Hankesuunnitelma, Itäkeskuksen sähkönsyöttöaseman peruskorjaus, hankesuunnitelman korottaminen, liikenneliikelaitos

HEL 2024-005997
More recent handlings
Case 23. / 356 §

Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman peruskorjauksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korotus

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman peruskorjauksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamisen siten, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäishinta yhteensä sisältäen suunnittelun, rakennustyöt sekä hankintojen aikaiset lisä- ja muutostyöt on 8 771 000 euroa kustannustasossa maaliskuu 2024.

Käsittely

Esteelliset: Tuomas Rantanen
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunginhallitus hyväksyi 15.11.2021 859 § Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman perusparannuksen hankesuunnitelman siten, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta yhteensä sisältäen suunnittelun, rakennustyöt sekä hankintojen aikaiset lisä- ja muutostyöt ovat enintään 6 710 000 euroa lokakuun 2021 kustannustasossa.

Hankkeen kustannukset ovat nousseet ja toteutusaika venynyt useista eri syistä. Hankesuunnitelman korottaminen on tarkoituksenmukaista jo käynnissä olevien toimenpiteiden loppuunsaattamiseksi.

Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman saneerauksella ja modernisoinnilla parannetaan Helsingin metrojärjestelmän luotettavuutta ja häiriönsietokykyä.

Hankkeen strategiasidonnaisuus

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 todetaan, että älykkäät liikenneratkaisut ovat sujuvan arjen perusta, tiivistyvän kaupungin liikennejärjestelmän riittävä kapasiteetti ja toimivuus varmistetaan suunnittelemalla kaikki kulkumuodot ja huomioimalla niiden kytkeytyminen toisiinsa. Päätösehdotus on strategian mukainen ja tukee kaupunkistrategian tavoitteita.

Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet

Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöasema on yli 30 vuotta vanha ja tulossa käyttöikänsä päähän. Vanhoihin laitteistoihin on vaikea saada varaosia. Sähkönsyöttöasema on rakennettu ennen Vuosaaren haaran rakentamista. Aseman syötöt Vuosaareen suuntaan eivät vastaa tämän hetken liikennöintimääriä.

Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöasemaa lähimmät sähkönsyöttöasemat sijaitsevat Siilitien ja Kontulan metroasemien läheisyydessä. Sähkönsyöttöasema palvelee sekä Itäkeskuksessa haarautuvaa linjarataa että metrovarikolta tulevia syöttöraiteita. Sähkönsyöttöaseman vikaantumisella olisi vaikutuksia metron liikennöintiin. Modernisoinnin myötä parannetaan sähkönsyöttöaseman kunnossapidettävyyttä. Perusparannuksen yhteydessä uusitaan myös sähkönsyöttöaseman läheisyydessä sijaitsevat erotinkojeistot, jotka sijoitetaan rataolosuhteilta suojattuihin uusin tiloihin.

Hankkeen toteuttaminen

Alkuperäisen aikataulun mukaan syöttöaseman piti olla käytössä vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta prosessilaitetoimituksessa ja ratakaapeloinnissa ilmaantuneiden viiveiden johdosta hankkeen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Hanke toteutetaan siten, ettei metroliikenteelle aiheudu katkoja. Kriittisiä käyttöönotto- ja kytkentätöitä suoritetaan öisin, kun linjaliikenne on tauolla.

Muutokset alkuperäiseen hankesuunnitelmaan

Projektin laajuuteen ei ole tullut merkittäviä muutoksia.

Hankesuunnitelman korotustarve johtuu pääosin seuraavista tekijöistä:

  • Prosessilaitteiston muuttunut hinta
  • Sähkökaapelireittien muutokset
  • Rakennusurakan tarkennukset
  • Alkuperäisen sähköurakoitsijan konkurssi
  • Aikatauluviiveet

Prosessilaitteiston hinta-arvio perustui aiempiin sähkönsyöttöasemien saneerauksiin, mutta laitteistojen hinnat ovat nousseet ennakoitua enemmän. Prosessilaitteistojen toimitusaika oli huomattavasti pitempi ja tämä on osaltaan johtanut hankkeen toteutusajan venymiseen.

Itäkeskuksen tunnelialueella on jouduttu tekemään uusia kaapelireittejä ja tämä on nostanut kustannuksia. Kaapelireittien osalta alkuperäinen kustannusarvio oli laadittu muiden sähkönsyöttöasemahankkeiden pohjalta ja eikä tämän kohteen haasteellisia erityispiirteitä oltu huomioitu täysin. Asennustyöt kohteessa vaativat mm. poikkeuksellisia telinerakenteita.

Rakennusurakkaa jouduttiin hankkeen aikana tarkentamaan, sillä rata-alueen kulkureitit jouduttiin suunnitellusta poiketen toteuttamaan sähkönsyöttöaseman perusparantamishankkeen yhteydessä Itäkeskuksen bussiterminaalin paikalle suunnitellun Punos-hankkeen peruunnuttua alkuvuodesta 2023. Kustannukset lisääntyivät myös alkuperäisen sähköurakoitsijan konkurssin johdosta.

Alkuperäisestä hankkeen enimmäishinta-arviosta puuttuivat myös sähkönsyöttöasematontin maanvuokra työmaan ajalta.

Uusi kustannusarvio ja kustannusten ylitys

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 8 771 000 euroa (alv 0 %) maaliskuun 2024 kustannustasossa.

Hankkeen kustannustason (esityksen mukaisesti maaliskuu 2024) seurannassa käytetään rakennuskustannusindeksiä (2015=100, 3/2024=122,1). Rakennuskustannusindeksin muutos lokakuun 2021 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana oli n. 7,96 %. Indeksikorjattuna alkuperäinen hankesuunnitelman enimmäishinta maaliskuun 2024 hintatasoon olisi 7 244 000 euroa, mutta tämä ei riittänyt kattamaan kustannusten nousua. Hankkeen enimmäishintaa esitetään siten korotettavaksi 1 527 000 eurolla, jotta edellä mainitut kustannuksia kasvattaneet tekijät tulevat huomioiduiksi ja hanke saatettua loppuun.

Hankesuunnitelman enimmäishinnan korotus jakautuu seuraavasti:

Rakennusurakka 455 000 eur
Sähköurakka 91 000 eur
Prosessilaitteet 629 500 eur
Tunnelialueen kaapelireitit 465 000 eur
Työmaa-aikaiset maanvuokrat 60 000 eur
Projektipäällikön rakennuttajan, suunnittelun ja valvonnan kustannukset 50 000 eur

Näiden lisäksi hankkeen enimmäishintaan on sisällytetty n. 4 % riskivaraus.

Hankkeeseen on käytetty maaliskuuhun 2024 mennessä 5 837 566,45 euroa.

Vuoden 2024 aikana hankkeen kustannukset tulevat olemaan noin 3 329 000 euroa. Hanke on mahdollista toteuttaa HKL:n vuoden 2024 talousarvion puitteissa.

Hankkeen vaikutukset käyttötalouteen

Hanke aiheuttaa 25 vuoden poistoajalla tasapoistoina 350 840 euron vuotuisen lisäyksen poistokustannuksiin.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) perussopimuksen perusteella 50 % investoinnin poistoista (175.420 euroa/vuosi) ja 50 % laskennallisista korkomenoista (25 vuoden aikana yhteensä 2 800 000 euroa, laskentakorko 5 %) voidaan laskuttaa HSL:ltä. HKL palauttaa HSL:ltä laskuttamansa 50 % laskennallisen korkomenon ns. infran korkotulona kaupungille.

Loppuosa poistoista (175 420 euroa vuodessa) ja investoinnin rahoittamisesta aiheutuvat todelliset 5 300 000 euron korkokulut laina-aikana (korkokanta 4 % ja laina-aika 25 vuotta) jäävät kaupungin liikenneliikelaitoksen infratukena maksettavaksi. Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman saneerauksen vaikutus HKL:lle maksettavaan kaupungin tukeen on keskimäärin 300 000 euroa vuodessa.

Lisäksi osa HSL:ltä laskutettavasta 50 % poisto-osuudesta ja 50 % laskennallisesta korosta kiertyy vuosittain käytön mukaisesti kaupungin maksettavaksi HSL:n maksuosuuden kautta; noin 50 % poisto-osuudesta ja laskennallisesta korosta katetaan lipputuloilla ja loppuosa kohdistuu kuntaosuuteen. Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman saneerauksen HKL:n osuuden kokonaisvaikutus Helsingin kaupungin käyttötalouteen arvioidaan olevan keskimäärin 400 000 euroa vuodessa (HSL:n maksuosuus ja HKL:n saama kaupungin tuki yhteensä).

Toimivalta

Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää hankkeista, joiden kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus on 12.6.2017 § 665 päättänyt, että liikeliikelaitoksen johtokunta päättää tilahankkeista, joiden hankesuunnitelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio on enintään viisi miljoonaa euroa. Kun hankkeen kustannusarvio ylittää viisi miljoonaa euroa on päätösvalta kaupunginhallituksella.

Close

Liikenneliikelaitoksen johtokunta 06.05.2024 § 44

Esitys

Johtokunta esitti kaupunginhallitukselle Itäkeskuksen metron sähkönsyöttöaseman saneerauksen hankesuunnitelman hyväksymistä niin, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäishinta yhteensä sisältäen suunnittelun, rakennustyöt sekä hankintojen aikaiset lisä- ja muutostyöt on 8.771.000 euroa kustannustasossa maaliskuu 2024.

Johtokunta valtuutti liikenneliikelaitoksen (HKL) toimitusjohtajan päättämään hankkeeseen liittyvistä hankinnoista enimmäishinnan puitteissa.

Esittelijä
toimitusjohtaja
Saara Kanto
Lisätiedot

Saara Kanto, toimitusjohtaja, puhelin: 310 20277

saara.kanto@hel.fi
Close

This decision was published on 12.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi