Tutkimuslupa, Päihteiden käyttö ja palvelutarpeet vanhuudessa – Kohti gerontologisen sosiaalityön mallia (IKÄPÄ)
Tutkimusluvan täydennys tutkimukseen "Päihteiden käyttö ja palvelutarpeet vanhuudessa – Kohti gerontologisen sosiaalityön mallia (IKÄPÄ)"
Päätös
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan täydennyksen ********** tutkimukselle "Päihteiden käyttö ja palvelutarpeet vanhuudessa – Kohti gerontologisen sosiaalityön mallia (IKÄPÄ)" (yliopistotasoinen sosiaalityön tutkimushanke). Tutkimuksen yhteyshenkilöinä ovat gerontologisen sosiaalityön yksikön päällikkö ********** ja projektipäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.3.2026 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusryhmää voi vastaisuudessa tarvittaessa täydentää ehdolla, että uuden tutkijan salassapitositoumus toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kirjaamoon (diaarinumero HEL 2023-013128 mainittava).
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi.
Päätöksen perustelut
IKÄPÄ-tutkimushankkeessa tarkastellaan ikääntyneiden päihteiden käyttöä ja tarpeita erilaisille palveluille ja tuelle. Tavoitteena on luoda pohja gerontologisen päihdesosiaalityön mallille, joka vastaisi kokonaisvaltaisesti päihteitä runsaasti käyttävien ikääntyneiden palveluiden ja tuen tarpeisiin.
Tutkimus käynnistyi seniorikeskuksissa tutkimusluvan nojalla (liite 11) vuonna 2023, jolloin kerättiin laadullinen asiakkaiden ja työntekijöiden haastatteluaineisto. Aineistonkeruuta halutaan keväällä 2025 laajentaa kyselyn ja työpajatyöskentelyn avulla. Kohderyhmänä ovat työntekijät, jotka toimivat seniorikeskuksissa ikääntyneiden mielenterveyttä tukevien palvelujen parissa sekä gerontologisen sosiaalityön yksikössä.
Anonyymissä RedCap-kyselyssä kartoitetaan työntekijöiden työtapoja ja kokemuksia päihteitä käyttävien iäkkäiden kanssa työskentelystä, ja kyselyn vastauksia käytetään kehittämistyön suunnittelussa ja toteutuksessa. Työpajoihin toivotaan osallistuvan yhteensä 24 työntekijää gerontologisesta sosiaalityöstä ja senioripalveluista. Tutkittavat antavat vapaaehtoisen kirjallisen suostumuksensa työpajassa tapahtuvaan havainnointiin ja muuhun aineistonkeruuseen. Työntekijät rekrytoidaan tutkimukseen esihenkilöiden välityksellä.
Tutkimusaineiston rekisterinpitäjinä toimivat Helsingin ja Lapin yliopistot. Tutkimuksen tietosuojasta ja tietoturvasta huolehditaan asianmukaisella tavalla. Tutkimusaineisto hävitetään kokonaisuudessaan viimeistään vuonna 2030.
Tutkimuslupaa ovat puoltaneet arviointitoiminnan johtaja (25.3.2025) ja seniorikeskusten johtaja (27.3.2025).
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää palvelukokonaisuuden johtaja kahta tai useampaa palvelukokonaisuutensa palvelua koskevissa tutkimusluvissa.
This decision was published on 28.03.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444