Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Ravintola Gandhi / A.Hossain Oy
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen A. Hossain Oy:lle/Ravintola Gandhi
Päätös
Toimija
A.Hossain Oy, Toivonkatu 1-3, 00250 Helsinki, y-tunnus 2057986-5
Elintarvikehuoneisto
Ravintola Gandhi, Toivonkatu 1-3, 00250 Helsinki
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Elintarvikehuoneistolla tulee olla käytössään omavalvontajärjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Omavalvontajärjestelmän tulee olla ajan tasalla ja sitä tulee päivittää säännöllisesti.
2. Ravintolan keittiöön tulee asentaa erillinen käsienpesupiste.
3. Elintarvikkeiden jäähdytyksen tulee tapahtua hallitusti enintään neljässä tunnissa alle + 6°C. Jäähdytysmenetelmän toimivuus tulee varmistaa omavalvontajärjestelmän mukaisesti ja siitä tulee pitää kirjaa.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.1.2021 mennessä
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Ravintola Gandhiin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 25.8.2020. Tällöin on todettu, että ravintolan omavalvontajärjestelmä ei ollut tarkastettavissa. Ravintolan keittiössä oli yksi kaksialtainen vesipiste, jota käytettiin tarkastuksen aikana likaisten astioiden säilyttämiseen, elintarvikkeiden käsittelyyn sekä samanaikaisesti myös käsienpesuun. Ravintolassa jäähdytetään säännöllisesti mm. riisiä. Jäähdytys aloitetaan huoneenlämmössä jonka jälkeen jäähdytystä jatketaan jääkaapissa. Jäähdytyksen omavalvonnan seurantakirjanpitoa ei ollut esittää. Edellisen tarkastuksen Oiva-raportti oli sijoitettu ravintolan keittiöön johtavan oven viereen, jolloin asiakkailla ei ole mahdollisuutta tutustua siihen ennen ravintolassa asiointia. Lisäksi havaittiin muita puutteita mm. puhtaanapidossa. Korjaavat toimenpiteet edellytettiin tehtäväksi 31.10.2020 mennessä. (Liite 1 Tarkastuskertomus).
Ravintola Gandhiin on tehty uusintatarkastus 17.11.2020, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus).
Ravintola Gandhiin vuosina 2014-2018 tehdyillä tarkastuksilla jäähdytyksen seurantakirjanpitoa ei ole ollut esittää. Myös ravintolan vesipisteiden määrästä on huomautettu ja todettu, että käsienpesupiste tulee asentaa viimeistään seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. Lisäksi elintarviketurvallisuusyksikön tietojen mukaan A. Hossain Oy:lle on toimitettu vuonna 2017 elintarviketurvallisuusyksikön omavalvontamalli.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 2.12.2020 päivätyllä kirjeellä. (Liite 3)
Toimija on ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta A. Hossain Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska A.Hossain Oy ei ole itse ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muuten elintarvikemääräysten vastaisia. Määräysten vastaisuus on määrättävä poistettavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Elintarvikelain 10 §:ssä todetaan, että elintarvikehuoneisto on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet ja elintarvikehuoneistot myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Toimija ei ole asentanut keittiöön erillistä käsienpesupistettä.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liitteen II luvussa I todetaan, että elintarvikehuoneistossa tulee olla riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Ravintola Gandhin keittiössä on vain yksi kaksialtainen vesipiste.
Elintarvikelain 19 §:ssä todetaan, että elintarvikealan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot tuottamastaan, jalostamastaan ja jakelemastaan elintarvikkeesta. Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset. Lisäksi toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. A. Hossain Oy:llä ei ole ollut tarkastuksilla esittää ajantasaista omavalvontajärjestelmää ja lisäksi omavalvonnan seurantatuloksia ei ole ollut esittää kaikilta osin.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 5 §:ssä todetaan, että omavalvonnan kirjausten tulee sisältää tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Tallenteiden on oltava valvontaviranomaisen saatavilla. A. Hossain Oy:llä ei ollut esittää jäähdytyksen omavalvonnan kirjauksia.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 9 §:n mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu elintarvike on välittömästi valmistuksen jälkeen ja enintään neljässä tunnissa jäähdytettävä 6 °C:n lämpötilaan, tai sen alle. Jos elintarvikehuoneistossa säännöllisesti harjoitettavaan toimintaan kuuluu kuumentamalla valmistettujen elintarvikkeiden jäähdyttäminen, siihen käytettävän kylmälaitteiston kapasiteetin ja tehon on oltava tuotantoon nähden riittävä. Ravintola Gandhissa ei varmistettu, että ruuat jäähtyvät asianmukaisesti enintään neljässä tunnissa alle + 6 °C:n lämpötilaan.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
1. Tarkastuskertomus 25.8.2020
2. Tarkastuskertomus 17.11.2020
3. A. Hossain Oy:n kuuleminen 2.12.2020
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 1 §, 10 §, 19 §, 32 §, 55 §, 74 §, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 5 §, 9 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (23/2006) 32 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaan määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona A. Hossain Oy:lle.
This decision was published on 18.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Anni Karreinen, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31523