Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, starttiavustukset 2024

HEL 2023-016059
More recent handlings
Case 8. / 18 §

Penthouse RY:n starttiavustushakemus vuodelle 2024

Youth Sub-committee of the Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi Penthouse RY:lle 3 900 euron starttiavustuksen yhdistyksen perustamisesta aiheutuviin kustannuksiin vuodelle 2024.

Ohjeita avustuksen käytöstä

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava vuoden 2025 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2025 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase sekä jäljennös tilin/toiminnantarkastuskertomuksesta).

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (www.hel.fi/nuorisoavustukset) ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita.

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Virpi Talasmäki, Tuulia Saves ja Matteus Pellikka.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Toimintansa käynnistävä varhaisnuoriso- tai nuorisojärjestö voi hakea starttiavustusta toiminnan käynnistämisestä aiheutuviin menoihin. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Penthouse RY on nuorten helsinkiläisten kesäkuun 2023 loppupuolella perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on estää nuorten syrjäytymistä ja edistää monitaiteen toteutumista. Yhdistys haluaa tarjota nuorille avoimia taidetapahtumia, luoda yhteisöllisyyttä Helsingin taidekenttään sekä tuoda nuoria taiteellisia ihmisiä yhteen. Se haluaa antaa äänen, tilan ja yhteisön juuri aloitteleville nuorille taiteilijoille, joilla ei ole vielä paikkaa ammattilaistaiteen kentällä ja verkostoissa.

Yhdistyksen tärkeimpiä arvoja ovat avoimuus, yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja rohkeus tehdä sekä mennä kohti uutta. Tilassa, toiminnoissa ja tapahtumissa noudatetaan aina turvallisemman tilan periaatteita.

Yhdistys toimi keväällä 2023 alun perin nuorten toimintaryhmänä (Penthouse Kollektiivi), joka suunnitteli ja toteutti kesällä galleria- ja tapahtumatilan Helsingin keskustassa Kinaporinkadulla. Tilassa järjestettiin kuusi vaihtuvaa ryhmänäyttelyä ja 21 tapahtumaa, muun muassa lavatanssit, drag-ilta ja valokuvaterapia. Paikalla kävi kesän aikana yli 800 nuorta ja näyttelyissä esiteltiin lähes 30 nuoren taiteilijan töitä. Toimintaryhmä sai hankkeelle projektiavustusta ja selvitti avustuksen käytön hyväksyttävästi. Ryhmä saama palaute tilasta ja sen toiminnasta oli erittäin hyvää ja selvisi että nuorten parissa tällaiselle toiminalle oli vahva tarve ja tilaus. Ryhmä päättikin kesän kokemuksien takia perustaa yhdistyksen jatkaakseen ja laajentaakseen toivottua toimintaa.

Vuonna 2024 yhdistys aikoo suunnitella ja toteuttaa nuorille tarkoitetun uuden taidetilan. Näyttelyitä ja tapahtumia varten järjestetään avoin haku Penthouse RY:n sosiaalisen median palveluissa, joissa on tällä hetkellä yli 1500 seuraajaa. Avoimen haun on tarkoitus olla mahdollisimman läpinäkyvä ja tarjota mahdollisuuksia myös sellaisille nuorille taiteilijoille, joilla ei ole välttämättä aikaisempaa näyttelykokemusta tai kokemusta tapahtuman järjestämisestä. Viime vuonna avoimen haun kautta tuli noin sata hakemusta.

Taidetila pyrkii olemaan inklusiivisen, saavutettavan, monimuotoisen, tasa-arvoisen, rohkean sekä yhteisöllisen taiteen turvallinen kohtaamispaikka. Tavoitteena on, että tilaan ja tapatumiin osallistuminen on helppoa, turvallista ja yhteisöllistä ja perustuu vuoropuheluun. Yhdistykselle on tärkeää, että nuorelle, on hän sitten taiteilija tai osallistuja, tulee kuultu ja nähty olo.

Taidetila suunnitellaan avattavaksi Käpylän kuvataidekoulun entisiin tiloihin. Yhteistyötä kesä aikana tehdään läheisen samanhenkisen kulttuurikahvilan, Käpylän Kiska, kanssa.

Vuoden aikana yhdistys pyrkii vakiinnuttamaan toimintaansa ja rekrytoimaan uusia jäseniä ja toimijoita. Se pyrkii myös tekemään yhteistyötä eri kulttuuritahojen sekä alueellisten toimijoiden kanssa. Aktiivisten toimintaa järjestävien vapaaehtoisten jaksamisen tukemiseen panostetaan toimintavuoden aikana. Yhdistys aikoo kartoittaa mahdollisuuksia myös oman ympärivuotisen vuokratilan hankkimisesta.

Penthouse RY:tä on tavattu valmisteluvaiheessa. Sen toimintaa käynnistämässä on 12 nuorta helsinkiläistä ja toimintaan osallistujia vuoden aikana arvioidaan olevan 500 helsinkiläistä nuorta. Yhdistyksen menoarvio vuodelle 2024 on 35 000 euroa ja se koostuu enimmäkseen taidetilan vuokraamisesta ja tapahtumien aiheuttamista kuluista. Yhdistys hakee myös säätiöavustuksia sekä järjestää joukkorahoituskampanjan ”Tuo mulle kesä”.

Penthouse RY haki 27.3.2024 saapuneella hakemuksellaan 5 000 euron starttiavustusta yhdistyksen toiminnan käynnistämiseen vuodelle 2024.

Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset

Hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet.  Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita.  Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten tasa-arvoa, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitoudutaan noudattamaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista, edistetään fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta, edistetään kaikkien mahdollisuutta toimia ja harrastaa turvallisemmassa tilassa, kunnioitetaan kaiken elävän hyvinvointia, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, torjutaan ilmastonmuutosta sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa ja tehdään toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla suojataan tiedot ja järjestelmät hyvin, toimitaan vastuullisesti, avoimesti ja hyvän osallistavan hallintotavan mukaisesti, ei sallita rasismia, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen starttiavustuksista (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)

Close

This decision was published on 04.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Ask for more info

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi