Tutkimuslupa, Muisti ja ruoka -kehittämishanke
Tutkimuslupa tutkimukseen "Muisti ja ruoka"
Päätös
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Muisti ja ruoka” (Gery ry). Yhteyshenkilöinä ovat ylilääkäri ********** johtaja ********** ja neuvontapäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimuslupa ei kata tutkimukseen osallistujan Gery ry:ltä mahdollisesti toivomaa henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta, kyseessä tällöin Gery ry:n ja asiakkaan itsensä välinen sopimus.
Tutkimuksesta ja siihen osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittava yksikön esihenkilön ja/ tai tutkimuksen yhteyshenkilöiden kanssa.
Tutkimukseen rekrytointi tapahtuu sovituista yksiköistä. Tutkija itse ei suoraan toimi rekrytoijana.
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle, eikä toimiala sitoudu tiloissa tehtävien mahdollisten muutosten kustantamiseen.
Tutkijat sitoutuvat noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkijat saapuvat pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.
Päätöksen perustelut
Kehittämishankeen tarkoituksena on edistää muistisairaiden hyvää ravitsemusta, elämänlaatua ja toimintakykyä ohjauksen, koulutuksen ja viestinnän avulla. Lisäksi hankkeessa edistetään aivoterveyttä ravitsemuksen keinoin muistisairauksien ehkäisemiseksi. Hankkeen kautta omaisten ja ammattilaisten tieto hyvän ravitsemuksen toteuttamisesta lisääntyy.
Tutkimus on osa laajempaa valtakunnallista kolmevuotista Muisti ja ruoka -kehittämishanketta (Gery ry 2023-2025, rahoitus Sosiaali- ja terveysministeriön järjestöavustukset ), jossa osallistavien työpajojen, luentojen, webinaarien ja henkilökohtaisen ohjauksen avulla toteutetaan kohderyhmille ohjauksia ja koulutuksia sekä tuotetaan materiaaleja hyvästä ravitsemuksesta.
Kehittämishankkeen kohderyhmänä ovat kotona asuvat ihmiset, joilla on muistihuoli tai lievän vaiheen muistisairaus (noin 150) ja heidän omaisensa, muistisairaita työssään kohtaavat ammattilaiset (noin 300) sekä kotona asuvat ikäihmiset (noin 850), joita kohdataan esim. palvelukeskusten tapahtumissa ja ryhmissä ja jotka hyötyvät aivoterveyttä edistävästä ravitsemusohjauksesta. Osallistujamäärät jakautuvat kolmen vuoden ajalle. Kohderyhmä on tarkemmin kuvattu tutkimuslupahakemuksessa ja tutkimussuunnitelmassa.
Aineisto kerätään kyselyillä ja haastatteluilla. Kolmen vuoden aikana haastatellaan ruokailutottumuksiin liittyen enintään 30 muistisairasta ikäihmistä ja omaista. Haastatteluja ei nauhoiteta. Kyselylomakkeisiin voi vastata nimettömästi. Haastattelujen ja kyselylomakkeiden tiedot tallennetaan ilman tunnistetietoja ja niistä ei voi tunnistaa yksittäistä vastaajaa. Kyselylomakkeet kerätään luentojen, ryhmätapaamisten tai ohjauksen yhteydessä.
Palautelomakkeen yhteydessä saa halutessaan kertoa nimensä ja puhelinnumeronsa, jos haluaa osallistua hankkeen seurantakyselyyn. Seurannassa tiedustellaan puhelimitse ruokavaliossa tapahtuneita muutoksia ja elämänlaatua.
Tutkimusorganisaatiolla on mahdollisuus pyynnöstä toteuttaa yksilöllistä ravitsemusohjausta ja neuvontaa, josta sovitaan osallistujan kanssa erikseen. Neuvontapalvelussa käsitellyistä kysymyksistä voidaan ilman tunnistetietoja koota yhteenvetoja ja laatia tilastoja neuvonnan kehittämisen sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen tarpeisiin.
Tutkimukseen osallistujien rekrytointi tapahtuu yhteyshenkilöiden kanssa sovitulla tavalla ja avustuksella. Osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista ja perustuu kirjallisesti annettavaan suostumukseen.
Aineisto analysoidaan sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.
Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa, ja sitä säilytetään kulkuluvallisissa tiloissa, joihin ei ole pääsyä ulkopuolisilla. Sähköinen materiaali on suojattu salasanoin. Aineisto tuhotaan hankkeen päätyttyä vuoden 2025 lopussa.
Seniorikeskusten johtaja, johtajalääkäri ja arviointipäällikkö puoltavat tutkimusluvan myöntämistä.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksen 17.1.2023 § 11 mukaan sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen sekä pelastustoimelle määrättyjä lakisääteisiä tehtäviä koskevien asiakirjojen antamisesta tekee palvelun päällikkö palvelunsa osalta. Tästä tutkimusluvasta päättää sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja.
This decision was published on 30.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Päivi Portin, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 27042