Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025
Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025
Päätös
Kaupunginhallitus päätti hyväksyä liitteen 1 mukaisen toimenpideohjelman asunnottomuuden poistamiseksi ohjeellisena noudatettavaksi.
Käsittely
Vastaehdotus:
Jussi Halla-aho: Toimenpideohjelman sivun 6 viidennen kappaleen loppuun lisätään seuraavat virkkeet: Laittomasti maassa olevien ja EU:n liikkuvan väestön kohdalla ensisijaisena ratkaisuna tulee olla palaaminen omaan kotimaahan. Kuntalain mukaan kunnan tulee järjestää palvelut asukkailleen.
Jussi Halla-ahon vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta sekä kaupunkiympäristölautakunta esittävät kaupunginhallitukselle liitteen 1 mukaisen toimenpideohjelman hyväksymistä.
Kaupunkistrategian mukainen asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä toimenpideohjelma 2023–2025 on laadittu Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginkanslian yhteistyönä. Toimenpideohjelma on jatkoa vuosien 2020–2022 ohjelmalle, jolla asunnottomuutta saatiin vähennettyä yksinelävien osalta -47 % ja perheiden ja pariskuntien osalta -38 %.
Toimenpideohjelman tavoitteena on poistaa asunnottomuus. Asunnottomuuden poistamisella tavoitellaan asunnottomien määrän vähentämistä siihen minimitasoon mihin se on mahdollista vähentää. Ilman asuntoa olevia tulee olemaan jatkossakin jonkin verran, koska Helsinkiin hakeutuu uusia asunnottomia henkilöitä ja helsinkiläisiä joutuu eri syistä asunnottomiksi.
Toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi on luokiteltu neljään kokonaisuuteen: Asuntotuotanto, ennaltaehkäisy ja varhainen tuki, pitkäaikaisasunnottomien palvelut sekä tietotuotanto, viestintä ja yhteistyö. Toimenpideohjelmaan tunnistettuja toimenpiteitä on yhteensä 15. Tavoitteiden lähtötaso on vuoden 2022 tilastoissa. Tärkein tavoitemittari on asunnottomien määrä kokonaisuutena ja eri ryhmissä, lisäksi on asetettu asunnottomuuden poistamiseen kohdennettujen toimenpiteiden seurannan mittareita. Toimenpiteiden etenemistä seurataan vuosittain. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaupunkiyhteistä toimialarajat ylittävää yhteistoimintaa sekä verkostoitunutta yhteistyötä palveluntuottajien, järjestöjen ja palvelujen käyttäjien kanssa.
Toimenpideohjelma rahoitetaan lähtökohtaisesti toimialojen ohjelmaa varten varatuista määrärahoista sekä osittain myönnettyjen valtionavustusten ja järjestöjen saaman hankerahoituksen kautta. Rahoitusmallin jatkuvuuden varmistaminen on tärkeää asunnottomuuden ennaltaehkäisyn turvaamiseksi.
Lautakuntakäsittelyn aikana sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnassa esitettiin muutoksia käsittelyssä olleeseen toimenpideohjelmaan. Lautakunta hyväksyi muutokset ja ne käyvät ilmi päätöshistoriasta. Kaupunkiympäristölautakunta ei esittänyt muutoksia itse ohjelmaan, mutta korostaa, että vapautuvien vankien asunnottomuuden poistamiseen on perusteltua etsiä uusia ratkaisuja esimerkiksi vaikuttavuusperusteisen rahoituksen avulla. Hyväksyttäväksi esitettävä toimenpideohjelma on sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan esittämien muutosten mukainen.
Kaupunginhallitus 12.06.2023 § 397
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Paavo Arhinmäen ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36276
Kaupunkiympäristölautakunta 23.05.2023 § 280
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle liitteessä 1 esitetyn asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelman 2023-2025 hyväksymistä. Lautakunta korosti, että vapautuvien vankien asunnottomuuden poistamiseen on perusteltua etsiä uusia ratkaisuja esimerkiksi vaikuttavuusperusteisen rahoituksen avulla.
Käsittely
Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että pöydällä olon aikana liite 1 toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023-2025 päivitettiin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnassa päätetyn liitteen mukaiseksi.
Asian aikana kuultavina olivat yksikön päällikkö Kati Hytönen ja yksikön päällikkö Oscar Ailio. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Risto Rautava: Uusi esitysehdotus:
"Esittäessään kaupunginhallitukselle liitteessä 1 esitetyn asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelman 2023-2025 hyväksymistä, lautakunta korostaa, että vapautuvien vankien asunnottomuuden poistamiseen on perusteltua etsiä uusia ratkaisuja esimerkiksi vaikuttavuusperusteisen rahoituksen avulla."
Kannattaja: Mia Haglund
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Risto Rautavan vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
09.05.2023 Pöydälle
09.05.2023 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Kati Hytönen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 29729
Oscar Ailio, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 42080
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 23.05.2023 § 98
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle liitteenä 1 olevan Helsingin kaupungin toimenpideohjelman asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025 hyväksymistä.
Käsittely
Asiassa tehtiin seuraavat vastaehdotukset:
Vastaehdotus 1:
Puheenjohtaja Daniel Sazonov: Ohjelman sivu 9:
”Tavoitetaso 31.12.2025: Yksin eläviä helsinkiläisiä asunnottomia on enintään 200 ja asunnottomia perheitä ja pariskuntia ei ole.”
Muotoon:
”Tavoitetaso 31.12.2025: Yksin eläviä helsinkiläisiä asunnottomia on enintään 200, joista pitkäaikaisasunnottomia enintään 50 ja asunnottomia perheitä ja pariskuntia ei ole.”
Ohjelman sivu 16:
”Tavoitetaso 31.12.2025: Positiivisen virtauksen johdosta Asunto ensin-yksiköihin jonottavia pitkäaikaisasunnottomia on enintään 100 henkilöä.”
Muotoon:
”Tavoitetaso 31.12.2025: Positiivisen virtauksen johdosta Asunto ensin-yksiköihin jonottavia pitkäaikaisasunnottomia on enintään 50 henkilöä.”
Ohjelman sivu 17:
Lisätään toimenpiteen 11 kuvaukseen perään:
”Toimenpiteen osana kiinnitetään erityistä huomiota vapautuvien vankien tilanteeseen.”
Ja lisäksi lisätään mittari:
3. Erillinen toimintamalli vapautuvien vankien tilanteen hoitamiseen yhdessä RISE:n kanssa on luotu kyllä/ei
Kannattaja: jäsen Matti Niiranen
Vastaehdotus 2:
Jäsen Laura Korpinen: Teen vastaehdotuksen siten, että toimenpideohjelman sivun 5 ensimmäisen kappaleen loppuun lisätään lause: Laittomasti maassa olevien ja EU:n liikkuvan väestön kohdalla ensisijaisena ratkaisuna tulee olla palaaminen omaan kotimaahan.
Kuntalain mukaan kunnan tulee järjestää palvelut asukkailleen.
Kannattaja: jäsen Martina Houtsonen
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä puheenjohtaja Daniel Sazonovin vastaehdotuksen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätös syntyi seuraavan äänestyksen tuloksena:
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 2 (jäsen Laura Korpinen)
Jaa-äänet: 11
Pentti Arajärvi, Eva Biaudet, Maaret Castrén, Kati Juva, Minna Lindgren, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Daniel Sazonov, Oula Silvennoinen, Meri Valkama, Sinikka Vepsä
Ei-äänet: 2
Martina Houtsonen, Laura Korpinen
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 11 - 2.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti asiasta hyväksytyn vastaehdotuksen osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavasti.
09.05.2023 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655
This decision was published on 23.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276