Valtuustoaloite, Keskenmenon saaneella oltava aina oikeus yhteen neuvolakäyntiin

HEL 2022-004676
More recent handlings
Case 9. / 144 §
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sini Korpisen ym. valtuustoaloitteesta koskien keskenmenon saaneen henkilön oikeutta yhteen neuvolakäyntiin

The Social Services and Health Care Committee

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Seija Muurisen ehdotuksesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Sini Korpisen ja 34 muun valtuutetun keskenmenon jälkeistä neuvolakäyntiä koskevasta valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:

”Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupungissa toimitaan jatkossa siten, että keskenmenon saaneella henkilöllä on oikeus yhteen neuvolakäyntiin keskenmenon jälkeen aina, kun hän kokee sen tarpeelliseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että neuvoloilla on käytössä ohjeistus keskenmenon jälkeiseen hoitoon. Sen mukaisesti neuvolan asiakkailla on oikeus tapaamiseen keskenmenon jälkeen. Tapaaminen voi olla terveydenhoitajan tapaaminen tai puhelu.

Keskenmenon jälkeen asiakas voi olla yhteydessä neuvolaan tai omalle terveysasemalleen. Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella arvioidaan, ohjataanko asiakas terveysaseman terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, neuvolan terveydenhoitajan vastaanotolle tai mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajalle.

Neuvolassa keskenmenon jälkeisellä tapaamisella neuvolan terveydenhoitaja arvioi keskenmenon jälkihoidon tarpeen sekä sen, onko asiakas ohjattava lääkärin vastaanotolle. Toistuvissa keskenmenoissa terveydenhoitaja ohjaa asiakkaan terveysaseman lääkärille jatkotutkimuksiin. Neuvolan terveydenhoitajan tapaamisella arvioidaan myös lisätuen tarvetta. Tarvittaessa asiakkaalle voidaan tarjota keskustelutukea esimerkiksi puhelimitse kerran tai kaksi kertaa tapaamisen jälkeen. Usein neuvolan terveydenhoitajan tuki on riittävää. Tarvittaessa terveydenhoitaja voi ohjata asiakkaan myös mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajalle, joka ottaa asiakkaaseen yhteyttä ja sopii keskustelukäynneistä tai puhelinkeskustelusta asiakkaan kanssa. Mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajat hoitavat masennus- ja ahdistushäiriöitä sekä elämäntilanteisiin liittyviä kriisejä. Neuvolan terveydenhoitaja voi antaa asiakkaalle tietoa myös vertaistuen pariin hakeutumisesta.

Keskenmenon merkityksestä ja sen vaikutuksista mielialaan voidaan keskustella asiakkaan kanssa neuvolassa myös seuraavan raskauden yhteydessä. Neuvolan ensikäynnille voidaan tällöin tarjota pidempää vastaanottoaikaa. Asiakas voidaan tarvittaessa ohjata neuvolan psykologille. Neuvolan psykologi ei kuitenkaan vastaa kriisiluontoiseen avun tarpeeseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Keskenmenon kokeneilla on tärkeää olla mahdollisuus tunteista puhumiseen ja surun läpikäymiseen. Ammattilaisen kanssa käyty keskustelu voi helpottaa menetyksestä toipumista ja auttaa käsittelemään tunteita myös mahdolliseen uuteen raskauteen liittyen.”

Close

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle Sini Korpisen ja 34 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien keskenmenon jälkeistä neuvolakäyntiä. Lausuntoa on pyydetty 13.9.2022 mennessä.

Close

This decision was published on 19.08.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Viivi Väänänen, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 42303

viivi.vaananen@hel.fi

Kirsi Otronen, ylihoitaja, puhelin: 09 310 53107

kirsi.otronen@hel.fi