Hankesuunnitelma, korvaava uudisrakennus, Rusettipolku 4, päiväkoti Rusettipuisto ja leikkipuisto Mustapuro, kaupunkiympäristön toimiala
Päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen (Vartiokylä, Rusettipolku 4)
Päätös
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Vartiokylään osoitteeseen Rusettipolku 4 rakennettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen 19.9.2023 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 3 509 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 15 350 000 euroa heinäkuun 2023 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeen tarpeellisuus
Päiväkoti Myllytontun (Mustapuronpolku 1), päiväkoti Puotinharjun (Olavinlinnantie 1), päiväkoti Puotilan ryhmä Puotinkulman (Kajaaninlinnantie 10) ja päiväkoti Rastilan vuorohoidon tilat (Halkaisijanpolku 1) ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita. Tiloissa on tällä hetkellä noin 270 varhaiskasvatuksen paikkaa.
Tarvittavat korvaavat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tilat järjestetään Vartiokylän kaupunginosaan, Myllypuron peruspiiriin osoitteeseen Rusettipolku 4 rakennettavaan uudisrakennukseen, jonne saadaan noin 40 uutta varhaiskasvatuksen paikkaa. Uudisrakennukseen toteutetaan tilat yhteensä noin 310 lapselle. Päiväkodissa järjestetään myös vuorohoitoa. Itäisessä suurpiirissä toimii jatkossa yksi vuorohoidon toimipiste. Päiväkoti Rastilan vuorohoidon siirto uudisrakennukseen lisää päiväaikaisen varhaiskasvatuksen paikkoja Vuosaaressa.
Päiväkotitilojen lisäksi uudisrakennus korvaa aiemmin lakkautetun leikkipuisto Mustapuron tilat. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan alueella on jatkossa tarpeen järjestää leikkipuistotoimintaa ja suunnittelussa on varauduttu tähän. Mikäli palvelutarvetta ei jatkossa kuitenkaan olisi, voidaan yhdestä päiväkodin toiminta-alueesta muodostuvat leikkipuiston tilat ottaa päiväkotikäyttöön. Leikkipuiston tilat suunnitellaan siten, että ne voidaan osoittaa kuntalaiskäyttöön silloin, kun ne eivät ole leikkipuiston käytössä.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala luopuu nykyisistä päiväkoti Myllytontun tiloista osoitteessa Mustapuronpolku 1 ja päiväkoti Puotinharjun tiloista osoitteessa Olavinlinnantie 1. Lisäksi luovutaan väliaikaisesta paviljonkipäiväkodista osoitteessa Kajaaninlinnantie 10 viimeistään uudisrakennuksen valmistuttua, mikäli palvelutarve sen mahdollistaa. Päiväkoti Rastilan osoitteessa Halkaisijanpolku 1 sijaitsevat tilat pysyvät varhaiskasvatuksen käytössä. Tiloissa järjestettävä toiminta muuttuu päiväaikaiseksi.
Uudisrakennushanke on palvelutilaverkkotarkastelun perusteella tarpeellinen alueen palveluverkon osana. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon olemassa oleva ja rakenteilla oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt hankkeen tarveselvityksen 13.6.2023, 121 §.
Hankesuunnitelma
Tavoitteena on rakentaa turvallinen, terveellinen ja tarkoituksenmukainen oppimisympäristö, jonka monikäyttöiset tilat tukevat sekä lasten että henkilökunnan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tilat suunnitellaan kaikille oppijoille sopiviksi, lasten kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi.
Rakennus ja sen piha muodostuvat pienistä erillisistä toiminta-alueista, jotka mahdollistavat lapsen kokoisen toiminnan tiloissa. Rakennuksen tilat luovat pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että lapsi voi turvallisesti aikuisten tukemana laajentaa kasvuympäristöään niin sisä-, kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana myös vuorohoidon näkökulmasta. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan pihan suunnitteluun.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin. Piha-alueet ja lähialueen puistot tarjoavat sekä päiväkodin että leikkipuiston käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Hankkeessa toteutettavan pihan lisäksi päiväkoti ja leikkipuisto tulevat hyödyntämään rakennuksen välittömään läheisyyteen toteutettavia leikkipuiston ulkotiloja jokapäiväisessä toiminnassaan. Tarkoituksenmukaisella lukituksella ja kulunvalvonnalla varmistetaan edellytykset asukaskäytölle.
Uudisrakennus suunnitellaan ja rakennetaan tämän päivän normaalia laatutasoa noudattaen voimassa olevien rakennusmääräysten sekä Helsingin kaupungin omien suunnitteluohjeiden mukaisesti. Tilat suunnitellaan terveellisiksi, turvallisiksi ja viihtyisiksi.
Kaupungin energiatehokkuustavoitteiden mukaisesti tavoitteena on määräystasoa parempi energiatehokkuus sekä paikalla tuotettu uusiutuva energia. Pääosa uudisrakennuksen lämmitystarpeesta katetaan ilmavesilämpöpumpulla ja sähköenergiaa tuotetaan vesikatolle sijoitettavalla 38 kWp:n aurinkosähköjärjestelmällä (noin 12 prosenttia sähköntarpeesta).
Päiväkodin rakennusalueella on käynnissä asemakaavan muutosprosessi. Kaavaluonnoksessa koulun nykyistä tonttia kasvatetaan ja jatkossa koulu ja päiväkoti sijaitsevat samalla tontilla. Koulun ja päiväkodin tontti on kaavaluonnoksessa varustettu yleisten rakennusten korttelialueen Y-merkinnällä. Päiväkodin rakennusalalle on kaavaluonnoksessa rakennusoikeudeksi merkitty 3 500 k-m² siten, että rakennuksessa voi olla kaksi kerrosta.
Hankkeesta on laadittu 19.9.2023 päivätty hankesuunnitelma kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun aikana on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvontapalvelujen, ympäristöpalvelun ja pelastuslaitoksen edustajia sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä.
Hankesuunnitelma on liitteenä 1. Hankesuunnitelman liitteet ovat oheismateriaalissa.
Hankkeen laajuus
Hankkeen laajuus on 3 509 brm², 2 892 htm², 2 413 hym².
Uudisrakennus toteutetaan kohteeseen siirtyvien päiväkotien nykyisiä tiloja laajempana ja näin varaudutaan varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kehitykseen alueella.
Rakentamiskustannukset
Hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 15 350 000 euroa (4 374 euroa/brm²) heinäkuun 2023 kustannustasossa.
Tilakustannus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
Uuden vuokramallin mukaan määritetty hankkeen aiheuttama sisäinen kokonaisvuokra on noin 92 835 euroa kuukaudessa eli noin 1 114 024 euroa vuodessa (32,10 euroa/htm² kuukaudessa). Neliövuokran perusteena on 2 892 htm².
Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.
Hankkeen rahoitus
Vuoden 2024 talousarvion liitteenä olevassa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2024 - 2033 on hankkeen toteutukselle varattu yhteensä 15,05 milj. euroa siten, että hankkeen laajuus olisi 3 200 brm² ja toteutus ajoittuisi vuosille 2025 - 2026. Hankkeen toteutuksen edellyttämä 15,35 milj. euron rahoitustarve otetaan huomioon uudessa rakentamisohjelmaehdotuksessa.
Hankkeen laajuus on sisällön tarkentumisen myötä hankesuunnitteluvaiheessa kasvanut.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuudella. Rakennuksen ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön toimialan tilat-palvelu.
Rakennustöiden on tarkoitus alkaa vuoden 2025 alussa ja hankkeen on määrä olla valmiina kesällä 2026.
Väistötilat
Hankkeessa ei tarvita väistötiloja. Uudisrakennukseen siirtyvät päiväkodit jatkavat toimintaansa nykyisissä tiloissaan uusien tilojen käyttöönottoon saakka.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 14.11.2023, 271 § antanut hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja todennut, että hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa.
Toimivalta
Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää hankesuunnitelmista, joiden kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa.
Kaupunginhallitus 18.12.2023 § 770
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Vartiokylään osoitteeseen Rusettipolku 4 rakennettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen 19.9.2023 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 3 509 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 15 350 000 euroa heinäkuun 2023 kustannustasossa.
Esittelijä
Lisätiedot
Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 14.11.2023 § 271
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon Vartiokylään osoitteeseen Rusettipolku 4 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen 19.9.2023 päivätystä hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Esittelijä
Lisätiedot
Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 05.10.2023 § 93
Esitys
A
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteeseen Rusettipolku 4 toteutettavan päiväkoti Rusettipuiston ja leikkipuisto Mustapuron korvaavan uudisrakennuksen 19.9.2023 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 3 510 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 15 350 000 euroa heinäkuun 2023 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.
B
Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Juha Aaltonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Juha Aaltonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 21008
This decision was published on 26.01.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174