Vaalilautakunnat, vuoden 2019 eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit sekä mahdollisesti samaan aikaan järjestettävät maakuntavaalit
Vaalilautakuntien asettaminen vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaaleihin
Päätös
Kaupunginhallitus päätti asettaa vuoden eduskunta- ja europarlamenttivaaleja varten 169 vaalilautakuntaa hoitamaan vaalipäivän äänestämistä Helsingin äänestyspaikoilla.
Kaupunginhallitus päätti valita puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat sekä jäsenet ja varajäsenet vaalilautakuntiin liitteen 1 mukaisesti.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 14.4.2019 ja europarlamenttivaalit sunnuntaina 26.5.2019.
Kaupunginhallituksen on vaalilain 15 §:n mukaan mukaisesti hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.
Eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa noudatetaan kaupunginvaltuuston (25.4.2018 § 87) vahvistamaa äänestysaluejakoa, jonka mukaan Helsingissä on 169 äänestysaluetta. Kaupunginhallitus on päättänyt (17.12.2018 § 818) äänestysalueiden äänestyspaikat.
Keskusvaalilautakunta hyväksyi (27.11.2018 § 20) vaalilautakuntien varajäsenten määrän lisäämisen viiteen varajäseneen. Aiemmin varajäseniä on valittu kolme. Samalla keskusvaalilautakunta hyväksyi muutoksesta aiheutuvat kustannukset.
Vaalilautakuntien työmäärä on kasvanut äänestäjämäärän ja vaalijärjestelyihin liittyvien vaatimusten kasvaessa. Vaalilautakuntien varajäsenten määrän lisääminen on tarpeen myös viime hetkellä ilmenneiden esteiden (mm. sairaus) vuoksi. Vaalilautakuntien kokoonpanoja tarkistetaan tavanomaisesti uusilla kaupunginhallituksen päätöksillä. Vaalilautakuntien jäsenmäärän lisääminen peruutusten tapahtuessa juuri ennen vaalipäivää voi kaupunginhallituksenpäätös mennä vaalien yli.
Vaalien läheisyyden vuoksi vaalilautakunnat tulee asettaa samanaikaisesti.
Vaalilautakunnissa on jäseniä ja varajäseniä yhteensä 1690. Vaalikelpoinen vaalilautakuntaan on jokainen äänioikeutettu, jonka kotikunta on Helsinki. Vaalilain 15 §:n mukaisesti vaalilautakuntien jäsenten ja varajäsenten tulee valtiollisissa vaaleissa mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.
Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain mukaan kunnallisessa toimielimessä tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.
Esitys vaalilautakuntaan valittavista henkilöistä on laadittu edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita rekisteröityjä puolueita edustavien tahojen pohjalta.
Keskusvaalilautakunta 27.11.2018 § 20
Päätös
Keskusvaalilautakunta päätti hyväksyä vaalilautakunnan varajäsenten määrän lisäämisen ja siitä syntyvät kustannukset.
Esittelijä
Lisätiedot
Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572
Timo Lindén, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550
This decision was published on 13.03.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Timo Lindén, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550
Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 09 310 64572