Hankesuunnitelma, perusparannus, päiväkoti Kimmo, Turjantie 3, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-008086
More recent handlings
Case 7. / 135 §

Leikkipuisto Kimmon perusparannuksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen

Buildings and Public Areas Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti korottaa Leikkipuisto Kimmon perusparannuksen hankesuunnitelman enimmäishintaa 310 000 eurolla arvonlisäverottomana siten, että hankkeen korotettu enimmäishinta on 1 300 000 euroa arvonlisäverottomana huhtikuun 2023 kustannustasossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Leikkipuistorakennus Kimmo on valmistunut vuonna 1952 Olympiakylän välittömään läheisyyteen. 70-vuotias puurakennus sijaitsee Kumpulassa, joka on asemakaavassa maisemakulttuurikohde asuntoaluekokonaisuutena (Länsi-Käpylän puutaloalue).

Voimassa on asemakaava vuodelta 2018 (tunnus 12350) ja se määrittelee alueen leikkipuistoksi, jonka alkuperäiset osat tulee säilyttää (VK/s). Rakennusoikeus on määritetty nykyistä selvästi pienemmäksi (85 kem²). Nykyisen rakennuksen laajuus on rakennuslupatiedoissa yhteensä 130 brm² ja piharakennus 27 brm².

Leikkipuistorakennuksen huonojen sisäilmaolosuhteiden vuoksi toiminta on painottunut vahvasti ulkotiloihin. Peruskorjauksen jälkeen turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset leikkipuiston toiminnalle alueen palvelutarpeisiin. Leikkipuisto tarvitsee toimintaa tukevat sisätilat. Hankkeen toiminnallisena tavoitteena on tilojen uudistaminen siten, että ne tukevat toiminnan vaatimuksia. Rakennuksen esteettömyyttä parannetaan.

Close

Hyväksytty hankesuunnitelma päivätty 5.6.2023, Tilapäällikkö 21.6.2023, 10 §.

Päätöksen mukainen hankkeen enimmäishinta oli 990 000 euroa arvonlisäverottomana huhtikuun 2023 kustannustasossa.

Kustannusmuutokset ja niiden syyt:

Hankkeen työmaa-aikana varsinaisten purkutöiden yhteydessä on tullut tarve tehdä laajemmat purku- ja rakennustyöt kuin mitä suunnitteluvaiheessa on osattu ennakoida:

  • ulkoseinän sokkelia vasten olevien alaohjauspuiden uusiminen lähes kokonaisuudessaan, mikä ilmeni purkutöiden jälkeen,
  • Ulkoseinärakenteiden laajempi korjaustarve ja julkisivulaudoituksen uusimistarve kokonaisuudessaan ilmeni rakentamisvaiheessa,
  • välipohjarakenteiden suuremmat uusimistarpeet ilmeni rakentamisvaiheessa,
  • sisäpaneelit jouduttiin erikoishöyläämään vanhaa mallia vastaaviksi,
  • edellisistä lisääntyneistä töistä johtuen sääsuojan tarve pitkittyi.

Rakennusta käsiteltiin kuin suojeltua rakennusta, koska se on yksi alkuperäisistä alueen rakennuksista. Kaupungin museo oli hankkeessa aktiivisesti mukana ja purkamistöiden vaikeus huomattiin vasta töiden edetessä. Esimerkiksi ulkoseinät suurelta osin purettiin ja rakennettiin uudestaan nykymääräysten mukaisesti huomioiden kuitenkin alkuperäisten pintojen struktuurit niin sisällä kuin ulkonakin. Tätä varten jouduttiin materiaalia hankkimaan erikoismitoilla, joka nostaa hankintakustannuksia varsinkin, kun hankintaerä on suhteellisen pieni.

Voimassa olevassa asemakaavassa edellytetään leikkipuiston alkuperäisten osien säilyttämistä.

Kimmonpuiston arvoympäristöinventoinnissa vaalittaviksi ominaispiirteiksi on nostettu leikkipuistorakennus ja -toiminta. Kaupunginmuseon näkemyksen mukaan lähtökohtana on rakennuksen säilyttäminen. Suunnittelussa on otettu huomioon rakennuksen ominaispiirteidensäilyttämisen tärkeys. Suunnittelussa ei kuitenkaan tiedetty mm. että seinän kantavat runkotolpat oli tehty osittain runkotolppien pätkistä. Tällaiset runkotolpat jouduttiin kokonaan uusimaan nykymitoituksia vastaaviksi.

Hankkeen kustannukset

Hankkeen enimmäishinnan korotuksen jälkeen hankkeen uusi urakkavaiheen enimmäishinta on arvonlisäverottomana 1 300 000 euroa. Kustannustasona on käytetty indeksiä huhtikuu 2023.

Korjatuilla kustannuksilla tilojen tulevaksi vuokraksi arvioidaan 47,93 euroa/htm², josta pääomavuokra on 33,37 euroa/htm² ja ylläpitovuokra 12,96 euroa/htm², yhteensä 6 686 euroa/kk ja 80 236 euroa/v. Vuokra-arvio on laskettu hankkeen korjatun enimmäishinnan perusteella 30 vuoden poistoajalla ja 2,5 % tuotto-odotuksella. Pääomavuokra tarkentuu toteutuneiden kustannusten mukaan ja ylläpitovuokra valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.

Rahoitus

Hankkeelle vuodelle 2024 tarvittava rahoitus osoitetaan talonrakennushankkeille vuodelle 2024 varatuista käyttämättä jäävistä määrärahoista.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 3 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, tilahankkeita koskevien hanke- ja muiden suunnitelmien hyväksymisestä kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa.

Kaupunginhallituksen päätöksen 18.9.2017 § 865 mukaan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto tai sen määräämä viranomainen hyväksyy tilahankkeita koskevat hanke- ja muut suunnitelmat, kun hankkeen suunnitelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio on enintään 5 miljoonaa euroa.

Close

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 29.10.2024 § 302

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Tilat -palvelu Tilapäällikkö 21.06.2023 § 10

Close

This decision was published on 02.12.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

tekninen johtaja
Kari Pudas

Ask for more info

Pentti Salo, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 40308

pentti.salo@hel.fi