Hankerahoitus, kaupunkiympäristön toimiala, Helsinki Bloomberg Biochar Project
Helsingin kaupungin osallistuminen Bloomberg Philantrophies Technical assistance and match funding for cities to develop their city-wide biochar project -rahoitushakuun hankkeessa ”Helsinki Biochar Project”
Päätös
Hallintojohtaja päätti, että Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala osallistuu pääpartnerina Bloomberg Philantrophies- avustushakuun hankkeella ”Helsinki Biochar Project”. Hankkeen kumppaneina ovat Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, Aalto-yliopisto sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT.
Päätöksen perustelut
Hankkeen tavoitteena on tuottaa lisää ja tarkentaa olemassa olevaa tietoa biohiilen potentiaalisista raaka-aineista sekä käyttökohteista Helsingissä sekä arvioida biohiilen tuottamia hyötyjä kuten sen hiilensidontapotentiaalia Helsingissä. Hankkeessa selvitetään myös HSY:n tuottaman lieteperäisen biohiilen käyttömahdollisuuksia ja -kohteita. Bloomberg tarjoaa tukea hankkeen toteutukselle hankkeen aikana. Lisäksi se tarjoaa Tukholman kaupungin vertaistukea ja mahdollisuuden liittyä kaupunkiverkostoon, jossa kokemusten vaihto parhaista biohiilen käyttö- ja tuotantoratkaisuista on mahdollista. Hankkeessa osallistetaan myös asukkaita sekä välitetään tietoa biohiilestä, sen käytöstä ja hyödyistä kaupunkiorganisaation sisällä.
Kaupungissa tuotetuista raaka-aineista kuten viherjätteestä, metsänhoitotöiden yhteydessä syntyvästä puuaineesta, lannasta ja purkupuusta valmistetaan HSY:n koelaitoksessa biohiiltä, jota käytetään kaupungin osoittamissa kohteissa viheralueilla. Biohiilen käyttökokemuksia seurataan hankkeen aikana ja syntyvää tietoa välitetään kaupungin organisaatiossa laajalti. Osana hanketta kehitetään myös HSY:n koepyrolyysilaitoksen toimintaa, analysoidaan biohiilen markkinoita sekä koelaitoksen skaalausmahdollisuuksia. Aalto-yliopisto vastaa hankkeessa tuotetuista selvityksistä, koealueiden valmistelusta, asukasosallisuus-hankkeista sekä osaltaan hankkeen viestinnästä. HSY vastaa biohiilen valmistuksesta ja siihen liittyvistä investoinneista, koelaitoksen toiminnan kehittämisestä ja sen vaatimista luvista, uusien materiaalien testauksesta sekä biohiilen varastoinnista.
Helsinki hallinnoi hanketta ja vastaa sen raportoinnista rahoittajalle. Helsinki määrittelee ja osoittaa hankkeessa tuotetun biohiilen raaka-aineet sekä käyttökohteet. Helsinki myös tarjoaa tarvittavia aineistoja selvityksiä varten. Helsinki osallistuu hankkeen yhteistyöryhmiin sekä asukas- ja sidosryhmäyhteistyöhön mm. järjestämällä tilaisuuksia. Kaupungin asiantuntijoista koottu ohjausryhmä ohjaa hanketta.
Hankkeen pääpartnerina ja rahoituksen hakijana toimii Helsingin kaupunki ja HSY, Aalto-yliopisto ja VTT osallistuvat partnereina. Ilmastoyksikkö koordinoi hanketta. Kaupunkiympäristön Rakennukset ja yleiset alueet ja Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuudet, kaupunginkanslian elinkeino-osasto sekä Stara osallistuvat hankkeeseen.
Hankkeen kesto on 1.6.2022 – 31.12.2023. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 4,9 milj. euroa, sisältäen HSY:n koepyrolyysilaitoksen investointikustannukset. Ulkoisen tuen osuus on 102 800 euroa, joka tulee kokonaisuudessaan Helsingin kaupungille. Helsingin kaupungin osakokonaisuuden budjetti on 105 800 euroa. Helsingin omarahoitusosuus katetaan ilmastoyksikön budjetista ja se käsittää matkakuluja ja tilaisuuksien järjestämiskustannuksia.
Kaupunkiympäristön toimiala esittää, että Helsingin kaupungin rahoitus hoidetaan kokonaisuudessaan kaupungin keskitetystä määrärahasta. Hanke toteuttaa kaupunkistrategiaa, jonka yhtenä painopistealueena on vaikuttava ilmastotyö. Kaupunkistrategian lisäksi hanke toteuttaa kaupungin ilmasto-ohjelmia: Hiilineutraali Helsinki ja Ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjaukset. Biohiilellä on merkittävä hiilensidontapotentiaali. Mikäli biohiiltä lisättäisiin kaupungin kasvualustoihin, voisi tämä olla merkittävä osuus suunnitellusta hiilineutraalisuustavoitteen kompensaatio-osuudesta. Hiilensidonnan lisäksi biohiili kasvualustoissa parantaa puiden ja kasvillisuuden kasvua ja auttaa siten säilyttämään ja lisäämään kaupungin viherrakennetta kuten kaupunkipuita. Toimiva ja elinvoimainen viherrakenne taas tuottaa sopeutumisen hyötyjä kuten viilennystä ja hulevesien hallintaa.
Kaupunkiympäristön toimiala esittää myös, että ilmastoyksikö valtuutetaan vastaamaan hankkeen hausta ja hallinnoinnista.
Rahoitusjohtaja päätti 13.9.2017 § 64 siirtää hallintosäännön 12 luvun 5 §:n (oikeammin 4 §:n) 7 kohdan toimivaltaa hakea kaupungin puolesta valtionosuudet ja -avustukset sekä niihin verrattavat etuudet kaupunkiympäristön toimialalla seuraavasti:
- kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päättää kaupunkiympäristön toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta
- edelleen rahoitusjohtaja päätti todeta, että toimialojen tulee tehdä hankehakemuksista päätökset Ahjo-asiakirjahallinnon kautta ja toimittaa ne sekä rahoitushakemuksia koskevat päätökset tiedoksi rahoitusjohtajalle.
This decision was published on 01.06.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Susanna Kankaanpää, ympäristösuunnittelija, puhelin: 09 310 21499