Innovaatiorahastoasiat vuosille 2019-2020

HEL 2018-012111
More recent handlings
Case 3. / 3 §

Health Capital Helsinki -kehittämiskokonaisuuden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

Economic Development Sub-committee

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti merkitä tiedoksi Health Capital Helsinki -kehittämiskokonaisuuden tilannekatsauksen.

Lisäksi elinkeinojaosto päätti myöntää Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta Helsinki Business Hub Ltd Oy:lle 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2019 sekä sitoo 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2021 Health Capital Helsinki 2.0 -kehittämiskokonaisuuden toteuttamiseksi (projektirakenneosanumero 3599724).

Rahoituspäätös on ehdollinen ja edellyttää, että hankkeen kokonaisrahoitus toteutuu esitetyllä tavalla.

Käsittely

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunkistrategian 2017-2021 mukaan kaupunki muodostaa alustan yritys- ja tutkimustoiminnan pilotointihankkeille sekä uutta luovalle elinkeinotoiminnalle. Kaupunki vahvistaa Meilahden kampuksen asemaa kansainvälisesti merkittävänä terveysalan innovaatio- ja liiketoimintaympäristönä. Lisäksi kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun yliopistojen, korkeakoulujen ja opiskelijaverkoston kanssa edistääkseen kansainvälisen tason opetuksen ja tutkimuksen edellytyksiä sekä kaupungin strategisia päämääriä.

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaoston tehtävänä on muun muassa päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista ja korkeakoulujen kanssa tehtävän yhteistyön periaatteista sekä seurata niiden toteutumista.

Health Capital Helsinki-hanke

Health Capital Helsinki (HCH) käynnistyi vuonna 2015 Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston teettämällä selvityksellä Life Science -alojen tutkimus, innovaatio- ja yrityskeskittymän kehittämisestä. Selvityksen perusteella kaupunki ja yliopisto sopivat kolmevuotisen hankkeen toteuttamisesta yhdessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Aalto-yliopiston kanssa. HCH:n tavoitteena on kehittää life science- ja terveysteknologia-alojen tutkimus-, innovaatio-, yrityskehitys- ja yrityskeskittymää pääkaupunkiseudulla. Toiminta on vahvasti sidottu Meilahden kampukselle, mutta kohdistuu soveltuvin osin myös muihin osaamiskeskittymiin. Tarkoituksena on nostaa pääkaupunkiseutu Pohjois-Euroopan parhaaksi life science- ja terveysteknologia -alojen tutkimus- ja innovaatioympäristöksi sekä yritysyhteistyöalueeksi.

Hanke tukee tutkimus- ja opiskelijalähtöisten startup- ja kasvuyritysten syntymistä ja kehittymistä, edistää innovaatioiden syntyä ja nopeuttaa niiden kaupallistamista, vahvistaa life science- ja terveysteknologia-alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä lisätä investointien ja kumppanuuksien kohdentumista pääkaupunkiseudulle. Tätä kautta hankkeen tavoitteena on synnyttää uusia työpaikkoja ja kasvattaa vientiä.

Projektin hallinnoijana on toiminut Helsingin seudun elinkeinoyhtiö Helsinki Business Hub Ltd Oy. Helsingin kaupunki on osaltaan rahoittanut hanketta innovaatiorahaston kautta vuosina 2015-2018. Hankkeen edellinen väliraportti innovaatiorahastolle käsiteltiin elinkeinojaoston kokouksessa 25.9.2017 §7 ja hankekauden 2015-2018 loppuraportti-luonnos on liitteenä 3. Hankkeen nettisivut löytyvät osoitteesta www.healthcapitalhelsinki.fi(Link leads to external service).

HCH on luonut yhteydet maailman johtaviin life science- ja terveysteknologia-alan innovaatio-, tutkimus- ja liiketoiminnan ekosysteemeihin mm. Berliinissä, Stanfordissa, Bostonissa sekä Kööpenhaminassa. HCH soveltaa niissä kehitettyjä ohjelmia ja kontakteja pääkaupunkiseudun toimintaympäristöön. Lisäksi hankkeessa on luotu yhteistoimintamalli ja erilaiset testaus- ja kehittämisympäristöt yritysten palvelemiseksi ja hankkeen kautta yhteistyö yliopistojen, yritysten ja HUS:n välillä on tiivistynyt. HCH on myös panostanut viestintään ja toiminnan tunnettuuden lisäämiseen.

Jotta HCH:ssa syntyneiden hyvien tulosten skaalaaminen ja käynnissä olevien toimintojen jatkaminen ja kehittäminen varmistuisi, hankkeen käynnistänyt liittouma on sopinut toiminnan jatkamisesta. Kansliapäällikkö on päättänyt (§270/21.12.2018) Helsingin kaupungin osallistumisesta Health Capital Helsinki -yhteistyöhön vuosina 2019-2021 innovaatiorahastolle jätetyn hakemuksen liitteenä olevan hankesuunnitelman mukaisesti.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa on tarve kehittää ja markkinoida Helsingin life science- ja terveysteknologia -alojen ekosysteemiä sekä viedä sen toimijoita globaaleille markkinoille. Lisäksi halutaan vahvistaa ekosysteemitoimijoiden yhteistyötä hankkeen käynnistäneen liittouman kanssa ja edistää erityisesti tutkimuksen ja liiketoiminnan välistä yhteistyötä. Alan start up -yrityksiä pyritään kehittämään kohti pääomasijoituskelpoisuutta sekä mahdollistaa niiden osaamisen, liiketoiminnan ja työpaikkojen määrän kasvu. Myös hankkeen taustalla olevien organisaatioiden yritysmyönteisyyden edistäminen ja kehittäminen erityisesti life science- ja terveysteknologia-alojen osalta on keskeistä.

HCH-yhteistyö kasvaa vuonna 2019 merkittävästi ja kattaa yhä suuremman osan life science ekosysteemistä. Yhteistyöliittoumassa vuosina 2019-2021 ovat Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, HUS:n ja Aalto-yliopiston lisäksi uusina jäseninä mukana Espoon kaupunki sekä ammattikorkeakoulut Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea. Hankkeen kuluessa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä life science- ja terveysteknologia-alan yritysten kanssa sekä muiden suomalaisten yliopistojen kanssa.

Suunnitelman mukaan Helsinki Business Hub Ltd Oy jatkaa HCH-hankkeen hallinnoijana. Osapuolten kokonaisrahoitus vuosille 2019-2021 jakautuu seuraavasti:

  • Helsingin kaupunki 24% (720 000 euroa)
  • Espoon kaupunki 12% (360 000 euroa)
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri 18% (540 000 euroa)
  • Helsingin yliopisto 18% (540 000 euroa)
  • Aalto-yliopisto 18% (540 000 euroa)
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu 3,33% (100 000 euroa)
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 3,33% (100 000 euroa)
  • Laurea-ammattikorkeakoulu 3,33% (100 000 euroa)

Helsingin kaupungin osuus esitetään rahoitettavaksi innovaatiorahastosta.

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle. Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Jokaisella innovaatiorahaston rahoittamalla hankkeella tulee olla ohjausryhmä, jossa on vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Rahoitushakemuksen arviointi

Helsinki Busines Hub Ltd Oy on joulukuussa 2018 jättänyt innovaatiorahastolle rahoitushakemuksen Health Capital Helsinki -hankkeen rahoittamiseksi vuosina 2019-2021, liite 2. Kaupunginkanslian ja toimialojen edustajista koostuva innovaatiorahaston ohjausryhmä ja kaupunginkanslian edustajista koostuva valmistelusihteeristö ovat arvioineet hakemusta. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto hakemuksesta, kuvaus hankkeesta sekä valmistelusihteeristön arvioinnin tulokset ovat liitteenä 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Health Capital Helsinki -hanke edistää Helsingin osaamis- ja elinkeinoperustaa ja toteuttaa Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikkaa, investointien houkuttelua sekä laajempaa innovaatio- ja yrityspalveluekosysteemin kehittämistä ja tukee kaupungin ja seudun korkeakoulujen strategista yhteistyötä. Life science- ja terveysteknologia-ala on tunnistettu maailmanlaajuisesti ja kansallisesti merkittäväksi kasvualaksi. Pääkaupunkiseudun potentiaalia ei kuitenkaan ole vielä hyödynnetty täysimittaisesti. Alueella sijaitsee merkittäviä alan osaamiskeskittymiä, joiden pirstaleisia innovaatio- ja yhteistyörakenteita HCH-hanke on toimintavuosiensa aikana kehittänyt. Jotta pääkaupunkiseudun vahvuuksia ja osaamista kyetään hyödyntämään kansainvälisessä mittakaavassa, on alueen toimijoiden yhteistyön kehittämistä jatkettava.

Hankkeen rahoittaminen

Health Capital Helsinki -hankkeelle esitetään rahoitusta vuodelle 2019. Koska toiminnan kehittäminen ja jalkauttaminen vaatii pitkäjänteistä työtä rahoitusta esitetään myös sidottavaksi vuosille 2020 ja 2021. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee sidotun rahoituksen käytöstä päätökset hankkeiden väliraporttien perusteella.

Health Capital Helsinki -hankkeen rahoituspäätös on ehdollinen ja edellyttää, että Espoon kaupungin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulun, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Laurea-ammattikorkeakoulun rahoitus toteutuu hankesopimuksessa sovitulla tavalla.

Hankkeen tulee toimikauden aikana arvioida ekosysteemin kehitystä liittyen työpaikkojen, innovaatioiden ja uusien yritysten syntymiseen. Ensimmäisen toimintavuoden aikana on konkreettisti määriteltävä mitä hankkeen tavoitteiden toteuttamisen kannalta tarvittavat life science- ja terveysteknologia-ala liiketoiminnan kehittämispalvelut ovat ja mitkä tahot niitä tuottavat. Hankkeen tulee myös tiedostaa ja osaltaan koordinoida life science- ja terveysteknologia-alan kehittämiseen liittyvää toimintaa pääkaupunkiseudulla.

Helsinki Business Hub Ltd Oy:n saama tuki ei ole valtiontukea, koska tuen saaja ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Asian esittelee kokouksessa kaupunginkanslian elinkeino-osaston Innovaatiot ja uudet kokeilut-yksikön päällikkö Santtu von Bruun.

Close

This decision was published on 25.02.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

vs. elinkeinojohtaja
Santtu von Bruun

Ask for more info

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka@hel.fi

Attachments

2. HCH hakemus ja hankesuunnitelma
The attachment will not be published on the internet.
3. HCH 2015-2018 toimikauden loppuraportin luonnos
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.