9.11.2021. Yksityinen palveluntuottaja toimii kunnallisen peruskoulun yhteydessä. Lapsen lähes käyttämätön untuvatakki ja uudet toppahansikkaat katosivat koulun aulasta.
Hakijan mukaan vaatteita etsittiin palveluntuottajan ohjaajien kanssa, jotka laittoivat Wilma-viestin myös kerhon kaikkiin ryhmiin, mutta vaatteita ei silti löytynyt. Saman iltapäivän aikana aulasta katosi myös ainakin yhdet ulkohousut. Vaatteiden katoaminen nosti esille ongelman lasten vaatteiden säilyttämisessä: avoin aulatila ilman nimikoituja paikkoja, vaatteiden säilytys aivan koulun pääuloskäynnin vieressä. Lisäksi takin katoamispäivänä ala-aulan ulko-ovi ei ollut lukossa, mikä nostaa esiin kysymyksen palveluntuottajan käytäntöjen puutteista. Hakijalle ei ole lapsen aloittaessa iltapäivätoiminnan informoitu, että iltapäivätoiminta ei korvaa kadonnutta omaisuutta.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.
Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Yksityinen palveluntuottaja tuottaa kyseisen koululaisten iltapäivätoiminnan ja vastaa vahingonkorvauslain isännänvastuun mukaisesti työntekijöidensä toiminnasta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen aiheutuneesta vahingosta.
This decision was published on 01.04.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036