Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 1.1.2023 lukien

HEL 2022-014769
More recent handlings
§ 66

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimintasääntö 1.1.2023 lukien

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Päätös

Vs. toimialajohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasäännön liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön. Ehdotuksen valmistelun yhteydessä on arvioitu muutoksen taloudelliset vaikutukset, vaikutukset tietojärjestelmiin ja yhteistoimintaan sekä muutostarpeet henkilöstöasioiden päätöksenteon delegointiin.

Toimialajohtaja toteaa toimintasäännön 1.1.2023 tulleen käsitellyksi kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukaisesti toimialan henkilöstötoimikunnassa.

Vs. toimialajohtaja päättää nyt tehtävät kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasääntöön tulevat muutokset:

1. Kirjastopalvelukokonaisuus

Perustelut: Valtakunnalliset kehittämispalvelut -palvelun organisaatiomuutos 1.1.2023 alkaen. Tarkoituksena poistaa keinotekoinen yksikkörakenne ja kehittää toimintaa tiimimäisemmäksi.

2. Kulttuuripalvelukokonaisuus

Perustelut: Valtuusto on päättänyt kokouksessaan 16.11., että HAM Helsingin taidemuseon henkilöstö ja toiminta siirretään perustettuun HAM Helsingin taidemuseosäätiö sr:ään. Toimintasääntöön on nyt tehty esitetyt muutokset. Taidekokoelmat jäävät kaupungin omistukseen. HAM taidemuseosäätiön tehtävänä on kartuttaa, ylläpitää ja esittää kaupungin kokoelmia. Museolaki vaatii lausekkeen kokoelmien ylläpidon jatkuvuudesta. Lisäksi: Kumppanuusyksikköön perustetaan uusi kumppanuuspäällikön vakanssi. Aikaisemmin Kuedin palvelujen päällikkö on toiminut kumppanuusyksikön esihenkilönä, jatkossa esihenkilönä toimii kumppanuuspäällikkö.

Toisen muutosehdotuksen mukaan Annantalo-yksikkö toimii jatkossa kahdessa tiimissä. Annantalo toimii jatkossa lastenkulttuurin osaamiskeskuksena ja organisaatiorakenteen on tuettava tätä tehtävää.

3. Liikuntapalvelukokonaisuus

Perustelut: Kuvan palvelustrategiassa 2021 liikuntapalvelujen uudeksi ydintavoitteeksi lisättiin arki- ja hyötyliikkumisen edistäminen. Taustalla on kaupunkiyhteinen liikkumisohjelma, jonka toteutuksesta toimiala on vastannut. Liikkumisohjelma laadittiin kaupungin johtoryhmän linjauksella valtuustokautta 2017-2021 pidemmälle aikavälille.

Ohjelman projektipäällikkö ja projektikoordinaattori ovat työskennelleet suoraan liikuntajohtajan alaisuudessa, ja heidän työsuhteensa on vakinaistettu vuonna 2021. Liikkumisen edistäminen jatkuu kaupunkiyhteisenä työnä osana kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa 2022 - 2025.

Liikkumisen edistäminen -yksikkö vahvistaa liikuntapalvelukokonaisuuden ja toimialan strategista johtamista ja reagointikykyä kaupunkistrategisiin tarpeisiin ja toimialan palvelustrategiassa asetettuihin tavoitteisiin. Uudistuksen tavoitteena on vastata jatkuvasti lisääntyvään, liikuntapalveluyhteisten asioiden, suunnittelu- ja valmistelutyön tarpeeseen, joka koskee erityisesti liikkumisen, ulkoilun ja liikunnan olosuhteiden kaupunkitasoisia suunnittelu- ja kehittämistehtäviä, tiedolla johtamista sekä osallisuusmenetelmien ja sidosryhmäyhteistyön kehittämistä.

Yksikön päällikön tehtävä on uusi. Samalla lakkautetaan liikkumisohjelman projektipäällikön tehtävänimike. Neljä pysyvässä työsuhteessa olevaa erityissuunnittelijaa siirtyvät yksikköön. Yksikköön perustetaan kaksi uutta tehtävänimikettä.

Yhteensä uudessa yksikössä on työntekijöitä 5: 4 työntekijää ja esihenkilö.

4. Nuorisopalvelukokonaisuus

Perustelut: Nuorisopalvelujen yksiköiden vastuulla olevien tehtävien määrä on kasvanut ja tästä syystä esihenkilötyötä tulee vahvistaa tiimiesihenkilökokeilulla.

Koordinaattorirakenne ja kaupunkitasoiset vastuut sekä ulkoisen rahoituksen hankkeiden määrä ovat muuttaneet yksiköiden tehtäviä. Kulttuurinen nuorisotyö alueellistettiin, toimialamuutos muutti esihenkilötyötä, alueellisen yhteistyön tarve on lisääntynyt sekä lasten ja nuorten tilanne on entistä haasteellisempi. Lähiesihenkilötyö tarvitsee vahvistusta monesta syystä, näitä syitä ovat muun muassa: työntekijöiden vaihtuvuus, perehdyttäminen ja työhyvinvointi sekä järjestelmämuutosten aiheuttamat muutokset hallinnollisissa tehtävissä.

Lisäksi koulunuorisotyö on kasvanut, joten tästä johtuen tarvitaan määräaikainen yksikkö hoitamaan tätä projektia. Koulunuorisotyön parissa työskentelee reilusti yli 10 työntekijää ja määrä on kasvussa.

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksiköstä aluevastuita siirtyy Herttoniemeen ja Kontulaan. Ohjaamon siirtyminen pohjoisen nuorisotyöyksikön vastuulle.

5. Toimialan hallinto

Perustelut: Hallintojohtajan alaisuuteen perustetaan keskitetyt hyvinvoinnin edistämisen palvelut -yksikkö. Yksikkö perustetaan määräajaksi 1.1. - 31.12.2023.

Uusi toimintasäännön teksti: ”Keskitetyt hyvinvoinnin edistämisen palvelut -yksikkö vastaa toimialatasoista hyvinvoinnin koordinoinnista sekä sen kehittämisestä ja toimenpiteiden raportoinnista. Yksikkö vastaa toimialalle keskitettyjen asiakasrajapintaan kytkeytyvien palvelujen organisoitumisen selvittämisestä sekä huolehtii yhteistyöstä kaupungin muiden tahojen kanssa toimialatasoisessa hyvinvoinnin edistämisessä. Yksikkö vastaa kaupungin ehkäisevästä päihdetyöstä ja sen kehittämistä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Yksikköä johtaa yksikön päällikkö. Yksikön päällikkö suorittaa hallintojohtajan määräämät tehtävät.”

5.1
Ehkäisevä päihdetyö on kunnan lakisääteinen tehtävä ja se on keskitetty Kuvalle kaupunkitasoisena tehtävänä. Keväällä 2022 on tehty sisäistä kehitystyötä sen tunnistamiseksi, millaista työtä päihteiden käytön ehkäisyn nykytilanteessa kaupunkiorganisaatiossa tulisi olla. Työssä on ollut tukena Deloitte. On tunnistettu, että työn kytkentöjä laajempaan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) ja turvallisuustyöhön sekä työn menetelmiä tulisi vahvasti kehittää. Nykyisen ehkäisevän päihdetyön (Ept) tehtäviä hoitaa 5 lähiesihenkilöä ja 10 työntekijää. Jatkossa 12 työntekijää toimivat keskitetysti; työntekijöistä on nuorisopalveluista siirtyviä 8 klaari-koordinaattoria ja 2 suunnittelijaa.

5.2
Toimialan asiakasrajapinnassa on tunnistettu uusia tehtäviä (Aspa). Kuvassa on myös muita toimialan läpileikkaavia palveluja tai toimintoja, jotka eivät luontevasti kytkeydy minkään palvelukokonaisuuden perustehtävän oheen. Näitä ovat etenkin digitalisaation myötä luodut uudet palvelut, jotka toimiakseen tarvitsevat ylläpitoa sekä jatkuvaa palvelua tuottavaa henkilöstöä. Näissä tehtävissä yhteistä on vahvempi kytkös asiakasrajapintaan kuin useissa muissa hallinnon palveluissa.

5.3
Keskityt hyvinvoinnin edistämisen palvelut -yksikkö perustetaan aluksi määräajaksi 1.1. - 31.12.2023. Hankkeen aikana selvitetään, mikä on Ept:n, Hyte:n ja Aspa:n luonteva sijoittumispaikka organisaatiossa. Hankkeen lopputuloksena on palvelu tai yksikkö, jonka tehtävänä on vastata toimialalla tai kaupunkitasolla keskitettyjen Hyte- sekä kaupunkilaispalvelujen ylläpito-, tuottamis- ja asiakaspalvelutehtävistä sekä niihin liittyvästä asiantuntemuksesta.

Siirtyvien työntekijöiden työsuhteet säilyvät, mutta tehtäväkuviin tulee mahdollisesti muutoksia.

This decision was published on 20.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Ask for more info

Marko Luukkanen, lakimies, puhelin: 09 310 89130

marko.luukkanen@hel.fi

Decisionmaker

Laura Aalto
vs. kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja