Valtuustoaloite, aloitteiden määrärahakäytäntö
Ledamoten Pentti Arajärvis motion om anslagspraxis för fullmäktigemotioner
Beslut
Stadsfullmäktige betraktade motionen som slutbehandlad.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Ledamoten Pentti Arajärvi och 33 andra fullmäktigeledamöter föreslår i sin motion att stadsstyrelsen ska utreda verkställandet av fullmäktigemotioner och praxisen beträffande anslag för dem.
I motionen konstateras att stadsfullmäktige varje år godkänner motioner som kräver ekonomiska resurser för att verkställas. Om det inte ingår något separat beslut om finansiering i motionen, blir det den ansvariga nämndens uppgift att finansiera verkställandet av motionen och därmed måste nedskärningar göras i den övriga verksamheten. Om ett separat finansieringsbeslut har fattats i fråga om motionen, verkställs motionen inom ramen för det beloppet.
Detta förfarande åsidosätter verkställandet av stadsfullmäktiges beslut, eftersom det är möjligt att "till och med beslut om verkställande av en fullmäktigemotion som bekräftats genom en budgetmotion har upphört genom nämndens beslut om verkställande av budgeten".
I motionen föreslås att stadsstyrelsen ska utreda anslagspraxis för fullmäktigemotioner samt vilka åtgärder som bör vidtas för att de motioner som stadsfullmäktige godkänner faktiskt ska verkställas.
Stadsstyrelsen anser att det inte finns orsak att göra separata utredningar om de frågor som anges i motionen.
Motionerna utgör en mekanism där en ledamot föreslår att stadsstyrelsen ska vidta vissa åtgärder. Stadsfullmäktige besvarar motionen genom att redogöra för vilka åtgärder det avser vidta i frågan eller om det anser att inga åtgärder behövs.
Fullmäktige behandlar stadsstyrelsens svar och betraktar slutligen motionen som slutbehandlad. Fullmäktige godkänner inte motionen och beslutar inte heller om de åtgärder som stadsstyrelsen redogjort för i sitt svar. Att motionen betraktas som slutbehandlad är inte ett beslut som gäller de åtgärder som föreslås i motionen. De åtgärder som man eventuellt vidtar till följd av motionen utgör separata ärenden, som behöriga instanser fattar beslut i och som man kan söka ändring i.
Motionssvaret bereds alltid i enlighet med stadsstrategin och budgeten. Åtgärder som står i strid med dem föreslås därför inte i motionssvaret. Utgångspunkten är den att den linje som man har stakat ut i motionssvaret beaktas i stadens verksamhet. Det huvudsakliga avgörandet om vilka åtgärder som ska vidtas fattas emellertid alltid av den behöriga myndigheten. Den myndigheten är ofta en annan än stadsfullmäktige. Ett motionssvar som föreläggs stadsfullmäktige eller ett annat organ för behandling är således inte ett beslut i huvudsaken som ska verkställas.
En budgetmotion är en särskild form av motion. En motion är en budgetmotion om den gäller anslag som ska tas upp i budgeten för följande år. Dessa motioner behandlas i stadsfullmäktige i samband med budgeten. De åtgärder som föreslås i motionen ska övervägas jämsides med budgetberedningen. När fullmäktige godkänner budgeten anser det att de budgetmotioner som stadsstyrelsen besvarat i linje med budgeten som ska godkännas är slutbehandlade.
Enligt anvisningarna för budgetarbetet ska nämnderna och direktionerna behandla sina utlåtanden om budgetmotionerna samtidigt med budgetförslagen. I utlåtandena ska de redogöra för hur de åtgärder som föreslås i motionen har beaktats i budgetförslaget. I utlåtandet ska det entydigt anges hur mycket den åtgärd som föreslås i motionen ökar eller minskar anslagsbehovet och om anslagen ingår i förvaltningens budgetförslag. Åtgärdens effekter på prestationsmängderna ska uppges på motsvarande sätt, likaså om ändringarna ingår i budgetförslaget.
Myndigheter som lyder under stadsfullmäktige, med början från stadsstyrelsen, är skyldiga att verkställa fullmäktiges beslut. Av beslutet med vilket motionen anses slutbehandlad uppkommer inte någon lösning som omedelbart ska verkställas. I stadsstyrelsens svar på motionen kan ändå åtgärder som har ekonomiska inverkningar ingå. Dessa inverkningar ska beaktas i ekonomiplaneringen.
De åtgärder som stadsstyrelsen förutsätter ska beaktas i ekonomiplaneringen på rätt nivå i förhållande till de resurser som åtgärderna förutsätter. Vid behov ska stadsstyrelsen föreslå fullmäktige det anslag som åtgärderna förutsätter för godkännande i budgeten. I situationer som kräver mindre resurser ska nämnden eller direktionen beakta de resurser som åtgärderna kräver vid styrningen av organisationens verksamhet och ekonomi. Det centrala är att de åtgärder som stadsstyrelsen förutsätter verkställs, oberoende av ekonomiplaneringsnivå.
Enligt 30 kap. 11 § i förvaltningsstadgan besvarar stadsstyrelsen en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter och förelägger fullmäktige sitt svar.
Kaupunginhallitus 06.11.2023 § 661
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
30.10.2023 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Antti Peltonen, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 36018
Pilvi Ainola, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 38460
This decision was published on 21.11.2023
FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING
Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.
Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen
Presenter information
Ask for more info
Antti Peltonen, förvaltningschef, telefon: 09 310 36018
Pilvi Ainola, förvaltningsexpert, telefon: 09 310 38460