Poikkeaminen, Pitäjänmäki, Takkatie 36, Helsinki Stadion Management Oy

HEL 2023-006434
More recent handlings
§ 126

Pitäjänmäki, Takkatie 36, poikkeamishakemus

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 46. kaupunginosan (Pitäjänmäki) urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11440 seuraavasti:

  • ohjeellisen pallokentän (up/p) aluerajauksen ylittäminen laajennetun (59m x 100 m) jalkapallokentän toteuttamiseksi.
  • kahden pukuhuonekopin pystyttäminen urheilurakennusten rakennusalan (yu) ulkopuolelle.

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Jo kesällä 2023 toteutetun jalkapallokentän ympäristö VU-alueella rakennetaan ja istutetaan valmiiksi 11.12.2023 päivätyn asemapiirustuksen mukaisesti siirrettävine kulkureitteineen, istutuksineen ja aitoineen seuraavasti:
    • Jalankulku- ja pyöräilyreitin linjaus siirretään alueella siten, että aikaansaadaan turvalliset näkymät eteläisen ja läntisen reitin risteyksessä.
    • Kentältä tuleva hulevedenohjaus ja lumenläjitys toteutetaan siten, ettei hulevesistä eikä lumen sulamisvedestä ole haittaa ulkoilureitille tai sen käyttäjille.
    • Kentän lounaiskulman edusta ja kentälle nousevat täytemaaluiskat istutetaan maata sitovilla ja paikkaan sopivilla maanpeitekasveilla ja kivikorimuurin vierusta köynnöskasveilla. Kentän lännenpuoleiset maaluiskat tulee istuttaa paahdetta ja lumikuormaa kestävillä maanpeite- ja/tai pensaslajeilla. Istutettavien alueiden tulee olla ilmeeltään vehreitä ja kasvilajit tulee sopia lehtomaiseen luonnonympäristöön.
    • Ulkoilureitin ja kentän etelälaidan väliin istutetaan riviin neljä suurikokoisena istutettua lehtipuuta, kuten koivua ja huolehditaan niiden riittävästä tuennasta ja suojaamisesta kasvun alkuvaiheessa.
    • Uusittavat pukuhuonekontit ja siirrettävä varastokontti aitoineen suunnitellaan julkisivukäsittelyin ja istutuksin kokonaisuutena siten, että VU-alueen raja muodostaa huolitellun kokonaisuuden puiston ja pikaraitiotien suuntaan. Alueen aitaaminen toteutetaan vihreänä kolmilankaverkkoaitana.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Helsinki Stadion Management Oy

Rakennuspaikka

46. kaupunginosan (Pitäjänmäki) urheilu- ja virkistyspalvelujen alue (VU) osoitteessa Takkatie 36.

Hakemus

Hakija hakee lupaa laajennetun jalkapallokentän (59m x 100m) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 11440 siten, että ylitetään alueen pallokentälle ja tilapäiselle pysäköinnille varatun alueen (up/p) ohjeellista rajaa. Lisäksi hakija hakee lupaa nykyisten tilapäisten pukuhuonekonttien korvaamiselle uusilla pukukopeilla, jotka sijoitettaisiin jalkapallohallille varatun urheilurakennuksen rakennusalan (yu) ulkopuolelle.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että halutaan parantaa vuokra-alueen mahdollisuuksia tarjoamalla harjoittelumahdollisuudet erikokoisille ja -tasoisille joukkueille. Kentän laajentaminen mahdollistaa sen jakamiseen poikkisuunnassa useamman joukkueen harjoittelua varten. Pukuhuoneiden rakentaminen mahdollistaa wc-käynnit ja vaatteiden vaihdon paikalla.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 2.6.2006 vahvistettu asemakaava nro 11440. Asemakaavan mukaan alue on urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta (VU). Alueen pohjoisosassa on merkitty rakennusala urheilurakennuksille (yu). Rakennuksen enimmäiskorkeus on 15 m. Hallialueen eteläpuolella on ohjeellisella rajauksella kaavassa merkitty n. 43m x 63m kokoinen varaus pallokentälle ja tilapäiselle pysäköinnille (up/p). VU-alueen etelä- ja länsiosassa on likimääräinen varaus jalankululle ja polkupyöräilylle.

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu virkistys- ja viheralueena sekä eteläosaltaan asuntovaltaisena alueena A2.

Alueella on erilaisia luontoarvoja. Alueen kaakkoisrajalle osin jo toteutetun kentän alueelle ulottuu liito-oravan ydinalue (57/2018) ja eteläpuolitse ulkoilureitin suuntaisesti kulkee todennäköinen liito-oravan liikkumisreitti. Osin kentän alueelle ulottuu luonnoltaan hyvin vaihteleva metsäkokonaisuus ”Kääpäkohteet ja orvakkakohteet Talin lehdon pohjoislaajennus (1/2022)”. Lisäksi itärajalla ja kaakkoiskulmalla alueella on ”arvokkaat metsäkohteet Tali (M47/13)”. Kentän lounais- ja länsipuolella oleva metsä kuuluu tunnistettuun arvoalueeseen ”FINIBA-alueet Laajalahti-Huopalahti-Vanhakaupunginlahti (210247)”, jonka lisäksi läntisellä metsäalueella on ”arvokkaat luonnonympäristöt (LAKU) Iso Huopalahti ja Talin lehdot (C 1)” -kohde sekä edellä mainitun kohteen ”M47/13” läntinen rajaus ja tärkeä lintualue Iso-Huopalahti (26) rajaus.

Kesäisin sekä yu- että up/p-alueet ovat toimineet tekonurmipäällysteisinä jalkapallokenttinä. Yu-alueelle on talvisin pystytetty ylipainehalli. Alueen länsipuolella on pikaraitiotiepysäkki. VU-alueen etelä- ja länsireunalla kulkee jalankulku- ja pyöräilyreitti, joka johtaa Pajamäestä Takkatielle ja raitiotiepysäkille. Pallokenttien ja reitin välisellä alueella on aikaisemmin ollut sorakenttä. Alueen länsilaidalla on väliaikainen pukuhuone- ja varastokontti.

Kesällä 2023, poikkeamishakemuksen ollessa vireillä, uusi laajennettu ja tekonurmipäällysteinen jalkapallokenttä on rakennettu alueen eteläosaan. Lähes täysimittainen kenttä on edellyttänyt yli 2 metrin korkuisia tukimuurirakenteita jalankulku- ja pyöräilyreitin vieressä ja kentän kulma kivikorirakenteineen on ulotettu osittain jopa kyseisen reitin päälle. Kenttä on toteutettu vaikutuksia arvioimatta osin edellä mainittujen luontoarvoalueiden päälle. Vaikutukset mainittuihin luontoarvoihin ovat jälkeenpäin arvioiden kuitenkin vähäiset. Kentän hulevedet on ohjattu paikalla salaojassa kentän ali eteläpäätyyn, jossa ne purkavat kivipesän tyyppiseen rakennelmaan ja siitä eroosiosuojaamattomassa uomassa nykyisen rumpuputken kautta ulkoilureitin länsipuoliseen ojaan. Rumpu todettiin syyskuussa maamassoista ja lehdistä jo lähes tukossa. Nyt rankkasateella tai lumen sulaessa vauhdilla rumpu helposti tukkeutuu ja vesi voi tulvia ulkoilureitille.

Asemakaavoituksen sekä kaupunkitila- ja maisemasuunnittelun edustajat ovat käyneet neuvotteluja poikkeamisluvan ehdoista hakijan kanssa alueella 28.9.2023. Maastokatselmuksessa sovittiin jalankulku- ja pyöräilyreitin linjauksen siirtämisestä alueella siten, että aikaansaadaan turvalliset näkymät eteläisen ja läntisen reitin risteyksessä. Sovittiin kentältä tulevan hulevesiputken purun ja uoman laadukkaammasta ohjauksesta ja toteutuksesta. Vedenohjaus tulee toteuttaa laadukkaasti ja siten, ettei siitä ole haittaa ulkoilureitille tai sen käyttäjille. Rumpu täytyy puhdistaa tyhjäksi tai vaihtaa ja jatkaa pituussuunnassa samalla, kun ulkoilureitti muokataan uutta reittiä pitkin kentän kulmalla. Kentän kulman ja eteläpäädyn maamassoihin tulee istuttaa eroosiota estämään maa-aineksia sitovaa maanpeitekasvillisuutta. Lisäksi sovittiin kenttäalueen aitaamisen yksityiskohdista ja kulkujärjestelyistä sekä uusista istutettavista alueista raitiovaunupysäkin puolella. Nykyisen varastokontin siirtämisestä uusien pukuhuonekonttien yhteyteen VU-alueen luoteisreunaan on myös sovittu. Kyseiset suunnitelman korjaukset ja tarkennukset on esitetty hakijan laatimassa 11.12.2023 päivätyssä asemapiirustuksessa, joka on hakijan puolesta toimitettu poikkeamisluvan valmistelijalle.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Alue rajautuu kaupungin viheralueisiin sekä Takkatien katualueeseen. Naapureiden kuuleminen ei ole tarpeen, koska VU-aluetta ympäröi kaupungin hallinnassa olevat puisto- ja katualueet eikä poikkeamisella ole vaikutuksia laajemmalle.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska toimenpide parantaa huomattavasti alueen käyttöä nimenomaan urheilu- ja virkistyspalvelujen alueena. Lähes täysimittainen jalkapallokenttä tarjoaa harjoittelumahdollisuudet erikokoisille ja -tasoisille joukkueille. Toimenpide ei ulotu VU-alueen ulkopuolelle.

Alueen lounaiskulmassa kentän maantäyttöjä tukeva kivikorimuuri ja siihen liittyvät luiskat sekä uusi aitaus rajautuvat VU-alueella olevan jalankulku- ja pyöräilytien risteykseen ja estävät osittain näkyvyyttä reitin kulkusuunnassa. Rakennettua ratkaisua on jatkosuunnittelussa kehitetty turvallisemmaksi siirtämällä reittiä ulospäin kivikorimuurista ja parantamalla näin näkemiä. Kentälle nousevat täytemaaluiskat tulee istuttaa maata sitovalla ja paikkaan sopivalla maanpeitekasveilla ja kivikorimuurin vierusta köynnöskasveilla. Kentän lännenpuoleiset maaluiskat tulee istuttaa paahdetta ja lumikuormaa kestävillä maanpeite- ja/tai pensaslajeilla. Luiskia ei saa päällystää synteettisin materiaalein. Istutettavien alueiden tulee olla ilmeeltään vehreitä ja kasvilajit tulee sopia lehtomaiseen luonnonympäristöön.

Laajennetun jalkapallokentän rakentaminen on edellyttänyt VU-alueen kaakkoiskulmassa rinteen tasoittamista ja nuoren lehtipuuryhmän poistamista, mutta tiivis ja täyskasvuinen metsäalue kentän itäpuolella on säilynyt koskemattomana. Kentän kaakkoiskulmasta poistettu puusto on kuitenkin kaadettu ilman lupaa arvioimatta vaikutuksia alueen lukuisiin luontoarvoihin. Puustoa on rakentamisen myötä poistunut myös liito-oravan liikkumisreitin alueelta kentän etelälaidalla. Ulkoilureitin uudelleenlinjauksesta johtuen joudutaan edelleen kentän lounaispuolelta poistamaan lehtoalueen reunasta useampia puita, enimmäkseen koivuja. Edellä mainituista syistä johtuen tulee hakijan istuttaa ulkoilureitin ja kentän etelälaidan väliin riviin neljä suurikokoisena istutettua lehtipuuta, kuten koivua ja huolehtia niiden riittävästä tuennasta ja suojaamisesta kasvun alkuvaiheessa.

Uusittavat pukuhuonekontit ja siirrettävä varastokontti aitoineen tulee suunnitella julkisivukäsittelyin ja istutuksin siten, että VU-alueen raja muodostaa huolitellun kokonaisuuden puiston ja pikaraitiotien suuntaan. Alueen aitaaminen tulee toteuttaa vihreänä kolmilankaverkkoaitana.

Asemapiirustuksessa kentän huoltoportin alueelle esitetty lumikuorman alue on todennäköisesti liian pieni. Lumen läjitys ulkoilureitin vieressä ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa (esim. sulamisvesien viipyminen ja jäätyminen) ulkoilureitille tai sen käyttäjille. Kyseiseen kohtaan lunta läjittäessä tulee varmistua riittävin painantein ja hulevedenohjauksen keinoin siitä, että lumen sulamisvedet eivät ohjaudu ulkoilureitille.

Vuokra-alueen ulkopuoliselle alueelle ei saa ulottaa vuokra-alueen toimenpiteitä, eikä sieltä saa mennä kaatamaan tai siistimään puustoa, vesakkoa tai aluskasvillisuutta ilman asianmukaista lupaa. Paikoin erityiset luontoarvot ulottuvat vuokra-alueelle, joten vuokra-alueella tehtävää erityisten luontoarvojen alueella tapahtuvaa kasvillisuuden poistoa koskien on neuvoteltava maanomistajan ja asianmukaisen tahon kanssa.

Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Ennen rakentamista on aina selvitettävä riittävällä tasolla alueen mahdolliset erityiset luontoarvot.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

This decision was published on 22.12.2023

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 126 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 126 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Siv Nordström, arkkitehti, puhelin: 09 310 37322

siv.nordstrom@hel.fi

Decisionmaker

Sami Haapanen
vs. maankäyttöjohtaja