Valtuustoaloite, kaupungin työntekijöiden viivästyneen palkanmaksun hyvittäminen
Valtuutettu Johanna Sydänmaan aloite kaupungin työntekijöiden viivästyneen palkanmaksun hyvittämisestä
Päätös
Kaupunginvaltuusto katsoi aloitteen loppuun käsitellyksi.
Käsittely
Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto käsitteli 12.1.2023 julkaistusta esityslistasta poiketen valtuutettu Johanna Sydänmaan aloitetta kaupungin työntekijöiden viivästyneen palkanmaksun hyvittämisestä koskevan asiakohdan kokouksen kolmantena asiana.
Asian käsittelyn aluksi kansliapäällikkö antoi tilannekatsauksen palkanmaksutilanteesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Sydänmaa ja 29 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, kaupunki ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin työntekijöidensä viivästyneen palkanmaksun hyvittämiseksi.
Aloitteessa esitetään, että viivästyneestä palkanmaksusta tulee maksaa korkohyvitys kaikilta niiltä päiviltä, jotka menevät palkanmaksupäivän yli. Pääsy Sarastia-järjestelmään pitää saada toimivaksi ja palkkakuittien näkyminen pankkipalveluissa tulee palauttaa. Palkkakuitit pitää pystyä tarkistamaan ilman monimutkaista kirjautumisprosessia. Työntekijöille tulee laatia selkeä ohjeistus, miten tulee toimia, jotta oman palkkansa saa ajantasaiseksi - ei voi olla niin, että Helsingin kokoisessa kaupungissa työntekijä ei voi luottaa siihen, että hän saa sen palkan, joka hänelle tehdystä työstä kuuluu.
Vastauksena aloitteeseen kaupunginhallitus toteaa, että kaupunki työnantajana huolehtii kaikista sille kuuluvista palkanmaksun viivästymistä koskevista velvoitteista: Niille, joiden palkanmaksu on viivästynyt, maksetaan korkolain mukaiset viivästyskorot ja työsuhteessa oleville, joiden työsuhde on päättynyt ja loppupalkka on ollut myöhässä, maksetaan odotusajan palkka.
Lisäksi kaupunki maksaa vapaaehtoisen ja kertaluontoisen viivästysmaksun niille, joiden palkanmaksu on viivästynyt. Viivästysmaksu on vähintään 50 euroa ja vähintään viisinkertainen verrattuna viivästyskorkoon. Taloushallintopalvelu Talpa suorittaa maksut ja viestii käytännön toteutuksesta henkilöstölle.
Mikäli palkkaviiveen vuoksi on aiheutunut vahinkoa, vahingonkärsijälle korvataan todelliset taloudelliset vahingot. Syntynyt taloudellinen vahinko ja sen määrä osoitetaan erillisellä selvityksellä vaatimuksen yhteydessä. Henkilöstölle on annettu ohjeet siitä, miten tällaista korvausta vaaditaan. Korvausvaatimuksia on tähän mennessä tullut 7 414 euron edestä ja korvauksia on tähän mennessä päätetty maksaa 1 489,80 euroa. Useiden korvausvaatimusten käsittely on vielä kesken. Toimivalta korvausvaatimuksia koskevassa päätöksenteossa on kaupunginlakimiehellä.
Kaupungin koko henkilöstö saa 200 euron suuruisen kulttuuri- ja liikuntaedun joulukuun alusta alkaen. Sen lisäksi, että liikunta- ja kulttuuriedulla halutaan edistää henkilöstön hyvinvointia, sillä pyritään parantamaan kaupungin työnantajakuvaa tilanteessa, jossa useilla palvelutuotannon aloilla kärsitään työvoimapulasta ja jossa kaupungin maine luotettavana työnantajana on kärsinyt.
Palkkalaskelmien luettavuuden parantamiseksi tähtäävä kehitystyö aloitettiin kesällä. Palkkalaskelmien luettavuus on parantunut asteittain lokakuun puolivälistä alkaen. Yhteistyössä palkanlaskentajärjestelmän toimittajan kanssa etsitään ratkaisua kehittää myös tuntipalkkaisten laskelmia. Palkkalaskelmat ovat olleet saatavissa myös verkkopankista syyskuusta alkaen.
Palkanmaksuhaasteiden ratkaisemiseksi on käynnistetty palkanlaskennan vakauttamishanke. Hankkeessa tehdään töitä kolmella osa-alueella ja yli 20 projektissa, jotta tilanne normalisoituu ja palkkavirheiden määrä minimoidaan. Kaupunginhallitus toteaa, että vakauttamishanketta on vietävä mahdollisimman nopealla aikataululla eteenpäin. Jos palkanlaskennan ongelmat pitkittyvät edelleen, on vuoden 2023 aikana selvitettävä uusia tapoja hyvittää tilannetta työntekijöille.
Kaupunginhallitus toteaa, että yhtenä hyvittämiskeinona kaupunki harkitsee tulevaisuudessa mahdollisuutta tukea henkilöstöjärjestöjä lisäetuuskassojen toiminnassa.
Lisäetuuskassat mahdollistavat jäseneksi liittyvien työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien hankintojen korvaamisen vapaaehtoisesti kerättävien jäsenmaksujen avulla. Kaupunki voisi työnantajana järjestää kassan jäsenmaksun perinnän suoraan palkanmaksun yhteydessä, kuten ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnän osalta toimitaan.
Jotta ei hankaloitettaisi Talpan valmiiksi kuormittuneen henkilöstön työtä, selvitystä voidaan tehdä vasta, kun palkkakriisi on kokonaisuudessaan saatu hoidettua ja selvittäminen ei millään tavalla vaikeuta palkkojen maksua ja Talpan muuta perustyötä. Lisäksi on tärkeää huomioida, että lisäetuuskassat eivät tällä hetkellä ole kaikkien järjestöjen valikoimassa, ja myöhemmin tapahtuvassa selvittämisessä tulee huomioida myös henkilöstön tasavertaisuuteen liittyvät tavoitteet.
Henkilöstölle viestitään tilanteesta säännöllisesti. Henkilöstölle on koottu intraan ohjeistusta siitä, miten toimia erilaisissa palkkahäiriöihin liittyvissä tilanteissa. Lisäksi henkilöstölle järjestetään säännöllisesti henkilöstöinfoja aiheeseen liittyen.
Kaupunginhallitus 05.12.2022 § 844
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Käsittely
Vastaehdotus:
Reetta Vanhanen: Lisäys kappaleeseen 10:
"Kaupunginhallitus toteaa, että vakauttamishanketta on vietävä mahdollisimman nopealla aikataululla eteenpäin. Jos palkanlaskennan ongelmat pitkittyvät edelleen, on vuoden 2023 aikana selvitettävä uusia tapoja hyvittää tilannetta työntekijöille."
Kannattaja: Elisa Gebhard
Vastaehdotus:
Elisa Gebhard: Lisäys kappaleen 10 jälkeen:
”Kaupunginhallitus toteaa, että yhtenä hyvittämiskeinona kaupunki harkitsee tulevaisuudessa mahdollisuutta tukea henkilöstöjärjestöjä lisäetuuskassojen toiminnassa.
Lisäetuuskassat mahdollistavat jäseneksi liittyvien työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien hankintojen korvaamisen vapaaehtoisesti kerättävien jäsenmaksujen avulla. Kaupunki voisi työnantajana järjestää kassan jäsenmaksun perinnän suoraan palkanmaksun yhteydessä, kuten ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnän osalta toimitaan.
Jotta ei hankaloitettaisi Talpan valmiiksi kuormittuneen henkilöstön työtä, selvitystä voidaan tehdä vasta, kun palkkakriisi on kokonaisuudessaan saatu hoidettua ja selvittäminen ei millään tavalla vaikeuta palkkojen maksua ja talpan muuta perustyötä. Lisäksi on tärkeää huomioida, että lisäetuuskassat eivät tällä hetkellä ole kaikkien järjestöjen valikoimassa, ja myöhemmin tapahtuvassa selvittämisessä tulee huomioida myös henkilöstön tasavertaisuuteen liittyvät tavoitteet.”
Kannattaja: Reetta Vanhanen
Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Elisa Gebhardin vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
Jaa-äänet: 7
Anniina Iskanius, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen
Ei-äänet: 8
Paavo Arhinmäki, Elisa Gebhard, Titta Hiltunen, Johanna Nuorteva, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen
Kaupunginhallitus hyväksyi Elisa Gebhardin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen äänin 7-8.
Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Reetta Vanhasen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
28.11.2022 Pöydälle
21.11.2022 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Kirsti Laine-Hendolin , johtaja, palkanlaskennan vakauttamishanke, puhelin: 09 310 87751
Marjo Kuosa, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 82626
This decision was published on 25.01.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Kirsti Laine-Hendolin , johtaja, palkanlaskennan vakauttamishanke, puhelin: 09 310 87751
Marjo Kuosa, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 82626